Δεν δίνουν μόνο χρώμα στα διάφορα τρόφιμα αλλά τα «προικίζουν» με πολλά σημαντικά διατροφικά οφέλη. Η βιταμίνη Ρ είναι ένας όρος που κάποτε χρησιμοποιήθηκε για μια ομάδα φυτικών ενώσεων που ονομάζονται φλαβονοειδή κι ανήκουν στη μεγαλύτερη κατηγορία των πολυφαινόλων.

 

Δεν δίνουν μόνο χρώμα στα διάφορα τρόφιμα αλλά τα «προικίζουν» με πολλά σημαντικά διατροφικά οφέλη. Η βιταμίνη Ρ είναι ένας όρος που κάποτε χρησιμοποιήθηκε για μια ομάδα φυτικών ενώσεων που ονομάζονται φλαβονοειδή κι ανήκουν στη μεγαλύτερη κατηγορία των πολυφαινόλων. Ωστόσο, αυτές οι ενώσεις δεν είναι στην πραγματικότητα βιταμίνες.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι φλαβονοειδών που βρίσκονται στα φρούτα, τα λαχανικά, το τσάι, το κακάο και το κρασί. Δίνουν σε ορισμένα τρόφιμα το χρώμα τους, παρέχουν στα φυτά προστασία από τις υπεριώδεις ακτίνες και τις μολύνσεις και μπορεί να προσφέρουν οφέλη για την υγεία.

Εδώ σου έχουμε συγκεντρώσει όλα θες να ξέρεις για τη βιταμίνης Ρ, συμπεριλαμβανομένων των πληροφοριών για τις διάφορες κατηγορίες φλαβονοειδών, τις πηγές τροφίμων που τα βρίσκεις και τα πιθανά οφέλη που προσφέρουν στον οργανισμό σου.

flavones3

Τύποι φλαβονοειδών και πηγές τροφίμων

Τα φλαβονοειδή, επίσης γνωστά ως βιοφλαβονοειδή, είναι μια οικογένεια φυτικών ενώσεων πολυφαινόλης με έξι υποκατηγορίες. Υπάρχουν επί του παρόντος πάνω από 6.000 γνωστά φλαβονοειδή.

Όταν ομάδα επιστημόνων  το 1930 τα εντόπισαν για πρώτη φορά στο πορτοκάλι, θεωρήθηκε ότι ήταν ένας νέος τύπος βιταμίνης και, επομένως, ονομάστηκε βιταμίνη P. Αυτό το όνομα δεν χρησιμοποιείται πλέον, καθώς όπως ήδη αναφέραμε τα φλαβονοειδή δεν ανήκουν στις βιταμίνες.

Τα φλαβονοειδή υπάρχουν στα φυτά για να αποτρέψουν τη μόλυνση, να προστατεύσουν από τον ήλιο και τις περιβαλλοντικές συνθήκες και να προσελκύσουν έντομα για επικονίαση. Είναι επίσης υπεύθυνα για το χρώμα πολλών πολύχρωμων φρούτων και λαχανικών, όπως τα μούρα, τα κεράσια και οι ντομάτες.

Επίσης είναι γνωστά ως αντιοξειδωτικά. Τα αντιοξειδωτικά είναι ουσίες που έχουν την ικανότητα να εμποδίζουν ή να επισκευάζουν τις βλάβες που προκαλούνται από την οξείδωση. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η οξείδωση είναι μια φυσιολογική αντίδραση κατά την οποία παράγονται οι ελεύθερες ρίζες, όταν τα σταθερά άτομα χάνουν τα ηλεκτρόνια τους. Ελεύθερες ρίζες μπορεί να παραχθούν στον ανθρώπινο οργανισμό κατά τη δραστηριοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος, καθώς και από την έκθεση σε ατμοσφαιρική ρύπανση, σε τοξικές ουσίες, ακτινοβολία και στο κάπνισμα.

Οι ελεύθερες ρίζες είναι ασταθείς ουσίες, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν με τη σειρά τους στην παραγωγή περισσότερων ελεύθερων ριζών. Ο ρόλος των ελεύθερων ριζών είναι διττός. Από τη μία προστατεύουν τον οργανισμό από ιούς και μικρόβια, ενώ από την άλλη καταστρέφουν το DNA, τις κυτταρικές μεμβράνες, προκαλούν βλάβες στις πρωτεΐνες και στα λιπίδια των κυττάρων. Η διαταραχή στην ισορροπία μεταξύ ελεύθερων ριζών και αντιοξειδωτικών ονομάζεται «οξειδωτικό στρες» και ενοχοποιείται για την εμφάνιση πολλών νοσημάτων όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο καρκίνος και ο διαβήτης.

flavones2

Εδώ είναι οι κύριες κατηγορίες φλαβονοειδών και οι πηγές τροφίμων τους:

Φλαβονόλες. Η πιο άφθονη πηγή φλαβονοειδών στη διατροφή, οι φλαβονόλες περιλαμβάνουν καεμπερόλη, κουερσετίνη, μυρικετίνη και φισετίνη. Αυτές οι ενώσεις βρίσκονται στο ελαιόλαδο, τα μούρα, τα κρεμμύδια, το λάχανο, τα σταφύλια, τις ντομάτες, το κόκκινο κρασί και το τσάι.

Φλαβόνες. Αυτές υπάρχουν επίσης ευρέως σε μια πληθώρα τροφίμων. Υπάρχουν στον μαϊντανό, το θυμάρι, τη μέντα, το σέλινο και το χαμομήλι.

Φλαβανόλες και flavan-3-ols. Αυτή η υποκατηγορία περιλαμβάνει κατεχίνες, όπως επικατεχίνη και επιγαλλοκατεχίνη, οι οποίες βρίσκονται σε υψηλές συγκεντρώσεις στο μαύρο, το πράσινο και το oolong τσάι. Οι φλαβονόλες υπάρχουν επίσης στο κακάο, τα μήλα, τα σταφύλια και το κόκκινο κρασί.

Φλαβανόνες. Βρίσκονται κυρίως στα εσπεριδοειδή, οι φλαβονόνες είναι υπεύθυνες για την πικρή γεύση του πορτοκαλιού, του λεμονιού και άλλων εσπεριδοειδών. Στα παραδείγματα περιλαμβάνονται η εσπεριτίνη, η ναρρενίνη και η εριοδικτυόλη .

Ισοφλαβόνες. Οι πιο γνωστές ισοφλαβόνες είναι η γενιστεΐνη και η δαϊτζεΐνη , οι οποίες βρίσκονται στη σόγια και στα προϊόντα σόγιας.

Ανθοκυανίνες. Τα περισσότερα κόκκινα, μπλε ή μοβ φρούτα και λαχανικά παίρνουν το χρώμα τους από ανθοκυανίνες. Ενώσεις όπως η κυανιδίνη, η δελφινιδίνη και η πεονιδίνη υπάρχουν σε σμέουρα, φράουλες, βατόμουρα, μούρα, σταφύλια και κόκκινο κρασί.

 

empty alt

Με πόσες θερμίδες μας φορτώνουν οι λιγούρες που μας πιάνουν όταν πίνουμε πολύ;

Και ποιος από εμάς δεν θέλει να πέσει με τα μούτρα στο φαγητό μετά από ένα ξενύχτι με πολλά ποτά; Τα άσχημα νέα είναι ότι σε τέτοιες περιπτώσεις, συνήθως δεν καταφεύγουμε στις πιο υγιεινές και μετρημένες επιλογές.
empty alt

15 τροφές που θα σου δώσουν υπερδυνάμεις όλη μέρα

Οι παρακάτω διατροφικές επιλογές, καθώς δίνουν πρωτεΐνες, σύνθετους υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, ωφέλιμα λιπαρά ή διάφορα πολύτιμα μικροθρεπτικά συστατικά, ή και όλα αυτά μαζί, θα σε εφοδιάσουν με την απαραίτητη ενέργεια για να τα βγάλεις πέρα ακόμα και στη διάρκεια της πιο απαιτητικής ημέρας: 1.
empty alt

Τροφική δυσανεξία ή αλλεργία;

Αν σε πιάνει στομαχόπονος μετά από ένα ποτήρι γάλα, ίσως έχεις απλώς μια δυσανεξία στη λακτόζη, αλλά ενδέχεται και να είσαι αλλεργικός στα γαλακτοκομικά.
empty alt

Τι είναι η ινουλίνη, τι οφέλη σού προσφέρει και σε ποιες τροφές θα την βρεις

Εάν έχεις τη συνήθεια να διαβάζεις τις ετικέτες τροφίμων, μπορεί να έχεις παρατηρήσει ότι η ινουλίνη αναφέρεται ως συστατικό σε συσκευασμένα είδη διατροφής και ίσως αναρωτιέσαι τι είναι.
empty alt

Η πιο απολαυστική θεραπεία για τις καούρες

Πολλά έχουν γραφτεί για φυσικές θεραπείες από τις καούρες, ωστόσο ο πιο σίγουρος τρόπος για να προστατευτείς είναι να καταναλώνεις λιγότερες «ένοχες» τροφές (π.
empty alt

7 επιλογές άπαχης πρωτεΐνης για ισορροπημένη διατροφή

Τι μπορούμε να καταναλώνουμε άφοβα για μια ισορροπημένη διατροφή
empty alt

Γιατί δεν κάνει να τρως κάθε μέρα το ίδιο φαγητό;

Η προετοιμασία γευμάτων είναι ένας εύκολος τρόπος για να απλώσετε πέντε δοχεία με έτοιμα προς κατανάλωση γεύματα και δείπνα κάθε εβδομάδα. Ωστόσο, αυτή η δημοφιλής μέθοδος προετοιμασίας έχει τα μειονεκτήματά της. Η κατανάλωση του ίδιου φαγητού κάθε μέρα, ειδικά αν δεν είναι καλά ισορροπημένη,...
empty alt

Τι οφέλη προσφέρουν τα κεράσια στον οργανισμό σας

Ρίχνουμε μια ματιά στο εξαιρετικά ωφέλιμο διατροφικό προφίλ των κερασιών
Δεν υπάρχουν άρθρα για προβολή
Back To Top