Μικρές αλλαγές για περισσότερη συνειδητή απόλαυση και καλή υγεία

Το να ξέρετε τι πρέπει να αποφεύγετε και πότε να εγκαταλείπετε μια συνήθεια (που ξέρετε ότι είναι κακή) είναι ένας σημαντικός και ενδυναμωτικός στόχος όταν πρόκειται για προσεκτική διατροφή. Περιλαμβάνει την απελευθέρωση των ψυχικών και συναισθηματικών αποσκευών που μας βαραίνουν και μας εμποδίζουν να απολαύσουμε και να εκτιμήσουμε πλήρως το φαγητό μας. Εγκαταλείποντας παλιές κρίσεις, πεποιθήσεις και περιορισμούς, ανοίγουμε τον εαυτό μας σε έναν κόσμο πιθανοτήτων – έναν κόσμο στον οποίο το φαγητό δεν είναι πλέον πηγή ενοχής ή περιορισμού, αλλά πύλη για αυτοφροντίδα και τροφή.

Το να μπορείς να αφήνεις πίσω και να αποδεσμεύεσαι είναι μια έννοια που συνδέεται με την ενσυνειδητότητα. Ουσιαστικά, ο πόνος ή τα συναισθηματικά εμπόδια προέρχονται από την προσκόλληση σε μια ιδέα ή πεποίθηση που δεν λειτουργεί πλέον για εσάς. Σας βοηθά να δημιουργήσετε θετικά συναισθήματα και να διώχνετε τα αρνητικά. Μελέτες έχουν δείξει ότι το να αφήνεις κάτι να φύγει είναι απελευθερωτικό και συμβάλλει στην ψυχολογική ευεξία και στη δημιουργικότητα.

Για πιο προσεκτική διατροφή, εδώ είναι 7 σκέψεις που πρέπει να αφήσετε πίσω σας

Παλιούς κανόνες διατροφικής κουλτούρας.

Απελευθερωθείτε από την περιοριστική δίαιτα και τη νοοτροπία ότι ορισμένες τροφές είναι εκτός ορίων ή «κακές». Αγκαλιάστε μια πιο ευέλικτη και ισορροπημένη προσέγγιση στο φαγητό.

Η νοοτροπία «καλών» vs. «κακών» τροφών.

Αντί να επισημαίνετε τις τροφές ως εγγενώς καλές ή κακές, εστιάστε στη διατροφή του σώματός σας με μια ποικιλία τροφών που σας κάνουν να νιώθετε καλά σωματικά και ψυχικά.

Σκέψεις που σας λένε «δεν μπορώ».

Προκαλέστε τις πεποιθήσεις που σας κάνουν να αισθάνεστε ανίσχυροι ή στερημένοι. Αλλάξτε τη νοοτροπία σας σε μια ενδυνάμωση και συμπόνια για τον εαυτό σας, αναγνωρίζοντας ότι έχετε τη δυνατότητα να κάνετε επιλογές που υποστηρίζουν την ευημερία σας.

Κρίση και ενοχή.

Σταματήστε να αυτομαστιγώνεστε για επιλογές φαγητού ή λάθη που αντιλαμβάνεστε. Εξασκηθείτε στη συμπόνια για τον εαυτό σας και κατανοήστε ότι το να τρώτε με επίγνωση περιλαμβάνει το να αγκαλιάζετε την ατέλεια και να μαθαίνετε από τις εμπειρίες σας.

Η ανάγκη για τελειότητα.

Αναγνωρίστε ότι το να τρώτε προσεκτικά είναι ένα ταξίδι και είναι εντάξει να έχετε σκαμπανεβάσματα. Αγκαλιάστε την πρόοδο πάνω από την τελειότητα και επικεντρωθείτε στην πραγματοποίηση βιώσιμων αλλαγών αντί να αγωνίζεστε για ένα ανέφικτο ιδανικό.

Σύγκριση.

Αποφύγετε να συγκρίνετε τις διατροφικές σας συνήθειες με άλλες. Το σώμα και οι διατροφικές ανάγκες κάθε ανθρώπου είναι μοναδικές. Αντίθετα, εστιάστε στη δική σας ευημερία και ακούστε τις ενδείξεις και τις προτιμήσεις του σώματός σας.

Ασυνείδητες διατροφικές συνήθειες.

Καλλιεργήστε την ευαισθητοποίηση σχετικά με τις διατροφικές σας συνήθειες και να είστε παρόντες τη στιγμή που τρώτε. Απελευθερώστε τους περισπασμούς και ενεργοποιήστε τις αισθήσεις σας για να απολαύσετε και να εκτιμήσετε πλήρως το φαγητό σας.

Για να τρώτε προσεκτικά, το πρώτο βήμα είναι να αλλάξετε τη νοοτροπία σας. Αφήστε τους παλιούς τρόπους σκέψης για το φαγητό. Αυτό θα σας βοηθήσει να προχωρήσετε.

empty alt

Κεράσια: Γιατί να μην κρατάς μικρό καλάθι

Τα κεράσια είναι τόσο λαχταριστά που πρώτα τα χαζεύεις έτσι όπως βρίσκονται φρεσκοπλυμμένα και δροσερά μέσα στο μπολ και μετά απολαμβάνεις τη γεύση τους! Κι όμως, δεν είναι μόνο τέλεια οπτικά αλλά και διατροφικά! Το φρούτο που φέρνει στη στιγμή το καλοκαίρι στη ζωή σου, τώρα είναι […]
empty alt

5 τροφές που έχεις ανάγκη όσο μεγαλώνεις

Υπάρχει τρόπος να παραμείνεις νέα, πέρα από τις πλαστικές επεμβάσεις; Όχι. Υπάρχει όμως ένας φυσικός αλλά και αποτελεσματικός τρόπος να ενισχύεις τον οργανισμό σου και να του δίνεις ό,τι έχει ανάγκη όσο περνάνε τα χρόνια.
empty alt

3 σοβαροί λόγοι για να αρχίσεις να τρως κράνμπερις

Αυτοί οι μικροί, κόκκινοι καρποί κρύβουν μέσα τους χίλια δυο καλά για τον οργανισμό σου και μπορείς να τους βρεις πλέον παντού.
empty alt

Ωμά vs Αποξηραμένα

Βρίσκεσαι στο σούπερ μάρκετ. Από τη μια τα φρέσκα φρούτα, δελεαστικά τακτοποιημένα. Από την άλλη, ράφια γεμάτα συσκευασίες αποξηραμένων φρούτων σε σακουλάκια.
empty alt

Μπορείς να τρως ελεύθερα πίτσα για πρωινό

Αν είσαι φοιτητής, ή έχεις παρατείνει τη φοιτητική ζωή σου, σού έχουμε καλά νέα: μπορείς να τρως πίτσα για πρωινό και με τις ευλογίες ενός ειδικού.
empty alt

Τα οφέλη που προσφέρει ο ψευδάργυρος στη διατροφή σου

Από την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού, υπήρξε πολλή φήμη γύρω από τον ψευδάργυρο. Μελέτες δείχνουν ότι αυτό το μέταλλο παίζει σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της ανοσίας σου.
empty alt

7 επιλογές άπαχης πρωτεΐνης για ισορροπημένη διατροφή

Τι μπορούμε να καταναλώνουμε άφοβα για μια ισορροπημένη διατροφή
empty alt

Αυτό είναι το καλύτερο φρούτο για την υγεία του εντέρου σας, σύμφωνα με έναν γαστρεντερολόγο

Αν και υποτίθεται ότι καταναλώνουμε 25 έως 38 γραμμάρια φυτικών ινών την ημέρα, μια σύσταση που βασίζεται στη συνολική κατανάλωση θερμίδων μας, ο μέσος Δυτικός καταναλώνει στην πραγματικότητα μόνο περίπου 10 έως 15 γραμμάρια την ημέρα, αναφέρουν οι ειδικοί της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ.
Back To Top