Μπορεί να έχουν βγάλει κακό όνομα λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε υδατάνθρακες (τους οποίους, να σημειώσουμε, το σώμα μας χρειάζεται για να λειτουργήσει).

Μπορεί να έχουν βγάλει κακό όνομα λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε υδατάνθρακες (τους οποίους, να σημειώσουμε, το σώμα μας χρειάζεται για να λειτουργήσει). Όμως σύμφωνα με τη διατροφολόγο Cara Harbstreet, MS, RD, LD, έχουμε πολλούς καλούς λόγους να συνεχίσουμε να απολαμβάνουμε τις πατάτες. Χωρίς τύψεις.

Σύμφωνα με την ειδικό, «στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής, οι πατάτες μπορούν να έχουν μια θέση τους στο πιάτο μας».

Δεν μας προσφέρουν μόνο γεύση, αλλά και πολλά θρεπτικά στοιχεία. «Το κάλιο παρουσιάζεται ως το θρεπτικό συστατικό σούπερ σταρ της πατάτας», φέρνει ως παράδειγμα η Harbstreet. Πράγματι, είναι πολύτιμο στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και στην ομαλή λειτουργία του νευρικού και μυϊκού συστήματος του οργανισμού μας.

Αυτό που είναι λιγότερο γνωστό είναι ότι οι πατάτες μας δίνουν και μια μικρή έστω ποσότητα φυτικού σιδήρου, ενός στοιχείου ιδιαίτερα σημαντικού για τις γυναίκες. «Μία πατάτα δεν θα καλύψει τις καθημερινές ανάγκες μας σε σίδηρο, αλλά μπορεί να συνεισφέρει στην πρόσληψή του», εξηγεί η ειδικός. Επιπλέον, οι πατάτες περιέχουν κάποιες βιταμίνες της ομάδας B και μια μικρή ποσότητα βιταμίνης C.

Η φλούδα της πατάτας, από την άλλη, που συνήθως καταλήγει στα σκουπίδια, δίνει φυτικές ίνες, σίδηρο, κάλιο αλλά και μαγνήσιο. «Πάντα συμβουλεύω τους ασθενείς μου να τρώνε και τη φλούδα της πατάτας», τονίζει η Harbstreet. Μπορούμε να καταναλώσουμε, έστω και μικρές ποσότητές της, μέσα από ψητές πατάτες μαγειρεμένες με τη φλούδα.

Σημασία έχουν, επίσης, οι συνδυασμοί τροφών που κάνουμε στο πιάτο μας. «Όταν προσθέτουμε πολύ αλάτι ή ζάχαρη σε οποιοδήποτε φαγητό μειώνουμε τη θρεπτική αξία του, χωρίς οι πατάτες να αποτελούν εξαίρεση του κανόνα», εξηγεί η διατροφολόγος. Ιδανικά, σε ένα γεύμα μπορούμε να τις ψήσουμε στο φούρνο παρέα με άλλα, μη αμυλώδη λαχανικά, για να εξασφαλίσουμε ποικιλία στη διατροφή μας.

empty alt

5 τροφές για γονιμότητα στη διάρκεια του χειμώνα

Μπορεί το καλοκαίρι να γεμίζεις το πιάτο σου με μεγάλη ποικιλία από χρώματα από τα διαφορετικά φρούτα και λαχανικά, τα πλούσια σε βιταμίνες που ενισχύουν τη γονιμότητα σου, όμως και ο χειμώνας δεν υστερεί καθόλου στα πλούσια αγαθά που προσφέρει για τον ίδιο σκοπό.
empty alt

Τι να τρως για να έχεις άψογη όραση.

Ξέρεις ότι τώρα τελευταία δεν ακολουθείς μια ισορροπημένη διατροφή. Και δεν είναι μόνο ότι μπορεί να πάρεις κιλά.
empty alt

Σημαντικές πηγές πρωτεΐνης για vegans ή vegetarians

Χρήσιμες και για όσους νηστεύουν!
empty alt

Ποιες είναι οι πιο πλούσιες τροφές σε ασβέστιο

Πιο γνωστό για τον ρόλο του στην υγεία των οστών, το ασβέστιο είναι στην πραγματικότητα το πιο άφθονο μέταλλο στο σώμα σου και εμπλέκεται σε πολλές σημαντικές λειτουργίες του σώματος.
empty alt

Το #1 ρόφημα που βοηθά στη μείωση του κινδύνου διαβήτη, σύμφωνα με νέα έρευνα

Έρευνες διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που έπιναν Dark Tea καθημερινά είχαν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη.
empty alt

18 συστατικά που πρέπει να προσθέσετε στο γεύμα σας για να το κάνετε πιο χορταστικό

Τροφές που υπόσχονται να σας κρατούν χορτάτους και με ενέργεια για περισσότερη ώρα
empty alt

Πασχαλινό τραπέζι: Τι να κάνεις για να μην ξεφύγεις!

Νηστεύεις, νηστεύεις και έρχεται η μέρα του Πάσχα και τρως λες και δεν υπάρχει αύριο! Το ξέρεις ότι έτσι υποβάλλεις τον οργανισμό σου σε ένα ισχυρό σοκ; Δες τι πρέπει να κάνεις και για να απολαύσεις τις πασχαλινές λιχουδιές αλλά και για να υπάρχει αύριο- με υγεία.
empty alt

Πώς τα ωφέλιμα χαρακτηριστικά της κολοκύθας κάνουν καλό στην υγεία σας

Η κολοκύθα είναι στην εποχή της και διαθέτει ένα εντυπωσιακά ωφέλιμο διατροφικό προφίλ
Δεν υπάρχουν άρθρα για προβολή
Back To Top