Γιατί η γύρη μελισσών θεωρείται από κάποιους «υπερτροφή»; Μπορούμε να την καταναλώνουμε άφοβα και αν ναι, έχουμε λόγο να το κάνουμε; Καταρχήν, όσοι τρώνε γύρη μελισσών ισχυρίζονται ότι περιέχει βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και άλλα θρεπτικά στοιχεία.

Γιατί η γύρη μελισσών θεωρείται από κάποιους «υπερτροφή»; Μπορούμε να την καταναλώνουμε άφοβα και αν ναι, έχουμε λόγο να το κάνουμε;

Καταρχήν, όσοι τρώνε γύρη μελισσών ισχυρίζονται ότι περιέχει βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και άλλα θρεπτικά στοιχεία. Άλλωστε δεν έχει γεύση, οπότε μπορεί να προστεθεί άνετα στα περισσότερα φαγητά.

Όντως η γύρη δίνει κάποιες βιταμίνες (π.χ. βιταμίνες Β και φυλλικό οξύ), καθώς και μακροθρεπτικά συστατικά όπως πρωτεΐνη και λιπαρά αλλά σε πολύ μικρές ποσότητες, όπως υποστηρίζει η κλινική διατροφολόγος Mascha Davis, MPH, RDN. «Για να πάρουμε αυτά τα στοιχεία σε πραγματικά χρήσιμες ποσότητες πρέπει να καταναλώσουμε πολλή γύρη», σχολιάζει. Η ίδια προσθέτει ότι οι περισσότερες μελέτες πάνω στη γύρη είναι μικρές ή έχουν γίνει σε τρωκτικά, οπότε προς το παρόν δεν έχουμε αρκετά στοιχεία για να μιλήσουμε με βεβαιότητα για τη δράση της στους ανθρώπους. «Αυτό δεν σημαίνει ότι η γύρη δεν έχει οφέλη, απλώς ότι δεν έχουμε προς το παρόν στη διάθεσή μας αρκετές αποδείξεις γι’ αυτά», συνοψίζει.

Υπάρχει επίσης η θεωρία ότι το μέλι που περιέχει γύρη μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των αλλεργιών. Ωστόσο όπως επισημαίνει ο αλλεργιολόγος Miguel Wolbert, «προς το παρόν δεν έχουμε κλινικά δεδομένα που αποδεικνύουν ότι όντως ανακουφίζει από τα συμπτώματα της αλλεργίας».

Τουλάχιστον η κατανάλωση γύρης δεν φαίνεται να συνοδεύεται από ιδιαίτερους κινδύνους, αν εξαιρέσουμε κάποιες περιπτώσεις ανθρώπων με ιστορικό αλλεργίας που έχουν παρουσιάσει αλλεργικές αντιδράσεις στο μέλι και τη γύρη. «Θα συνιστούσα όποιος έχει ευαισθησία στα τσιμπήματα μέλισσας να καταναλώνει με προσοχή το μέλι», υποστηρίζει ο Dr. Wolbert. Επιπλέον, στην εγκυμοσύνη συμβουλευτείτε το γιατρό σας προτού προσθέσετε γύρη στη διατροφή σας.

Το συμπέρασμα; Αν θέλετε να φάτε γύρη κάντε το, αλλά χωρίς να περιμένετε θαύματα. Για καλύτερα αποτελέσματα, επενδύστε σε τροφές με πολλάκις επιβεβαιωμένες αντιοξειδωτικές και άλλες θρεπτικές ιδιότητες.

empty alt

Μια νέα μελέτη καταλήγει στο ότι πρέπει να τρώμε βραδινό στις 2 το μεσημέρι

Το τελευταίο γεύμα της ημέρας, συνήθως το τρώμε γύρω στις 8-9 μ.μ., σωστά; Σωστά θα απαντάς αλλά μια νέα μελέτη έρχεται να πει ότι μπορεί αυτή η τακτική μπορεί να είναι και λάθος.
empty alt

Πώς αντιμετωπίζουμε κάποιον που μας πιέζει να φάμε;

Όλοι έχουμε στην οικογένειά μας έναν «food pusher», όπως λέγεται στα αγγλικά: τη γιαγιά που μας πιέζει να φάμε το τελευταίο κομμάτι του κέικ, το συνάδελφο που επιμένει να πάρουμε ένα τουλάχιστον από τα κεράσματα της γιορτής του, τη μαμά που δεν θα ησυχάσει αν δεν αδειάσουμε […]
empty alt

Μπορεί μια τροφή να επιταχύνει το μεταβολισμό;

Σίγουρα θα έχεις διαβάσει πολλές φορές για την τάδε ή τη δείνα τροφή που «επιταχύνει» ή «δίνει ώθηση» στο μεταβολισμό – συνήθως για την καυτερή πιπεριά, το πράσινο τσάι ή τον καφέ.
empty alt

Τέσσερις εύκολες τροφές που θα απογειώσουν το πρωινό σας

Όσο βιαστικοί κι αν είστε το πρωινό θα σας δώσει την ενέργεια που χρειάζεστε!
empty alt

Τα εντυπωσιακά οφέλη της κολοκύθας στον οργανισμό σου

Αν και θεωρείται συνήθως ως λαχανικό, η κολοκύθα ανήκει επιστημονικώς στο φρούτο, καθώς περιέχει σπόρους. Ωστόσο, το διατροφικό της προφίλ μοιάζει περισσότερο με τα λαχανικά παρά με τα φρούτα.
empty alt

Γιατί να βάλετε τα κάσιους στη διατροφή σας

Τα απολαμβάνουμε στο πρωινό μας μαζί με δημητριακά, σαν απογευματινό σνακ, αλλά και σε πολλά vegan τυριά.
empty alt

Τι είναι καλύτερο να καταναλώσεις μετά τη γυμναστική

Ποιες τροφές θα βοηθήσουν το σώμα σου να ανακάμψει ύστερα από μία προπόνηση
empty alt

Τα 6 καλύτερα λαχανικά που πρέπει να τρώτε για το μεταβολικό σύνδρομο, σύμφωνα με τους διαιτολόγους

Η συνέπεια σε μια θρεπτική διατροφή, συμπεριλαμβανομένων αυτών των 6 λαχανικών, μπορεί να είναι σύμμαχός σας κατά του μεταβολικού συνδρόμου.
Back To Top