Θυμάμαι πριν από χρόνια μια φίλη που μετά τη γέννηση του γιου της είχε ξεκινήσει την προσπάθεια να χάσει τα κιλά της εγκυμοσύνης.
Θυμάμαι πριν από χρόνια μια φίλη που μετά τη γέννηση του γιου της είχε ξεκινήσει την προσπάθεια να χάσει τα κιλά της εγκυμοσύνης.
«Τρώω μόνο δημητριακά», μου είχε πει. Βέβαια όταν πήγα σπίτι της και είδα να γεμίζει ένα μπολ… σαλάτας με δημητριακά, να το ξεχειλίζει με γάλα και να τα τρώει 3 φορές την ημέρα, κατάλαβα.
Ποιοι παράγοντες παίζουν ρόλο για να βεβαιωθείς ότι τρως σωστά και ότι με τα δημητριακά μπορείς όντως να χάσεις κιλά;
-Καταρχάς, το είδος των δημητριακών.
Τρως τα ενισχυμένα του παιδιού σου, ανάμεικτα με κομμάτια σοκολάτας και αποξηραμένων φρούτων, παίρνεις γκρανόλα, βρόμη ή νιφάδες βρόμης;
Τα ολικής άλεσης και η βρόμη είναι καλές επιλογές καθώς είναι πλούσια σε βιταμίνες, πρωτεϊνη, σίδηρο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο και φυτικές ίνες.
Γενικά, όσο πιο απλό το δημητριακό, χωρίς πολλές προσμείξεις, τόσο το καλύτερο.
-Η ποσότητα.
Τι ποσότητα βάζεις στο μπολ και μεταξύ μας, τι μπολ είναι αυτό; Τρεις-τέσσερις κουταλιές είναι ό,τι χρειάζεσαι.
-Τι προσθέτεις.
Το γάλα σου είναι πλήρες ή ελαφρύ; Βάζεις μήπως και λίγους ξηρούς καρπούς ή κομμένα φρούτα για εξτρά γεύση; Καθετί που προσθέτεις αυξάνει τις θερμίδες. Μια μπανάνα κομμένη σε ροδέλες είναι φυσικά μια υγιεινή επιλογή αλλά μην περιμένεις ότι βάζοντάς την σε ένα μπολ με νιφάδες βρόμης θα χάσει τη θερμιδική της αξία.
-Κάθε πότε τα τρως.
Πρωί και βράδυ είναι μια χαρά. Όχι όμως δημητριακά και για δεκατιανό, και για σνακ.
Σημείωση: Και φυσικά, η μονοφαγία δεν αποτελεί ισορροπημένη διατροφή. Μπορείς να τρως τα δημητριακά σου ως μέρος ενός υγιεινού πλαισίου το οποίο πρέπει να στο καθορίσει διατροφολόγος βάσει των αναγκών και του τρόπου ζωής σου.