Αν καθημερινά αρχίζεις να πεινάς μετά το απόγευμα, με αποτέλεσμα τελικά να κάνεις νυχτερινές επιδρομές στο ψυγείο, ίσως αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το βράδυ ανεβαίνουν τα επίπεδα των ορμονών που μας προκαλούν πείνα ενώ πέφτουν εκείνα των ορμονών που μας κάνουν να νιώθουμε χορτάτοι. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μια νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση International Journal of Obesity.
Ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς διεξήγαγαν μια σειρά πειραμάτων σε 19 υπέρβαρους άντρες και 13 υπέρβαρες γυναίκες, ηλικίας 18-50 ετών.
Κάθε εθελοντής απείχε από την τροφή για οκτώ ώρες και στη συνέχεια κατανάλωσε ένα υγρό γεύμα 608 θερμίδων είτε στις 9 το πρωί είτε στις 4 το απόγευμα. Στην επόμενη φάση του πειράματος οι εθελοντές βρέθηκαν αντιμέτωποι με έναν πλούσιο μπουφέ φαγητού. Μετά από κάθε γεύμα, όλοι υποβλήθηκαν σε ιατρικές εξετάσεις οι οποίες μετρούσαν τα επίπεδα των ορμονών που συνδέονται με το στρες και την πείνα.
Όπως ανακάλυψαν τελικά οι επιστήμονες, ένας λόγος που μπορεί να τρώμε περισσότερο το βράδυ είναι γιατί τότε ανεβαίνουν τα επίπεδα μιας ορμόνης που συνδέεται με την πείνα μας.
«Η έρευνά μας έδειξε ότι το βράδυ είμαστε πιο επιρρεπείς στην υπερφαγία, ιδιαίτερα μάλιστα αν είμαστε και στρεσαρισμένοι», σχολίασε μια από τις ερευνητές, η καθηγήτρια Ψυχιατρικής και Συμπεριφοριστικών Επιστημών Sarah Carnell, Ph.D.
«Τα καλά νέα είναι ότι από τη στιγμή που το γνωρίζουμε, μπορούμε να κάνουμε κάποια βήματα που θα μας βοηθήσουν να μειώσουμε τον κίνδυνο υπερκατανάλωσης φαγητού, για παράδειγμα τρώγοντας καλά νωρίτερα μέσα στην ημέρα ή βρίσκοντας εναλλακτικούς τρόπους διαχείρισης του στρες», πρόσθεσε η ίδια.