Ό,τι βάζετε στη σαλάτα σας είναι σημαντικό. Εδώ θα μάθετε τι πρέπει να προσέξετε και πώς να χρησιμοποιείτε το dressing στις σαλάτες για να τις απολαμβάνετε πραγματικά.
Πιθανότατα δεν χρειάζεστε έναν διαιτολόγο για να πειστείτε ότι η σαλάτα είναι ωφέλιμη για εσάς. Θα πάρετε πολλές φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα από όλα τα λαχανικά. Ξεκινώντας το γεύμα σας με μια σαλάτα μπορεί να σας βοηθήσει να μείνετε χορτάτοι, να πάρετε λιγότερες θερμίδες και να διευκολύνετε την απώλεια βάρους.
Στην προσπάθειά σας να φτιάξετε τη σαλάτα σας όπως την επιθυμείτε – κάπως έτσι αρχίζουν τα πράγματα να γίνονται δύσκολα για τους ανθρώπους. Είναι τα κρουτόν εντάξει; Τι γίνεται με το κοτόπουλο; Ή είναι μήπως καλύτερο το ψάρι; Και στο τέλος έρχεται το dressing. Φαίνεται ότι έχει επικρατήσει ότι το dressing σαλάτας μπορεί να κάνει τη σαλάτα χειρότερη από ένα cheeseburger.
Τι λέει η επιστήμη για το dressing της σαλάτας σας
- Το λίπος βοηθάει στο αίσθημα κορεσμού.
Είναι δύσκολο να χάσετε βάρος εάν πεινάτε συνεχώς. Το λίπος είναι ένα ικανοποιητικό θρεπτικό συστατικό, διότι χρειάζεται πολύ χρόνο για την πέψη. Επιλέξτε ένα dressing με λιπαρά που είναι υγιή για την καρδιά, όπως ελαιόλαδο ή λάδι αβοκάντο.
- Η προσθήκη ζάχαρης δεν είναι μεγάλη.
Πολλοί τρώνε περισσότερη ζάχαρη απ’ όσο πρέπει (η συνιστώμενη ποσότητα είναι έξι κουταλάκια του γλυκού την ημέρα για τις γυναίκες, εννέα για τους άνδρες). Ορισμένα dressing έχουν δύο κουταλάκια του γλυκού πρόσθετη ζάχαρη σε μία μερίδα.
- Βοηθά το ξίδι στην απώλεια βάρους;
Το ξίδι είναι αυτό που δίνει στο dressing σαλάτας την υδαρότητά τους (εκτός αν χρησιμοποιείται άλλο μέσο όξυνσης, όπως χυμό λεμονιού). Είναι χαμηλό σε θερμίδες με λιγότερες από 5 θερμίδες ανά κουταλιά της σούπας. Και ενώ το ξίδι έχει βρεθεί ότι βοηθά μερικούς ανθρώπους να χάσουν βάρος σε ερευνητικές μελέτες – δεν είναι ένα μαγικό ελιξίριο απώλειας βάρους. Χρησιμοποιήστε ξύδι στις σπιτικές βινεγκρέτ σας και απολαύστε το σε σαλάτες, αλλά μην περιμένετε μαγικά.
Μεγαλύτερα λάθη απώλειας βάρους που θα μπορούσατε να κάνετε με τη σάλτσα σαλάτας
- Δεν χρησιμοποιείτε κανένα.
Κοιτάξτε, μπορεί να είναι δελεαστικό να μειώσετε τις θερμίδες όποτε προσπαθείτε να χάσετε βάρος. Όμως, ένα μπολ μαρούλι δεν θα σας χορτάσει. Το dressing σαλάτας κάνει τη σαλάτα σας πιο νόστιμη (έτσι είναι πιο πιθανό να τρώτε αυτά τα εξαιρετικά υγιή λαχανικά). Το λίπος στο dressing σαλάτας καθιστά επίσης τα θρεπτικά συστατικά πιο διαθέσιμα (βιταμίνες A, D, E και K) και το λίπος σε σάλτσα σαλάτας σας βοηθά πραγματικά να αισθάνεστε γεμάτοι. Το λίπος χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να αφομοιωθεί, οπότε δίνει στη σαλάτα ένα κάποιο αποτέλεσμα διάρκειας.
- Επιλογή μόνο light dressing.
Μιλώντας για τη μείωση των θερμίδων και του λίπους, οι ελαφριές σάλτσες κυριαρχούσαν στη δεκαετία του ’90 και συνεχίζουν να είναι το light dressing σαλάτας τοπ επιλογή για πολλούς που έζησαν εκείνη την εποχή. Το πρόβλημα; Βλέποντας τη λέξη «light» στο μπουκάλι, δεν γίνεται το dressing καλύτερο για εσάς. Πολλά από αυτά τα dressings αντικαθιστούν το λίπος με τη ζάχαρη, αφήνοντάς σας με λιγότερες θερμίδες, αλλά και με μια πιο γλυκιά, αλλά λιγότερο χορταστική σαλάτα. Διαβάστε τις ετικέτες για να επιλέξετε ένα ντύσιμο με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη ή φτιάξτε το δικό σας υγιές dressing.
- Χρησιμοποιώντας πάρα πολύ ή πολύ λίγο.
Πολύ λίγο dressing και δεν θα είστε ικανοποιημένοι ή δεν θα έχετε αρκετές θερμίδες στη σαλάτα σας. Χρησιμοποιώντας πάρα πολύ και όχι μόνο η σαλάτα σας θα είναι υπερβολική, αλλά μπορείτε εύκολα να προσθέσετε εκατοντάδες θερμίδες. Οι περισσότερες σαλάτες μπορούν να ντυθούν πλήρως με περίπου 2 κουταλιές της σούπας, αλλά μερικές φορές θα χρειαστείτε λίγο περισσότερο ή λίγο λιγότερο.
Πώς να φτιάξετε την τέλεια σαλάτα
Εάν μια σαλάτα είναι το κυρίως γεύμα σας, φτιάξτε μια που να σας χορταίνει. Λαχανικά, τσεκ. Πρωτεΐνη, τσεκ. Ίνες, τσεκ. Υγιή λίπη, τσεκ. Υγιεινό dressing, τσεκ.
Avocado lime dressing
Κρεμώδες, δροσερό και αναζωογονητικό, αυτό το dressing αβοκάντο λειτουργεί τέλεια στις σαλάτες ή χρησιμεύει ως ένα νόστιμο dip για φρέσκα λαχανικά.
Το αβοκάντο είναι μια εξαιρετική πηγή μονοακόρεστων λιπαρών για την υγεία της καρδιάς και μπορεί να σας βοηθήσει να αυξήσετε τα επίπεδα χοληστερόλης HDL (καλή) χοληστερόλη.
Συστατικά
1 αβοκάντο, κομμένο σε μικρά κομμάτια
1/2 φλιτζάνι (113 γραμμάρια) στραγγιστό γιαούρτι
1/3 φλιτζάνι (5 γραμμάρια) κόλιαντρο
1/4 φλιτζάνι χυμό lime
4 κουταλιές της σούπας (60 ml) ελαιόλαδο
2 σκελίδες λιωμένο σκόρδο
αλατοπίπερο
Οδηγίες
Προσθέστε τα κομμάτια αβοκάντο σε έναν επεξεργαστή τροφίμων μαζί με το γιαούρτι, το κόλιαντρο, το χυμό λάιμ, το ελαιόλαδο και το σκόρδο.
Προσθέστε λίγο αλάτι και πιπέρι και στη συνέχεια αναμείξτε έως ότου το μείγμα φτάσει σε μια μαλακή, παχιά υφή.