Αν σκέφτεσαι να αντικαταστήσεις σε μια συνταγή το αλεύρι για όλες τις χρήσεις με αλεύρι ολικής άλεσης, είτε για λόγους υγείας είτε επειδή, απλά, υπάρχει μόνο το δεύτερο στα ντουλάπια σου, τι κάνεις;
Σε γενικές γραμμές, αντικαθιστώντας το λευκό αλεύρι με αλεύρι ολικής άλεσης το αποτέλεσμα είναι πιο πηχτό, πιο στεγνό και σβολιάζει περισσότερο, καθώς οι φυτικές ίνες του δεύτερου απορροφούν περισσότερη υγρασία. Καλό είναι λοιπόν να αποφύγεις σε μια συνταγή για κέικ με λευκό αλεύρι να χρησιμοποιήσεις ολικής άλεσης, γιατί θα χαλάσει η ελαφριά και αφράτη υφή του κέικ.
Όταν όμως ετοιμάζεις μια συνταγή όπου η ζύμη είναι εκ των πραγμάτων πιο υγρή, όπως στις τηγανίτες και τα μάφιν, έχεις το ελεύθερο να αντικαταστήσεις το 25% της συνιστώμενης ποσότητας του λευκού αλευριού με αλεύρι ολικής άλεσης. Το αποτέλεσμα σίγουρα θα επηρεαστεί από αυτή την αντικατάσταση, αλλά με τρόπο δημιουργικό και ενδιαφέρον, προσθέτοντας δηλαδή μια πιο πλούσια γεύση και υφή στο μείγμα.