Εάν προσπαθείς να θωρακίσεις την υγεία σου τρώγοντας σωστά, τα λαχανικά σίγουρα διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην καθημερινή σου διατροφή.
Εάν προσπαθείς να θωρακίσεις την υγεία σου τρώγοντας σωστά, τα λαχανικά σίγουρα διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην καθημερινή σου διατροφή. Αυτή την εποχή όμως μπορείς να βρεις και να καταναλώσεις και ορισμένα λαχανικά που είναι δύσκολο να αγοράσεις τον υπόλοιπο χρόνο όπως η αγκινάρα και τα σπαράγγια.
Μαζί με τον αρακά και το σπανάκι, αποτελούν μια δυνατή τετράδα που θα ενισχύσει τον οργανισμό σου μέσα από πιάτα υγιεινά και νόστιμα.
Αυτά είναι τα 4 λαχανικά της άνοιξης που πρέπει να υπάρχουν στο διατροφολόγιό σου:
1.Αγκινάρα
Πλούσια πηγή φυτικών ινών, φυλλικού οξέος, το οποίο παίζει βασικό ρόλο στη διαδικασία σύνθεσης του DNA και βιταμίνης C, που δρα ως αντιοξειδωτικό ενισχύοντας την άμυνα του οργανισμού.
Επιπλέον, περιέχει κάλιο, μαγνήσιο, βιταμίνη Κ, φλαβονοειδή καθώς και ινουλίνη, έναν ολιγοσακχαρίτη που ανήκει στην ομάδα των πρεβιοτικών και προάγει την ανάπτυξη και διατήρηση της υγιούς μικροχλωρίδας του εντέρου.
2.Αρακάς
Αμυλούχο λαχανικό το οποίο προσφέρει πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης, αδιάλυτες φυτικές ίνες, που βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου, αλλά και διαλυτές, που έχει φανεί ότι ασκούν καρδιο-προστατευτική δράση, μειώνοντας τα επίπεδα LDL («κακής») χοληστερόλης.
Από την άλλη, διαθέτει υψηλή περιεκτικότητα σε φυλλικό οξύ, βιταμίνη Κ και βιταμίνη Α και είναι καλή πηγή μετάλλων και ιχνοστοιχείων, όπως το μαγνήσιο, ο φώσφορος, ο ψευδάργυρος και το κάλιο.
Ακόμη, είναι πλούσιος σε πολυφαινόλες, που ασκούν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, αλλά και άλλες ενώσεις, που φαίνεται ότι ασκούν υπολιπιδαιμική και αντικαρκινική δράση.
3.Σπανάκι
Εξαιρετική πηγή βιταμίνης Κ και βιταμίνης Α, που είναι απαραίτητη για την υγεία των ματιών και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
Επιπλέον, είναι πηγή φυτικών ινών, φυλλικού οξέος, μαγνησίου, καλίου, βιταμίνης Ε, βιταμίνης C, φωσφόρου, μαγγανίου και ψευδαργύρου.
Από την άλλη, περιέχει ασβέστιο και σίδηρο, τα οποία ωστόσο παρουσιάζουν χαμηλή βιοδιαθεσιμότητα.
Τέλος, περιέχει λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, συστατικά που σχετίζονται με την υγεία των ματιών, ενώ μειονέκτημά του είναι η υψηλή περιεκτικότητα σε οξαλικά οξέα, τα οποία εμποδίζουν την απορρόφηση ορισμένων θρεπτικών συστατικών και παράλληλα μπορεί να συμβάλλουν στο σχηματισμό νεφρόλιθων και κρυστάλλων ουρικού οξέος.
4.Σπαράγγι
Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Κ, φυλλικό οξύ και βιταμίνη Α και σημαντικές ποσότητες θειαμίνης, ριβοφλαβίνης, νιασίνης, ασβεστίου, φωσφόρου, μαγνησίου και καλίου.
Επιπλέον, είναι πλούσια πηγή καροτενοειδών, φλαβονοειδών, γλουταθειόνης και βιταμίνης Ε, που προστατεύουν τα κύτταρα από την επιβλαβή δράση των ελευθέρων ριζών, καθώς και ασπαραγίνης, ενός αμινοξέος που ασκεί διουρητική δράση στον οργανισμό.
(Πηγή πληροφοριών: iatrikanea.gr)