Στη διάρκεια μιας ζεστής καλοκαιρινής μέρας αποφασίζεις για μεσημεριανό να φας μόνο σαλάτα, αλλά μισή ώρα αργότερα το στομάχι σου γουργουρίζει ξανά από την πείνα. Σου φαίνεται γνωστό αυτό το σενάριο;
Επειδή μάλλον φαίνεται στους περισσότερους από εμάς γνωστό, μια διατροφολόγος, η Claudia T. Felty, PhD, RD, ανέβασε μια φωτογραφία όπου συνέκρινε μια «ανόητη» και μια «έξυπνη» σαλάτα. Στην κατηγορία της «ανόητης» είναι μια σαλάτα που περιέχει μόνο πράσινα λαχανικά. Σε εκείνη της «έξυπνης», ένα πιάτο που συνδυάζει πρωτεΐνες, λιπαρά, υδατάνθρακες και ντρέσινγκ.
Εκ πρώτης όψης η «ανόητη» σαλάτα φαίνεται καλύτερη επιλογή, ωστόσο όταν μιλάμε τουλάχιστον για την υγεία μας και όχι για την απλή απώλεια βάρους, η διατροφολόγος έχει διαφορετική άποψη: «Το παράξενο είναι ότι χρειάζεσαι τα λιπαρά για να απορροφήσεις τις λιποδιαλυτές βιταμίνες που περιέχει η σαλάτα. Όταν λοιπόν τρως σκέτο καρότο, δεν ωφελείς τον εαυτό σου απορροφώντας, όπως έλπιζες, όλη εκείνη τη βιταμίνη Α».
Επιπλέον, μια «σκέτη» ή «ανόητη» σαλάτα, σε αντίθεση με την «έξυπνη» επιλογή, δεν θα σε κρατήσει χορτάτο για πολλή ώρα. Μάλιστα η Claudia σου προτείνει μια καλή λύση: πράσινα λαχανικά, ντοματίνια, κολοκυθάκια, καλαμπόκι, αβοκάντο, γαρίδες, σπόρους σησαμιού και ντρέσινγκ της επιλογής σου.