Το μηλόξιδο είναι ένα δημοφιλές φάρμακο στο σπίτι. Οι άνθρωποι το έχουν χρησιμοποιήσει εδώ και αιώνες στο μαγείρεμα και στην ιατρική.
Είναι πλούσιο σε υγιεινές ουσίες
Το μηλόξιδο παρασκευάζεται με διαδικασία δύο σταδίων. Πρώτον, ο κατασκευαστής βάζει θρυμματισμένα μήλα σε ζύμωση, κατά την οποία τα σάκχαρα μετατρέπονται σε αλκοόλη. Στη συνέχεια, προσθέτουν βακτήρια για να ζυμώσουν περαιτέρω το αλκοόλ, μετατρέποντάς το σε οξικό οξύ – την κύρια δραστική ουσία σε ξύδι. Το οξικό οξύ δίνει στο ξύδι την ισχυρή μυρωδιά και γεύση του. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό το οξύ είναι υπεύθυνο για τα οφέλη για την υγεία του μηλόξιδου. Τα ξύδι μηλίτη είναι 5-6% οξικό οξύ.
Το βιολογικό, μη φιλτραρισμένο μηλόξιδο περιέχει επίσης μια ουσία που αποτελείται από δέσμες πρωτεϊνών, ενζύμων και φιλικών βακτηρίων που δίνουν στο προϊόν ένα σκοτεινό χρώμα.
Ενώ το μηλόξιδο δεν περιέχει πολλές βιταμίνες ή μέταλλα, προσφέρει μια μικρή ποσότητα καλίου.
Είναι αντιβακτηριακό
Το μηλόξιδο μπορεί να βοηθήσει να σκοτώσει τους παθογόνους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των βακτηρίων. Οι άνθρωποι έχουν παραδοσιακά χρησιμοποιήσει ξίδι για τον καθαρισμό και την απολύμανση, τη θεραπεία μύκητας των νυχιών, των ψειρών, των κονδυλωμάτων και των μολύνσεων των αυτιών. Ο Ιπποκράτης, πατέρας της σύγχρονης ιατρικής, χρησιμοποίησε ξίδι για να καθαρίσει τα τραύματα περισσότερο από 2.000 χρόνια πριν.
Το ξίδι είναι επίσης ένα συντηρητικό τροφίμων και μελέτες δείχνουν ότι αναστέλλει τα βακτήρια όπως το Ε. Coli από την ανάπτυξη και την αλλοίωση των τροφίμων.
Αν ψάχνετε για έναν φυσικό τρόπο για να διατηρήσετε το φαγητό σας, το μηλόξιδο μπορεί να σας βοηθήσει.
Μπορεί να βοηθήσει να μειωθούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και να αντιμετωπιστεί ο διαβήτης
Ο διαβήτης τύπου 2 χαρακτηρίζεται από υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα που προκαλούνται από την αντίσταση στην ινσουλίνη ή από την αδυναμία παραγωγής ινσουλίνης. Ωστόσο, άτομα χωρίς διαβήτη μπορούν επίσης να επωφεληθούν από τη διατήρηση των επιπέδων σακχάρου στο φυσιολογικό εύρος, καθώς ορισμένοι ερευνητές πιστεύουν ότι τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα αποτελούν σημαντική αιτία γήρανσης και διάφορων χρόνιων παθήσεων.
Ο πιο αποτελεσματικός και υγιεινότερος τρόπος ρύθμισης των επιπέδων σακχάρου στο αίμα είναι να αποφευχθεί ο εξευγενισμένος υδατάνθρακας και η ζάχαρη, αλλά μηλόξιδο μπορεί επίσης να έχει ευεργετικό αποτέλεσμα.
Μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους
Ίσως με έκπληξη, μελέτες δείχνουν ότι το μηλόξιδο μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να χάσουν βάρος. Αρκετές μελέτες δείχνουν ότι το ξύδι μπορεί να αυξήσει το αίσθημα της πληρότητας. Αυτό μπορεί να σας οδηγήσει σε λιγότερες θερμίδες και να χάσετε βάρος.
Γενικά, το ξίδι μηλίτης μηλίτης μπορεί να συμβάλει στην απώλεια βάρους με την προώθηση της κορεσμού, τη μείωση του σακχάρου στο αίμα και τη μείωση των επιπέδων ινσουλίνης.
Το ξίδι μηλίτης μήλου περιέχει μόνο περίπου τρεις θερμίδες ανά κουταλιά σούπας, το οποίο είναι πολύ χαμηλό.
Μπορεί να ενισχύσει την υγεία του δέρματος
Το μηλόξιδο είναι ένα κοινό φάρμακο για τις δερματικές παθήσεις όπως το ξηρό δέρμα και το έκζεμα. Το δέρμα είναι φυσικά ελαφρώς όξινο. Η χρήση τοπικού μηλόξιδου θα μπορούσε να βοηθήσει στην επανεξισορρόπηση του φυσικού pH του δέρματος, βελτιώνοντας το προστατευτικό φράγμα του δέρματος. Λαμβάνοντας υπόψη τις αντιβακτηριακές του ιδιότητες, το μηλόξιδο θα μπορούσε θεωρητικά να βοηθήσει στην πρόληψη λοιμώξεων του δέρματος που συνδέονται με έκζεμα και άλλες δερματικές παθήσεις.