Τα σπαράγγια, επίσημα γνωστά ως Asparagus officinalis, είναι μέλη της οικογένειας των κρίνος. Αυτό το δημοφιλές λαχανικό θα το δεις και σε διάφορα χρώματα, όπως πράσινο, λευκό και μοβ. Χρησιμοποιείται σε συνταγές σε όλο τον κόσμο, όπως ομελέτες, ζυμαρικά και τηγανητές πατάτες.
Τα σπαράγγια έχουν επίσης χαμηλές θερμίδες και είναι γεμάτες με βασικές βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά.
Εδώ θα δεις μερικά από τα ωφέλιμα χαρακτηριστικά του
Έχουν πολλές θρεπτικές ουσίες αλλά λίγες θερμίδες
Τα σπαράγγια έχουν χαμηλές θερμίδες αλλά διαθέτουν εντυπωσιακό θρεπτικό προφίλ.
Στην πραγματικότητα, μόλις μισό φλιτζάνι (90 γραμμάρια) μαγειρεμένου σπαραγγιού περιέχει:
Θερμίδες: 20
Πρωτεΐνη: 2,2 γραμμάρια
Λίπος: 0,2 γραμμάρια
Ίνα: 1,8 γραμμάρια
Βιταμίνη C: 12% της Σ.Η.Π. (συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα)
Βιταμίνη Α: 18% της Σ.Η.Π.
Βιταμίνη Κ: 57% της Σ.Η.Π.
Φολικό οξύ: 34% της Σ.Η.Π.
Κάλιο: 6% της Σ.Η.Π.
Φωσφόρος: 5% της Σ.Η.Π.
Βιταμίνη Ε: 7% του Σ.Η.Π.
Τα σπαράγγια διαθέτουν επίσης μικρές ποσότητες άλλων ιχνοστοιχείων, όπως ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος και η ριβοφλαβίνη.
Είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Κ, απαραίτητη θρεπτική ουσία που εμπλέκεται στην πήξη του αίματος και την υγεία των οστών.
Επιπλέον, τα σπαράγγια είναι υψηλά σε φυλλικό οξύ, ένα θρεπτικό συστατικό που είναι ζωτικής σημασίας για μια υγιή εγκυμοσύνη και πολλές σημαντικές διεργασίες στο σώμα, συμπεριλαμβανομένης της κυτταρικής ανάπτυξης και του σχηματισμού DNA
Καλή πηγή αντιοξειδωτικών
Τα αντιοξειδωτικά είναι ενώσεις που βοηθούν στην προστασία των κυττάρων σας από τις επιβλαβείς επιδράσεις των ελεύθερων ριζών και του οξειδωτικού στρες.
Το οξειδωτικό στρες συμβάλλει στη γήρανση, τη χρόνια φλεγμονή και πολλές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου.
Το σπαράγγι, όπως και άλλα πράσινα λαχανικά, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, δηλαδη βιταμίνη Ε, βιταμίνη C και γλουταθειόνη, καθώς και διάφορα φλαβονοειδή και πολυφαινόλες.
Βελτιώνει την πεπτική υγεία
Οι διαιτητικές ίνες είναι απαραίτητες για την καλή πεπτική υγεία. Μόνο μισό φλιτζάνι σπαράγγι περιέχει 1,8 γραμμάρια φυτικών ινών, που είναι το 7% των ημερήσιων αναγκών σας.
Η κατανάλωση σπαραγγιών ως μέρος μιας πλούσιας σε ίνες διατροφής είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να βοηθήσετε στην κάλυψη των αναγκών σας σε φυτικές ίνες και να διατηρήσετε υγιές το πεπτικό σας σύστημα.
Βοηθά στην υποστήριξη μιας υγιούς εγκυμοσύνης
Το σπαράγγι είναι μια εξαιρετική πηγή φυλλικού οξέος, επίσης γνωστή ως βιταμίνη Β9.
Μόνο μισό φλιτζάνι σπαράγγι παρέχει στους ενήλικες το 34% των ημερήσιων αναγκών σε φυλλικό οξύ και στις έγκυες γυναίκες με το 22% των ημερήσιων αναγκών τους.
Βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης
Η υψηλή αρτηριακή πίεση επηρεάζει περισσότερους από 1,3 δισεκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια. Το κάλιο μειώνει την αρτηριακή πίεση με δύο τρόπους: χαλαρώνοντας τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων και εκκρίνοντας περίσσεια αλατιού μέσω των ούρων. Τα σπαράγγια αποτελούν καλή πηγή καλίου, παρέχοντας το 6% της καθημερινής σας απαίτησης σε μισή κούπα.
Μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος
Επί του παρόντος, καμία μελέτη δεν έχει δοκιμάσει τις επιδράσεις του σπαραγγιού στην απώλεια βάρους. Ωστόσο, έχει έναν αριθμό ιδιοτήτων που θα μπορούσαν ενδεχομένως να σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος. Πρώτον, είναι πολύ χαμηλές σε θερμίδες, με μόνο 20 θερμίδες σε μισό φλιτζάνι. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να φάτε πολλά σπαράγγια χωρίς να πάρετε πολλές θερμίδες. Επιπλέον, είναι περίπου 94% νερό. Η έρευνα δείχνει ότι η κατανάλωση τροφών χαμηλών θερμίδων και πλούσιων σε νερό σχετίζεται με την απώλεια βάρους. Το σπαράγγι είναι επίσης πλούσιο σε φυτικές ίνες, η οποία έχει συνδεθεί με χαμηλότερο σωματικό βάρος και απώλεια βάρους (36, Πηγή πηγής, 37).
Μπορείτε εύκολα να το βάλετε στη διατροφή σας
Εκτός από το να είναι θρεπτικό, τα σπαράγγια είναι νόστιμα και εύκολα ενσωματωμένα στη διατροφή σας. Μπορεί να μαγειρευτεί με διάφορους τρόπους, όπως βραστό, ψητό, ατμό, ψήσιμο και σοτάρισμα. Μπορείτε επίσης να αγοράσετε κονσερβοποιημένα σπαράγγια, τα οποία είναι προμαγειρεμένα και έτοιμα για κατανάλωση. Τα σπαράγγια μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε διάφορα πιάτα, όπως σαλάτες, πατάτες, φριτάτες, ομελέτες και ζυμαρικά, και κάνουν ένα εξαιρετικό πιάτο.