Μια διατροφή λύση μπορεί ν αντιμετωπίσει την στυτική λειτουργία και μάλιστα εκείνη που δεν αποκλείει το αλκοόλ. Αυτό δείχνει έρευνα από το αμερικάνικό πανεπιστήμιο Χάρβαντ και το βρετανικό Ηστ Ανγκλια. Πιο συγκεκριμένα η μελέτη δείχνει ότι μόλις τρεις με τέσσερις μερίδες τροφών ή ποτών πλούσιων σε φλαβονοειδή –παράγωγα του δευτερογενούς μεταβολισμού των φυτών, οργανικά συστατικά τα οποία δεν συμβάλλουν άμεσα στην ανάπτυξη ή την αύξησή τους- περιορίζουν τις στυτικές λειτουργίες. Βατόμουρα, τα μύρτιλα, οι φράουλες, μούρα – φρούτα που εμπεριέχουν ανθοκυανίνες (μια κατηγορία φυτοχημικών ουσιών οι οποίες δίνουν το χαρακτηριστικό κόκκινο, μπλε και μωβ χρώμα) εσπεριδοειδή αλλά και λίγο κόκκινο κρασί βοηθούν στην στυτική λειτουργία σε συνδυασμό πάντα με σωματική άσκηση. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι η κατανάλωση των παραπάνω τροφών σχετίζεται με την μείωση κινδύνου της στυτικής λειτουργίας κατά 14%. Ο συνδυασμός διατροφής και γυμναστικής μειώνει ακόμη περισσότερο τον κίνδυνο σε ποσοστό που φτάνει το 21%. Όπως αναφέρει ο κύριος ερευνητής της μελέτης δρ. Αεντίν Κάσιντι από το Πανεπιστήμιο Ηστ Ανγκλια. «Ξέραμε ότι η κατανάλωση πλούσιων τροφών σε φλαβονοειδή μπορεί να περιορίσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων νόσων όπως καρδιαγγειακά ή διαβήτη. Η έρευνά μας τώρα εξετάζει την σύνδεση μεταξύ των φλαβονοειδών και στυτικής λειτουργίας. Πρόβλημα που αντιμετωπίζουν το 50% των ανδρών της μέσης ηλικίας». Η έρευνα των δυο Πανεπιστημίων έδειξε ότι οι άνδρες που καταναλώνουν φρούτα πλούσια σε φλαβονοειδή αντιμετωπίζουν κατά 10% χαμηλότερο κίνδυνο στυτικής λειτουργίας. . Όπως επισημαίνει ο δρ. Αεντίν Κάσιντι «Εξετάσαμε έξι κύρια είδη φλαβονοειδών τα οποία καταναλώνουμε συχνότερα και διαπιστώσαμε ότι τα τρία από αυτά, οι ανιοκυανίνες, οι φλαβανόνες και οι φλαβόνες είναι ευεργετικά στο πρόβλημα της στυτικής δεισλειτουργίας».