Εκτός από υπέροχη γεύση προσφέρουν πολύτιμα οφέλη στον οργανισμό σου. Οι ελιές της Καλαμάτας είναι ένας τύπος ελιάς που πήρε το όνομά του από την πόλη της Καλαμάτας, όπου καλλιεργήθηκαν για πρώτη φορά.

Εκτός από υπέροχη γεύση προσφέρουν πολύτιμα οφέλη στον οργανισμό σου. Οι ελιές της Καλαμάτας είναι ένας τύπος ελιάς που πήρε το όνομά του από την πόλη της Καλαμάτας, όπου καλλιεργήθηκαν για πρώτη φορά.

Όπως και οι περισσότερες ελιές, είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά και υγιή λίπη και έχουν συνδεθεί με πολλαπλά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας από καρδιακές παθήσεις.

 

Διατροφικό προφίλ

Σε αντίθεση με τους περισσότερους καρπούς, οι ελιές της Καλαμάτας έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και χαμηλότερη σε υδατάνθρακες.

Μια μερίδα 5 ελιές Καλαμάτας (38 γραμμάρια) παρέχει:

Θερμίδες: 88

Υδατάνθρακες: 5 γραμμάρια

Ίνες: 3 γραμμάρια

Πρωτεΐνη: 5 γραμμάρια

Λίπος: 6 γραμμάρια

Νάτριο: 53% της ημερήσιας αξίας (DV)

Σε σύγκριση με άλλους καρπούς, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Περίπου το 75% του λίπους είναι υγιή μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (MUFAs), δηλαδή το ελαϊκό οξύ – το πιο συχνό MUFA, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη καρδιακών παθήσεων και να υποστηρίξει τη θεραπεία του καρκίνου.

Επιπλέον, οι ελιές της Καλαμάτας είναι μια καλή πηγή ανόργανων συστατικών όπως ο σίδηρος, το ασβέστιο και ο χαλκός, τα οποία μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο αναιμίας, να ενισχύσουν τα οστά και να βελτιώσουν τη λειτουργία της καρδιάς, αντίστοιχα.

Παρέχουν επίσης τις λιποδιαλυτές βιταμίνες Α και Ε. Η βιταμίνη Α είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της υγιούς όρασης, ενώ η βιταμίνη Ε είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που μπορεί να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς.

Αξίζει επίσης να θυμάσαι ότι οι ελιές έτοιμες για κατανάλωση έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, κυρίως λόγω της διαδικασίας άλμης.

kalamataol

Πλούσιες αντιοξειδωτικά

Οι ελιές της Καλαμάτας περιέχουν ένα ευρύ φάσμα αντιοξειδωτικών, τα οποία είναι μόρια που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες στο σώμα και μειώνουν τον κίνδυνο ορισμένων χρόνιων παθήσεων. Μεταξύ αυτών ξεχωρίζει μια ομάδα φυτικών ενώσεων που ονομάζονται πολυφαινόλες.

Δύο κύριοι τύποι πολυφαινολών που βρίσκονται στις ελιές είναι η ελαιοροπίνη και η υδροξυτυροσόλη.

Η ελαιοροπίνη αντιπροσωπεύει περίπου το 80% της συνολικής φαινολικής περιεκτικότητας σε ωμές ελιές – αυτή είναι η ένωση που είναι υπεύθυνη για την πικρή γεύση τους. Κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας, το μεγαλύτερο μέρος της ελαιοροπίνης μετατρέπεται σε υδροξυτυροσόλη και τυροσόλη.

Τόσο η ελαιοροπίνη όσο και η υδροξυτυροσόλη διαθέτουν ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που προστατεύουν από καρδιακές παθήσεις και μπορούν να αποτρέψουν την πρόκληση καρκίνου του DNA.

 

Προωθούν την υγεία της καρδιάς

Οι ελιές της Καλαμάτας είναι πλούσιες σε MUFAs – συγκεκριμένα ελαϊκό οξύ – που συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Η έρευνα δείχνει ότι το ελαϊκό οξύ μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή που σχετίζεται με την παχυσαρκία. Μπορεί επίσης να μειώσει την αθηροσκλήρωση ή τη συσσώρευση πλάκας στις φλέβες, μια κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει σε υψηλή αρτηριακή πίεση και αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου

 

Επιπρόσθετα οφέλη

Αντιμικροβιακά και αντιιικά αποτελέσματα. Η ολευρωπεΐνη έχει αντιμικροβιακές και αντιιικές ιδιότητες και μπορεί να καταπολεμήσει ορισμένα βακτήρια και ιούς, συμπεριλαμβανομένου του έρπητα.

Βελτιωμένη υγεία του δέρματος. Η ολευρωπεΐνη μπορεί να προστατεύσει από βλάβη του δέρματος από τις υπεριώδεις ακτίνες Β (UVB) (15, 23).

kalamat

Ακολουθούν μερικές ιδέες σχετικά με τον τρόπο προσθήκης τους στη διατροφή:

Ανακάτεψέ τες με ντομάτες σε κύβους, αγγούρι και τυρί φέτα για σαλάτα μεσογειακού στιλ – ή πολύ απλά φτιάξτε μια χωριάτικη σαλάτα.

Χρησιμοποίησε τες ως υλικό για πίτσα, σαλάτα ή ζυμαρικά.

Αφαίρεσε τα κουκούτσια τους και βάλε τες σε έναν επεξεργαστή τροφίμων συνδυάζοντάς τες με κάπαρη, ελαιόλαδο, ξύδι κόκκινου κρασιού, σκόρδο και χυμό λεμονιού για να φτιάξεις σπιτική πάστα ελιάς.

Απόλαυσέ μια χούφτα τους ως μέρος ενός υγιεινού σνακ ή ορεκτικού.

Κόψε τες και ανακάτεψέ τες με ελαιόλαδο, ξίδι μηλίτη μήλου, χυμό λεμονιού και θρυμματισμένο σκόρδο για dressing.

Κόψε τες σε κομματάκια και βάλε τες στη ζύμη ψωμιού για ένα καρβέλι σπιτικό ελιόψωμο!

 

 

 

empty alt

Η διατροφική αξία της ρόκας

Η ρόκα προστίθεται συχνά σε σαλάτες, σάντουιτς και πολλά φαγητά και ξεχωρίζει λόγω της ιδιαίτερης γεύσης και της «πικάντικης» αίσθησης που χαρίζει στα πιάτα.
empty alt

H δουλειά σαμποτάρει την προσπάθειά σου να αδυνατίσεις;

Ξεκινάς δίαιτα κάθε χρόνο, τέτοια εποχή, λίγο μετά το Πάσχα. Και πάντα συμπίπτει με τη λήξη της άδειάς σου και την επιστροφή στο γραφείο.
empty alt

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της νηστείας

Διανύουμε την περίοδο της Σαρακοστής πριν το Πάσχα και πολύς κόσμος έχει ήδη ξεκινήσει να νηστεύει. Η νηστεία έχει μεγάλη θρησκευτική αξία αλλά το ερώτημα παραμένει: είναι ευεργετική για την υγεία μας όταν γίνεται για μεγάλο χρονικό διάστημα; Τα μειονεκτήματα Κύριο χαρακτηριστικό της διατροφικής...
empty alt

Το μυστικό για ασυναγώνιστα λαχανικά τουρσί

Ίσως ακούγεται απλό το να κάνεις ένα λαχανικό τουρσί, για να απογειώσεις όμως το αποτέλεσμα μπορείς να δοκιμάσεις τη συμβουλή που δίνει ο Mark Bittman στο βιβλίο του «How to Cook»: να ξεκινήσεις τη διαδικασία ψήνοντας το λαχανικό.
empty alt

Ελιές Καλαμών – ένας θησαυρός στο πιάτο σου

Εκτός από υπέροχη γεύση προσφέρουν πολύτιμα οφέλη στον οργανισμό σου. Οι ελιές της Καλαμάτας είναι ένας τύπος ελιάς που πήρε το όνομά του από την πόλη της Καλαμάτας, όπου καλλιεργήθηκαν για πρώτη φορά.
empty alt

Η καλή… δίατα από το πρωινό φαίνεται!

  Αν θες να προσέχεις τη διατροφή σου και αν είσαι στην προσπάθεια να ελέγχεις το βάρος σου ή ακόμα και να χάσεις κάποια παραπανίσια κιλά, το πρωινό είναι ένα γεύμα που όχι μόνο δεν πρέπει να αποκλείεις αλλά πρέπει συνειδητά να εντάξεις στην καθημερινή σου ρουτίνα.
empty alt

Strawberry fields forever – ή τα πάντα για τη φράουλα!

  Η φράουλα (Fragaria ananassa) προέρχεται από την Ευρώπη τον 18ο αιώνα. Είναι ένα υβρίδιο δύο ειδών άγριας φράουλας από τη Βόρεια Αμερική και τη Χιλή.
empty alt

Ίσως γι’ αυτό τα βράδια θέλεις να φας ό,τι υπάρχει στο ψυγείο σου

Αν καθημερινά αρχίζεις να πεινάς μετά το απόγευμα, με αποτέλεσμα τελικά να κάνεις νυχτερινές επιδρομές στο ψυγείο, ίσως αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το βράδυ ανεβαίνουν τα επίπεδα των ορμονών που μας προκαλούν πείνα ενώ πέφτουν εκείνα των ορμονών που μας κάνουν να νιώθουμε χορτάτοι.
Back To Top