Τώρα το καλοκαίρι δεν είναι μόνο η επιδερμίδα μας που υποφέρει κάτω από τον καυτό ήλιο, αλλά και το φαγητό μας, που αλλοιώνεται πολύ πιο γρήγορα από ό,τι το χειμώνα, με αποτέλεσμα να ανεβαίνει ο κίνδυνος τροφικής δηλητηρίασης.
Για πόση ώρα, λοιπόν, έχουμε το περιθώριο να αφήσουμε με ασφάλεια το φαγητό στον ήλιο;
Η απάντηση εξαρτάται, φυσικά, από το είδος του φαγητού και την εξωτερική θερμοκρασία. Σε γενικές γραμμές πάντως, σύμφωνα με τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), οτιδήποτε διατηρείται στο ψυγείο δεν πρέπει να παραμένει σε θερμοκρασία δωματίου για περισσότερες από δύο ώρες και, αν αυτή η θερμοκρασία υπερβαίνει τους 30 βαθμούς, για πάνω από μία ώρα.
Κι αυτό γιατί τα περισσότερα από τα βακτήρια που δεν θα θέλαμε να καταλήξουν στο στομάχι μας διπλασιάζονται μέσα σε 20 λεπτά, ακόμα και σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες (σε κάποιες περιπτώσεις, αρκεί π.χ. το θερμόμετρο να ξεπερνάει μόλις τους 5 βαθμούς Κελσίου).