Η κολοκύθα είναι στην εποχή της και διαθέτει ένα εντυπωσιακά ωφέλιμο διατροφικό προφίλ

Στη χώρα μας καλλιεργείται σε αφθονία σε πολλές περιοχές. Η κολοκύθα είναι ένα είδος χειμερινού κολοκυθιού που ανήκει στην οικογένεια των Cucurbitaceae. Αν και συνήθως θεωρείται ως λαχανικό, η κολοκύθα είναι επιστημονικά φρούτο, καθώς περιέχει σπόρους. Ωστόσο, διατροφικά μοιάζει περισσότερο με τα λαχανικά παρά με τα φρούτα.

Πέρα από τη νόστιμη γεύση της, η κολοκύθα είναι θρεπτική και συνδέεται με πολλά οφέλη για την υγεία.

Εδώ είναι 9 εντυπωσιακά οφέλη για τη διατροφή και την υγεία της κολοκύθας:

Ιδιαίτερα θρεπτικό και ιδιαίτερα πλούσιο σε βιταμίνη Α

Η κολοκύθα έχει ένα εντυπωσιακό θρεπτικό προφίλ.

Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένη κολοκύθα (245 γραμμάρια) περιέχει (2):

Θερμίδες: 49

Λίπος: 0,2 γρ

Πρωτεΐνη: 2 γραμμάρια

Υδατάνθρακες: 12 γραμμάρια

Φυτικές ίνες: 3 γραμμάρια

Βιταμίνη Α: 245% της Συνιστώμενης Ημερήσια Πρόσληψη (ΣΗΠ)

Βιταμίνη C: 19% της ΣΗΠ

Κάλιο: 16% της ΣΗΠ

Χαλκός: 11% της ΣΗΠ

Μαγγάνιο: 11% της ΣΗΠ

Βιταμίνη Β2: 11% της ΣΗΠ

Βιταμίνη Ε: 10% της ΣΗΠ

Σίδηρος: 8% της ΣΗΠ

Μικροποσότητες μαγνησίου, φωσφόρου, ψευδαργύρου, φυλλικού οξέος και αρκετών βιταμινών Β.

Εκτός από το ότι είναι γεμάτη με βιταμίνες και μέταλλα, η κολοκύθα είναι επίσης σχετικά χαμηλή σε θερμίδες, καθώς είναι 94% νερό.

Είναι επίσης πολύ υψηλή σε βήτα-καροτίνη, ένα καροτενοειδές που το σώμα σας μετατρέπει σε βιταμίνη Α.

Επιπλέον, οι σπόροι κολοκύθας είναι βρώσιμοι, θρεπτικοί και συνδέονται με πολλά οφέλη για την υγεία.

Η υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών

Οι ελεύθερες ρίζες είναι μόρια που παράγονται από τη μεταβολική διαδικασία του σώματός σας. Αν και είναι εξαιρετικά ασταθείς, έχουν χρήσιμους ρόλους, όπως η καταστροφή επιβλαβών βακτηρίων.

Ωστόσο, οι υπερβολικές ελεύθερες ρίζες στο σώμα σας δημιουργούν μια κατάσταση που ονομάζεται οξειδωτικό στρες, η οποία έχει συνδεθεί με χρόνιες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων και του καρκίνου.

Οι κολοκύθες περιέχουν αντιοξειδωτικά, όπως άλφα-καροτίνη, βήτα-καροτίνη και βήτα-κρυπτοξανθίνη. Αυτά μπορούν να εξουδετερώσουν τις ελεύθερες ρίζες, εμποδίζοντάς τες να βλάψουν τα κύτταρα σας.

Εμπεριέχει βιταμίνες που μπορούν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό

Η κολοκύθα είναι γεμάτη με θρεπτικά συστατικά που μπορούν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

Πρώτον, είναι πλούσια σε βήτα-καροτίνη, την οποία το σώμα σας μετατρέπει σε βιταμίνη Α.

Μελέτες δείχνουν ότι η βιταμίνη Α μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα και να βοηθήσει στην καταπολέμηση των λοιμώξεων. Αντίθετα, τα άτομα με ανεπάρκεια βιταμίνης Α μπορεί να έχουν ασθενέστερο ανοσοποιητικό σύστημα.

Η κολοκύθα είναι επίσης υψηλή σε βιταμίνη C, η οποία έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων, βοηθά τα κύτταρα του ανοσοποιητικού να λειτουργούν πιο αποτελεσματικά και κάνει τις πληγές να επουλώνονται πιο γρήγορα.

Εκτός από τις δύο βιταμίνες που αναφέρθηκαν παραπάνω, η κολοκύθα είναι επίσης μια καλή πηγή βιταμίνης Ε, σιδήρου και φυλλικού οξέος - όλα τα οποία έχουν αποδειχθεί ότι βοηθούν και το ανοσοποιητικό σύστημα.

Η βιταμίνη Α, η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη μπορεί να προστατεύουν την όρασή σας

Είναι αρκετά συνηθισμένο η όραση να μειώνεται με την ηλικία. Ευτυχώς, η κατανάλωση των σωστών θρεπτικών συστατικών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο απώλειας όρασης. Η κολοκύθα είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που έχουν συνδεθεί με την ισχυρή όραση καθώς το σώμα σας γερνά.

Για παράδειγμα, η περιεκτικότητά του σε βήτα-καροτίνη παρέχει στο σώμα σας την απαραίτητη βιταμίνη Α. Η έρευνα δείχνει ότι η ανεπάρκεια βιταμίνης Α είναι μια πολύ κοινή αιτία τύφλωσης.

Σε μια ανάλυση 22 μελετών, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα άτομα με υψηλότερη πρόσληψη βήτα-καροτίνης είχαν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο καταρράκτη, μια κοινή αιτία τύφλωσης.

Η κολοκύθα είναι επίσης μία από τις καλύτερες πηγές λουτεΐνης και ζεαξανθίνης, δύο ενώσεων που συνδέονται με χαμηλότερους κινδύνους σχετιζόμενης με την ηλικία εκφύλισης της ωχράς κηλίδας (AMD) και καταρράκτη.

Επιπλέον, περιέχει καλές ποσότητες βιταμινών C και E, οι οποίες λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά και μπορεί να εμποδίσουν τις ελεύθερες ρίζες να βλάψουν τα κύτταρα των ματιών σας.

Η θρεπτική πυκνότητα και ο χαμηλός αριθμός θερμίδων μπορεί να προάγουν την απώλεια βάρους

Η κολοκύθα θεωρείται τροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Αυτό σημαίνει ότι είναι απίστευτα χαμηλη σε θερμίδες παρά το γεγονός ότι είναι γεμάτο με θρεπτικά συστατικά.

Στην πραγματικότητα, η κολοκύθα έχει λιγότερο από 50 θερμίδες ανά φλιτζάνι (245 γραμμάρια) και αποτελείται από περίπου 94% νερό. Με απλά λόγια, η κολοκύθα είναι μια φιλική τροφή για την απώλεια βάρους, επειδή μπορείτε να την καταναλώνετε περισσότερο από άλλες πηγές υδατανθράκων –όπως το ρύζι και οι πατάτες– αλλά παρόλα αυτά λαμβάνετε λιγότερες θερμίδες.

Επιπλέον, η κολοκύθα είναι μια καλή πηγή φυτικών ινών, που μπορεί να σας βοηθήσει να περιορίσετε την όρεξή σας.

Το αντιοξειδωτικό περιεχόμενο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου

Ο καρκίνος είναι μια σοβαρή ασθένεια στην οποία τα κύτταρα αναπτύσσονται ανώμαλα.  Τα καρκινικά κύτταρα παράγουν ελεύθερες ρίζες για να τις βοηθήσουν να πολλαπλασιαστούν γρήγορα. Η κολοκύθα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε καροτενοειδή, τα οποία είναι ενώσεις που μπορούν να λειτουργήσουν ως αντιοξειδωτικά. Αυτό τους επιτρέπει να εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες μπορεί να προστατεύουν από ορισμένους καρκίνους.

Για παράδειγμα, μια ανάλυση 13 μελετών έδειξε ότι τα άτομα με υψηλότερη πρόσληψη άλφα-καροτίνης και βήτα-καροτίνης είχαν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του στομάχου.

Κάλιο, βιταμίνη C και φυτικές ίνες μπορεί να ωφελήσουν την υγεία της καρδιάς

Η κολοκύθα περιέχει μια ποικιλία θρεπτικών συστατικών που μπορούν να βελτιώσουν την υγεία της καρδιάς σας. Είναι πλούσιο σε κάλιο, βιταμίνη C και φυτικές ίνες, οι οποίες έχουν συνδεθεί με οφέλη για την καρδιά. Για παράδειγμα, μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα με υψηλότερη πρόσληψη καλίου φαίνεται να έχουν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικών - δύο παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.

Η κολοκύθα είναι επίσης υψηλή σε αντιοξειδωτικά, τα οποία μπορεί να προστατεύουν την «κακή» χοληστερόλη LDL από την οξείδωση. Όταν τα σωματίδια χοληστερόλης LDL οξειδώνονται, μπορούν να συσσωρευτούν κατά μήκος των τοιχωμάτων των αιμοφόρων αγγείων, γεγονός που μπορεί να περιορίσει τα αγγεία σας και να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου.

Περιέχει ενώσεις που προάγουν το υγιές δέρμα

Οι κολοκύθες είναι γεμάτες με θρεπτικά συστατικά που είναι εξαιρετικά για το δέρμα σας. Πρώτον, είναι πλούσιο σε καροτενοειδή όπως η βήτα-καροτίνη, την οποία το σώμα σας μετατρέπει σε βιταμίνη Α. Στην πραγματικότητα, ένα φλιτζάνι (245 γραμμάρια) μαγειρεμένης κολοκύθας συσκευάζει το 245% της RDI για βιταμίνη Α. Μελέτες δείχνουν ότι τα καροτενοειδή όπως η βήτα-καροτίνη μπορούν να λειτουργήσουν ως φυσικό αντηλιακό. Μόλις καταναλωθούν, τα καροτενοειδή μεταφέρονται σε διάφορα όργανα συμπεριλαμβανομένου του δέρματός σας. Εδώ, βοηθούν στην προστασία των κυττάρων του δέρματος από βλάβες από τις επιβλαβείς ακτίνες UV.

Η κολοκύθα είναι επίσης υψηλή σε βιταμίνη C, η οποία είναι απαραίτητη για υγιές δέρμα. Το σώμα σας χρειάζεται αυτή τη βιταμίνη για να παράγει κολλαγόνο, μια πρωτεΐνη που διατηρεί το δέρμα σας δυνατό και υγιές.

Επιπλέον, οι κολοκύθες περιέχουν λουτεΐνη, ζεαξανθίνη, βιταμίνη Ε και πολλά άλλα αντιοξειδωτικά που έχει αποδειχθεί ότι ενισχύουν την άμυνα του δέρματός σας ενάντια στις ακτίνες UV.

Απίστευτα ευέλικτη και εύκολη να προστεθεί στη διατροφή σας

Η κολοκύθα είναι νόστιμη, ευέλικτη και εύκολη να την προσθέσετε στη διατροφή σας.

Η γλυκιά της γεύση την καθιστά δημοφιλές συστατικό σε πιάτα όπως κρέμες, πίτες και τηγανίτες. Ωστόσο, λειτουργεί εξίσου καλά σε αλμυρά πιάτα όπως ψητά λαχανικά, σούπες και ζυμαρικά. Οι κολοκύθες έχουν πολύ σκληρό δέρμα, επομένως χρειάζεται λίγη προσπάθεια για να τεμαχιστούν. Μόλις την κόψετε, αφαιρέστε τους σπόρους και τυχόν κορδόνια και μετά κόψτε την κολοκύθα σε φέτες.

Οι σπόροι είναι επίσης βρώσιμοι και γεμάτοι με θρεπτικά συστατικά που προσφέρουν πολλά άλλα οφέλη. Για παράδειγμα, οι σπόροι κολοκύθας μπορεί να βελτιώσουν την υγεία της ουροδόχου κύστης και της καρδιάς.

empty alt

3 τροφές που κάνουν το άγχος σου να χτυπάει κόκκινο

Συνήθως τέτοια εποχή αγχώνεσαι με αυτά που τρως. Τα περιττά κιλά ξαφνικά μοιάζουν απίστευτα πολλά, κι ας είναι δύο ή τρία… Κι όμως δεν φταίνε μόνο αυτά για το άγχος σου αλλά και ορισμένες τροφές που το εκτινάσσουν στα ύψη.
empty alt

4 συνήθειες φαγητού που πρέπει να υιοθετήσεις

Κατά τη διάρκεια των κυρίως γευμάτων, το έντονο αίσθημα πείνας, ειδικά σε περιπτώσεις που έχει προηγηθεί πολύωρη νηστεία, ο τρόπος που συνηθίζουμε να σερβίρουμε το φαγητό, καθώς και διάφοροι παράγοντες που μπορεί να αποσπάσουν την προσοχή μας, είναι πιθανό να οδηγήσουν σε υπερκατανάλωση φαγητού...
empty alt

Τα 4 ανοιξιάτικα λαχανικά που πρέπει να εντάξεις στη διατροφή σου

Εάν προσπαθείς να θωρακίσεις την υγεία σου τρώγοντας σωστά, τα λαχανικά σίγουρα διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην καθημερινή σου διατροφή.
empty alt

Τρία tips για να απολαμβάνεις καθημερινά ένα εύκολο και υγιεινό πρωινό

Ξυπνάς στις 7 το πρωί, ετοιμάζεσαι βιαστικά, αρπάζεις τον καφέ που έχεις φτιάξει με την ψυχή στο στόμα και ξεκινάς για τη δουλειά.
empty alt

Οκτώ τροφές που θα φορτίσουν τις μπαταρίες ενέργειάς σου

Όταν το μεσημέρι νιώθεις να πέφτουν επικίνδυνα τα επίπεδα της ενέργειά σου αλλά οι δουλειές κι οι υποχρεώσεις κρατούν ακόμα καλά, συνήθως η πρώτη σου σκέψη είναι να βάλεις ακόμα ένα φλιτζάνι καφέ – όμως η κατάχρηση της καφεΐνης μπορεί να σου δημιουργήσει προβλήματα στον βραδινό ύπνο […]
empty alt

Τα εντυπωσιακά οφέλη του χυμού καρότου

Ο φρέσκος χυμός καρότου είναι εξαιρετικά θρεπτικός κι είναι πολύ εύκολο να τον φτιάξεις και στο σπίτι.
empty alt

Πέντε καλοί λόγοι για να εντάξετε τα ακτινίδια στη διατροφή σας

Τα ακτινίδια είναι ένα φρούτο που μπορεί να καταναλωθεί σαν σνακ όλες τις ώρες της ημέρας, ενώ είναι ιδανική επιλογή για φρέσκα smoothies αν θέλετε να τους δώσετε ελαφρώς ξινή γεύση.
empty alt

Νέα μελέτη δείχνει ότι η κατανάλωση περισσότερων πρωτεϊνών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων

Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης την πρόσληψη υδατανθράκων και λίπους. Να τι βρήκαν.
Back To Top