Αν σε πιάνει στομαχόπονος μετά από ένα ποτήρι γάλα, ίσως έχεις απλώς μια δυσανεξία στη λακτόζη, αλλά ενδέχεται και να είσαι αλλεργικός στα γαλακτοκομικά. Πώς θα καταλάβεις αν οι αντιδράσεις του οργανισμού σου σε μια συγκεκριμένη τροφή είναι δυσανεξία ή αλλεργία;
Οι αλλεργίες είναι δυνητικά απειλητικές για τη ζωή ενός οι δυσανεξίες όχι, απαντά η Carla McGuire Davies, καθηγήτρια Παιδιατρικής στο Τμήμα Ανοσολογίας, Αλλεργιών και Ρευματολογίας στην Ιατρική Σχολή του Baylor College. Δυστυχώς, μια τροφική αλλεργία μπορεί να κάνει την εμφάνισή της όχι μόνο στην παιδική ηλικία, αλλά σε οποιαδήποτε στιγμή της ζωής μας.
Δεν σταματούν εδώ, όμως, οι διαφορές ανάμεσα σε μια αλλεργία και μια δυσανεξία. Για παράδειγμα, η αλλεργία ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ η δυσανεξία όχι. Αν, ας πούμε, έχεις δυσανεξία στη λακτόζη, αυτό σημαίνει ότι το σώμα σου δεν παράγει τα απαραίτητα ένζυμα για να μεταβολίσει σωστά τα γαλακτοκομικά προϊόντα, με συνέπεια να υποφέρεις από διάρροια ή στομαχόπονο μισή με δύο ώρες μετά την κατανάλωσή τους.
Αν, από την άλλη, είσαι αλλεργικός στα γαλακτοκομικά, η ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού σημαίνει ότι ολόκληρο το σώμα σου παίρνει θέση μάχης μέσα σε λίγα λεπτά με λίγες ώρες μετά την κατανάλωσή τους. Και τότε τα συμπτώματα μπορεί να είναι φαγούρα, πρήξιμο, δύσπνοια, λαχάνιασμα, ναυτία, στομαχόπονος, λιποθυμία, εμετός, διάρροια ή πτώση της αρτηριακής πίεσης. Μπορεί να υποφέρεις από ένα από αυτά τα συμπτώματα ή από το συνδυασμό τους. Ακόμα και ήπιες αλλεργικές αντιδράσεις πρέπει να αντιμετωπιστούν, όπως προειδοποιεί η dr Davis, για παράδειγμα με τη λήψη αντιισταμινικών.
Σε καμία περίπτωση βέβαια δεν πρέπει να κάνεις μόνος σου τη διάγνωση ότι υποφέρεις από την τάδε αλλεργία αν παρατηρήσεις οποιοδήποτε από τα παραπάνω συμπτώματα. Μόνο ένας γιατρός, μετά τη διεξαγωγή των σχετικών δερματικών τεστ ή εξετάσεων αίματος (τα οποία, ωστόσο, επίσης δεν είναι 100% ακριβή), μετά τη λήψη του ιστορικού σου και έναν εκτενή διάλογο μαζί σου, μπορεί να σε βοηθήσει να καταλάβεις αν όντως πάσχεις από κάποια τροφική αλλεργία και πώς θα την αντιμετωπίσεις. Και μόνο τότε, δηλαδή μετά από σύσταση του ειδικού, μπορείς να απέχεις εντελώς από μια τροφή ή από μια κατηγορία τροφών. Διαφορετικά, ίσως στερήσεις άδικα τον εαυτό σου από απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία (και γευστικές απολαύσεις!).
Το συμπέρασμα; Αν παρατηρήσεις κάποια συμπτώματα που υποψιάζεσαι ότι οφείλονται σε τροφική αλλεργία ή δυσανεξία, συζήτησέ το με τον παθολόγο σου, ο οποίος αν το κρίνει απαραίτητο, μπορεί να σε παραπέμψει στον κατάλληλο ειδικό.