Μύθος: Το βραδινό φαγητό παχαίνει Αλήθεια: Το σύνολο των θερμίδων της ημέρας παχαίνει η αδυνατίζει ανεξάρτητα από την ώρα της λήψης του φαγητού Μύθος: Να μην τρώμε τίποτα μετα τις 8 μμ Αλήθεια: Το βραδινό φαγητό είναι εξίσου σημαντικό όπως και τα υπόλοιπα γεύματα της ημέρας.
Μύθος: Το βραδινό φαγητό παχαίνει
Αλήθεια: Το σύνολο των θερμίδων της ημέρας παχαίνει η αδυνατίζει ανεξάρτητα από την ώρα της λήψης του φαγητού
Μύθος: Να μην τρώμε τίποτα μετα τις 8 μμ
Αλήθεια: Το βραδινό φαγητό είναι εξίσου σημαντικό όπως και τα υπόλοιπα γεύματα της ημέρας. Είναι το τελευταίο γεύμα πριν τον ύπνο οπότε επειδή θα μείνουμε 6-8 ώρες νηστικοί είναι καλό να τρώμε κάτι το βράδυ. Αν φάμε στις 8 το τελευταίο γεύμα και κοιμηθούμε 11-7 τότε θα έχουμε μείνει 11 ώρες νηστικοί δηλαδή περίπου μισό 24ωρο!!! Επιπλέον η αποχή από το φαγητό το βράδυ μπορεί να εμποδίσει τον ύπνο.
Μύθος: Το βράδυ πρέπει να τρώμε λιγότερο από το μεσημέρι
Αλήθεια: Το βράδυ πρέπει να καταναλώνουμε το υπόλοιπο των θερμίδων που μας αναλογούν βάσει των σωματομετρικών μας χαρακτηριστικών! Αν έχουμε καλύψει τις περισσότερες θερμίδες μέσα στην ημέρα τότε το βράδυ θα πρέπει να καταναλώσουμε κάτι ελαφρύ. Αν όχι τότε το βράδυ μπορούμε να φάμε κανονικά.
Μύθος: Το βράδυ καίμε λιγότερες θερμίδες
Αλήθεια: Ο βασικός μεταβολικός ρυθμός ή μεταβολικός ρυθμός ηρεμίας που είναι η ενέργεια που καταναλώνει το σώμα προκειμένου να διατηρήσει τις φυσιολογικές του λειτουργίες (πχ καρδιακό ρυθμό, αναπνοή) είναι ίδιος και το πρωί και το βράδυ! Αυτό που διαφοροποιείται είναι η φυσική δραστηριότητα άλλα όχι για τα άτομα με καθιστικό τρόπο ζωής.
Μύθος: Το βράδυ ΔΕΝ πρέπει να τρώμε υδατάνθρακα
Αλήθεια: Ημερησίως πρέπει βάσει διεθνών συστάσεων περίπου το 50% (δηλαδή το ήμισυ) των καταναλισκόμενων θερμίδων να προέρχεται από υδατάνθρακα.
Μάλιστα ιδανικά τα 7/10 αυτού του υδατάνθρακα να καταναλώνονται μέχρι το απόγευμα και τα 3/10 στο βραδινό και προ ύπνου γεύμα ώστε να εξασφαλίζεται μία σταθερή ροή γλυκόζης στον εγκέφαλο όλο το 24ωρο.
Σε υδατανθρακικό υποσιτισμό και κατ’ επέκτασιν σε πρωτεϊνικό υπερσιτισμό ο οργανισμός χρησιμοποιεί την πρωτεΐνη (τα αμινοξέα της πρωτεΐνης) για παραγωγή γλυκόζης(!) και η μεταβολική διαδικασία ονομάζεται γλυκονεογέννεση.
Εν κατακλείδι,
Είναι καιρός να απομυθοποιήσουμε το βραδινό φαγητό και να αρχίσουμε να σκεπτόμαστε πιο σφαιρικά τη διατροφή μας σε 24ωρη βάση!
Πιο πολύ μπορεί να ενοχλήσει στο βάρος μας οι ώρες (λιγότερες από 6 ώρες ή περισσότερες από 8 ώρες) και η ποιότητα του ύπνου παρά το ιδιο το φαγητό πριν τον ύπνο.
Προσοχή χρειάζεται μόνο γιατί κάποια τρόφιμα μπορεί να μας επηρεάσουν την ποιότητα και την ποσότητα του ύπνου:
1) Λέμε όχι στην καφεΐνη το βράδυ που υπάρχει στη σοκολάτα και σε καφεϊνούχα αναψυκτικά γιατί έχει διεγερτική επίδραση
2) Λέμε όχι στα πολύ βαριά φαγητά γιατί μπορεί να προκληθεί δυσπεψία και διαταραχή του ύπνου
3) Δεν τρώμε και κοιμόμαστε αμέσως διότι μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις η τροφή να παλινδρομήσει (πχ σε γαστροποισοφαγική παλινδρόμηση)
4) Αν και ακραίο σενάριο μπορεί υπολείμματα τροφής που δεν έχουν προωθηθεί ακόμα στο στομάχι να εισροφηθούν στους πνεύμονες και να προκληθεί σταδιακά πνευμονία εξ εισροφήσεως
Λεωφ. Αθηνών 336 Χαϊδάρι, Τηλ/Φαξ: 210 5321339, Κιν: 693 2514398
Facebook:Κάνε Like! YouTube:Δες το κανάλι μας! Twitter:Ακολούθησέ μας! Google+:Ακολούθησε!