Μπορεί να το αποφεύγουμε πριν από ένα ρομαντικό ραντεβού ή μια σημαντική επαγγελματική συνάντηση, λόγω της χαρακτηριστικής μυρωδιάς που αφήνει την οποία δεν εξουδετερώνει ούτε η πιο ισχυρή οδοντόκρεμα, αλλά δεν μπορούμε να φανταστούμε τη μαγειρική μας χωρίς αυτό. Επιπλέον, επιδεικνύει πολλά οφέλη για την υγεία μας. Ο λόγος, φυσικά, για το σκόρδο, που έχει κι αυτό τα μυστικά του.
Πώς θα καταλάβω ότι μια σκελίδα δεν έχει χαλάσει;
Αν παραμένει σκληρή καθώς την πιέζεις, τότε είναι σε καλή κατάσταση. Το ίδιο και αν η φλούδα της είναι λεία, δεδομένου ότι καθώς το σκόρδο (υπερ)ωριμάζει, αρχίζει να ζαρώνει.
Χρησιμοποιώ σκόρδο που έχει μια πράσινη φύτρα στη μέση;
Είναι σημάδι ότι το σκόρδο σου έχει ωριμάσει και δεν θα αρχίσει να σαπίσει. Το πράσινο μέρος είναι ακίνδυνο προς κατανάλωση, αλλά μπορεί να δώσει μια ελαφρώς πικρή γεύση (σε αντίθεση προς τη γλυκιά γεύση που, φυσιολογικά, έχει το σκόρδο). Γι’ αυτό καλό είναι να το αφαιρέσεις προτού χρησιμοποιήσεις το σκόρδο στη μαγειρική σου.
Σε ποιες περιπτώσεις λιώνουμε το σκόρδο;
Χρησιμοποιείται λιωμένο όταν πρόκειται να καταναλωθεί ωμό, π.χ. στο ντρέσινγκ της σαλάτας. Αν όμως σκοπεύεις να το μαγειρέψεις και ιδιαίτερα να το σοτάρεις, το καλύτερο είναι να το ψιλοκόψεις με το μαχαίρι, διαφορετικά λιωμένο υπάρχει κίνδυνος να καεί στο τηγάνι.
Πώς καθαρίζω τα χέρια μου από τη μυρωδιά του σκόρδου;
Τα τρίβεις με ένα εργαλείο από ανοξείδωτο ατσάλι (π.χ. μια μεταλλική σπάτουλα) κάτω από κρύο τρεχούμενο νερό για περίπου 10 δευτερόλεπτα. Εναλλακτικά, τα τρίβεις με τη σκληρή πλευρά του σφουγγαριού ενώ ταυτόχρονα τα πλένεις με κρύο νερό και σαπούνι.