Μικρά και θαυματουργά τα Macadamia εκτός από υπέροχη γεύση προσφέρουν πολλά ευεργετικά οφέλη στον οργανισμό σου! Τα Macadamia είναι ξηροί καρποί που έχουν μια λεπτή γεύση που θυμίζει βούτυρο και κρεμώδη υφή. Εγγενή στην Αυστραλία, τα δέντρα macadamia καλλιεργούνται τώρα σε διάφορα μέρη σε όλο τον κόσμο, όπως η Βραζιλία, η Κόστα Ρίκα, η Χαβάη και η Νέα Ζηλανδία.
Όπως και οι περισσότεροι ξηροί καρποί, τα macadamia είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και ευεργετικές φυτικές ενώσεις. Συνδέονται επίσης με πολλά οφέλη, όπως βελτιωμένη πέψη, υγεία της καρδιάς, διαχείριση βάρους και έλεγχο σακχάρου στο αίμα.
Εδώ είναι μερικά από τα οφέλη των ξηρών καρπών macadamia, στην υγεία και τη διατροφή σου
Πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά
Τα Macadamia είναι πλούσια σε θερμίδες που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε υγιή λίπη, βιταμίνες και μέταλλα.
Μια μερίδα 28 γραμμάριων περιέχει:
Θερμίδες: 204
Λίπος: 23 γραμμάρια
Πρωτεΐνη: 2 γραμμάρια
Υδατάνθρακες: 4 γραμμάρια
Ζάχαρη: 1 γραμμάριο
Ίνες: 3 γραμμάρια
Μαγγάνιο: 58% της ημερήσιας αξίας
Θιαμίνη: 22% της ημερήσιας αξίας
Χαλκός: 11% της ημερήσιας αξίας
Μαγνήσιο: 9% της ημερήσιας αξίας
Σίδερο: 6% της ημερήσιας αξίας
Βιταμίνη Β6: 5% της ημερήσιας αξίας
Τα Macadamia είναι επίσης πλούσια σε μονοακόρεστα λίπη, ένας τύπος λίπους που μπορεί να ενισχύσει την υγεία της καρδιάς μειώνοντας τα συνολικά και LDL επίπεδα (κακή) χοληστερόλη.
Έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και ζάχαρη και έχουν μέτρια περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Αυτός ο συνδυασμός τα κάνει να μην αυξάνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, κάτι που μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευεργετικό για τα άτομα με διαβήτη.
Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά
Όπως οι περισσότεροι ξηροί καρποί, τα καρύδια macadamia είναι μια μεγάλη πηγή αντιοξειδωτικών.
Τα αντιοξειδωτικά εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες, τα οποία είναι ασταθή μόρια που μπορούν να προκαλέσουν κυτταρική βλάβη και να αυξήσουν τον κίνδυνο καταστάσεων όπως ο διαβήτης, η νόσος του Αλτσχάιμερ και οι καρδιακές παθήσεις.
Επιπλέον, τα macadamia διαθέτουν μερικά από τα υψηλότερα επίπεδα φλαβονοειδών όλων των ξηρών καρπών. Αυτό το αντιοξειδωτικό καταπολεμά τη φλεγμονή και βοηθά στη μείωση της χοληστερόλης.
Επιπλέον, είναι πλούσιο σε τοκοτριενόλες, μια μορφή βιταμίνης Ε με αντιοξειδωτικές ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης. Αυτές οι ενώσεις μπορούν ακόμη και να προστατεύσουν από τον καρκίνο και τις ασθένειες του εγκεφάλου.
Μπορεί να ενισχύσει την υγεία της καρδιάς
Τα Macadamia μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
Διάφορες μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση 8-42 γραμμάρια αυτών των ξηρών καρπών καθημερινά μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της συνολικής και της LDL (κακής) χοληστερόλης έως και 10%.
Επιπλέον, η κατανάλωση 42–84 γραμμάρια ξηρών καρπών macadamia κάθε μέρα μπορεί να μειώσει σημαντικά τους δείκτες φλεγμονής, όπως το λευκοτριένιο Β4. Η φλεγμονή αυτήείναι ένας παράγοντας κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα καρδιακά οφέλη των ξηρών καρπών macadamia μπορεί να προέρχονται από την υψηλή περιεκτικότητά τους σε μονοακόρεστα λιπαρά.
Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μεταβολικού συνδρόμου
Το μεταβολικό σύνδρομο είναι μια ομάδα παραγόντων κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων των υψηλών επιπέδων σακχάρου στο αίμα και χοληστερόλης, που αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιακών παθήσεων και διαβήτη τύπου 2.
Η έρευνα δείχνει ότι τα macadamia μπορούν να προστατεύσουν τόσο από το μεταβολικό σύνδρομο όσο και από τον διαβήτη τύπου 2.
Μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους
Παρόλο που είναι πλούσιο σε θερμίδες, τα macadamia μπορεί να σε βοηθήσουν να χάσεις βάρος.
Αυτό μπορεί να εξηγηθεί εν μέρει από τις ποσότητες πρωτεϊνών και ινών τους, δύο θρεπτικά συστατικά που είναι γνωστό ότι μειώνουν την πείνα και προάγουν το αίσθημα κορεσμού και πληρότητας
Μπορεί να βελτιώσει την υγεία του εντέρου
Τα Macadamia περιέχουν φυτικές ίνες, οι οποίες μπορούν να ωφελήσουν την πέψη και τη συνολική υγεία των εντέρων.
Όπως συμβαίνει με τους περισσότερους ξηρούς καρπούς, οι διαλυτές ίνες στα macadamia μπορούν να λειτουργήσουν ως πρεβιοτικά, πράγμα που σημαίνει ότι βοηθά στη διατροφή των ωφέλιμων βακτηρίων του εντέρου.
Με τη σειρά τους, αυτά τα φιλικά βακτήρια παράγουν λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας (SCFAs), όπως οξικό, βουτυρικό και προπιονικό, τα οποία μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή και να προστατεύσουν από καταστάσεις όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS), τη νόσο του Crohn και την ελκώδη κολίτιδα. Παρέχει αντικαρκινικές ιδιότητες. Τα Macadamia περιέχουν φλαβονοειδή και τοκοτριενόλες, ενώσεις φυτών που δείχνουν οι δοκιμές ότι μπορεί να βοηθήσουν στην καταπολέμηση ή τη θανάτωση καρκινικών κυττάρων. Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα.
Ενίσχυση της υγείας του εγκεφάλου. Η έρευνα δείχνει ότι οι τοκοτριενόλες μπορούν επίσης να προστατεύσουν τα εγκεφαλικά κύτταρα από καταστάσεις όπως το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον. Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα.
Διευρύνει τη μακροζωία. Η τακτική πρόσληψη ξηρών καρπών, συμπεριλαμβανομένων των ξηρών καρπών macadamia, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά περίπου το ένα τρίτο.
Τέλος, είναι εύκολο να τα βρεις και να τα προσθέσεις με διάφορους τρόπους στη διατροφή σου, όπως στο γιαούρτι σου, στα δημητριακά σου, στις σαλάτες ή και απλώς ωμά για ένα πρόχειρο, γρήγορο και πολύ ωφέλιμο σνακ.