Η μαγειρική χρήση του τζίντζερ, του κουρκουμά και της κανέλας δείχνουν όλα τα μεταβολικά οφέλη για την υγεία
Λίγη δόση μπαχαρικών μπορεί να βοηθήσει πολύ – είτε αυτό είναι για να προσθέσει χρώμα, να τονώσει τη γεύση ή να εμπλουτίσει το άρωμα του φαγητού.
Και καλά νέα για τους λάτρεις των μπαχαρικών: Μια πρόσφατη ερευνητική ανασκόπηση εξέτασε 142 μελέτες για να προσδιορίσει πώς μερικά από τα πιο συχνά καταναλωμένα βότανα και μπαχαρικά μπορούν να βελτιώσουν τη μεταβολική μας υγεία. Και τα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα εφαρμόσιμα επειδή οι μελέτες περιελάμβαναν χρησιμοποιημένες μαγειρικές δόσεις αυτών των συστατικών – είτε το γνωστό κουταλάκι του γλυκού ή το κουτάλι της σούπας.
Την επόμενη φορά που θα φρεσκάρετε το ντουλάπι μπαχαρικών σας, δείτε αυτά τα μπαχαρικά που φαίνεται να έχουν τα περισσότερα οφέλη για την εξισορρόπηση του σακχάρου στο αίμα και τη μείωση της χοληστερόλης.
Το τζίντζερ βοηθά στη φλεγμονή και στην καρδιομεταβολική υγεία
Το τζίντζερ είναι ένα ανθοφόρο φυτό, αλλά είναι η ρίζα του φυτού που χρησιμοποιείται για μαγειρικούς και ιατρικούς σκοπούς. Τα οφέλη πιστεύεται ότι προέρχονται από το gingerol2, μια βιοδραστική ένωση με αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
Σε αυτή την ανασκόπηση, οι μελέτες για το τζίντζερ βρέθηκαν να έχουν θετική επίδραση στο σάκχαρο του αίματος, την ινσουλίνη, τη χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια. Επιπλέον, τέσσερις στις πέντε μελέτες που επικεντρώθηκαν στη φλεγμονή αποκάλυψαν ότι το τζίντζερ βοήθησε στη βελτίωση αυτών των δεικτών.
Αυτά τα οφέλη φάνηκαν με την κατανάλωση οπουδήποτε από 1,5 έως 3 γραμμάρια ρίζας τζίντζερ ημερησίως. Αυτό είναι περίπου 1 κουταλιά της σούπας φρέσκο τριμμένο ή κιμά τζίντζερ ή ¾ κουταλάκι του γλυκού τζίντζερ σε σκόνη (αλλά μπορείτε πάντα να βγάλετε την αξιόπιστη ζυγαριά της κουζίνας σας για επιβεβαίωση).
Ο κουρκουμάς βοηθά στα λιπίδια του αίματος
Ο κουρκουμάς είναι μια αρχαία αγιουρβεδική ρίζα που είναι στην πραγματικότητα συγγενική του τζίντζερ. Ο κουρκουμάς έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες χάρη στις ενώσεις που ονομάζονται κουρκουμινοειδή. Η κουρκουμίνη είναι το πιο αξιοσημείωτο κουρκουμινοειδές που έχει μελετηθεί επιστημονικά. Η καθαρή σκόνη κουρκουμά είναι περίπου 3,14% κουρκουμίνη κατά βάρος.
Από όλες τις μελέτες σχετικά με τη μαγειρική χρήση του κουρκουμά και τα αποτελέσματα για την υγεία, οι περισσότερες εξέτασαν την επίδραση του κουρκουμά στα επίπεδα λιπιδίων του αίματος, όπως τα τριγλυκερίδια, η ολική χοληστερόλη και η LDL χοληστερόλη. Και ναι, το μπαχαρικό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των ανεπιθύμητων υψηλών επιπέδων αυτών των δεικτών.
Τρεις μελέτες που περιλαμβάνονται σε αυτήν την ανασκόπηση εξέτασαν την επίδραση του μπαχαρικού στους δείκτες φλεγμονής, με δύο να δείχνουν σημαντικό όφελος στα επίπεδα φλεγμονής. Όλα αυτά τα οφέλη φάνηκαν με την κατανάλωση περίπου 2,1 έως 2,4 γραμμαρίων την ημέρα (μεταξύ ½ και 1 κουταλάκι του γλυκού).
Αλλά η βιοδιαθεσιμότητα (ή η ικανότητα του σώματος να προσλαμβάνει και να χρησιμοποιεί αυτή την ένωση) είναι απίστευτα χαμηλή. Ενώ ο συνδυασμός κουρκουμά με μαύρο πιπέρι μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση της βιοδιαθεσιμότητας της κουρκουμίνης, πολλά συμπληρώματα κουρκουμά έχουν σχεδιαστεί με γνώμονα τη βέλτιστη απορρόφηση για να εξασφαλίσουν ότι θα έχετε τα περισσότερα οφέλη. Αυτά είναι τα αγαπημένα μας συμπληρώματα κουρκουμά που έχουν ελεγχθεί από διαιτολόγο (το αγαπημένο μας συνδυάζεται ακόμη και με τζίντζερ για πρόσθετη αντιοξειδωτική προστασία).
Τα συμπληρώματα κουρκουμά μελετώνται καλύτερα από το πραγματικό μπαχαρικό, ειδικά όταν πρόκειται για φλεγμονές και υγεία των αρθρώσεων. Έτσι, εάν αυτά είναι τα κύρια οφέλη που αναζητάτε, σκεφτείτε ένα στοχευμένο συμπλήρωμα εκτός από τη χρήση κουρκουμά σε διαφορετικά κάρυ, σε κοτόπουλο ή σε ομελέτα.
Η κανέλα θα πρέπει να είναι απαραίτητο για το σάκχαρο του αίματος
Αυτό το απαραίτητο συστατικό προέρχεται από τον εσωτερικό φλοιό των δέντρων Cinnamomum και θεωρείται από καιρό για τις θεραπευτικές του ιδιότητες χάρη σε μια σειρά από αντιοξειδωτικά.
Πρόσφατη έρευνα για την κανέλα διερεύνησε τον ρόλο της στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, ειδικά για όσους πάσχουν από διαβήτη. Ένας τρόπος με τον οποίο η κανέλα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του σακχάρου στο αίμα είναι η επιβράδυνση της διάσπασης των υδατανθράκων στην πεπτική οδό, με τη σειρά της, επιβραδύνοντας την ποσότητα της γλυκόζης που εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος αμέσως. Η κατανάλωση μεταξύ 1 και 6 γραμμαρίων (περίπου μισό με 2 κουταλάκια του γλυκού) κανέλας την ημέρα έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα νηστείας κατά 10 έως 29%.
Πηγαίνετε λοιπόν και πασπαλίστε με κανέλα βρώμη, σπιτική γκρανόλα, καφέ, ακόμα και smoothies.
Συμπέρασμα
Δεν χρειάζεστε μεγάλες ποσότητες μπαχαρικών για να καρυκεύσετε ένα πιάτο με γεύση ή για να αποκομίσετε οφέλη για την υγεία. Ακόμη και μισό κουταλάκι του γλυκού μπαχαρικό κάθε μέρα μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην υγεία σας και αυτό είναι αρκετά συναρπαστικό. Αυτή η νέα μελέτη είναι μια εξαιρετική υπενθύμιση για να είστε δημιουργικοί στην κουζίνα γιατί το τελικό αποτέλεσμα θα είναι όχι μόνο νόστιμο αλλά και θρεπτικό.