Για να διευκολύνετε τη σύλληψη ο οργανισμός σας πρέπει να είναι στα καλύτερά του. Εδώ θα μάθετε ποιες βιταμίνες χρειάζεται να έχετε στο οπλοστάσιό σας και ποια είναι η λειτουργία της κάθε μίας ως προς τη γονιμότητα.

Για να διευκολύνετε τη σύλληψη ο οργανισμός σας πρέπει να είναι στα καλύτερά του. Εδώ θα μάθετε ποιες βιταμίνες χρειάζεται να έχετε στο οπλοστάσιό σας και ποια είναι η λειτουργία της κάθε μίας ως προς τη γονιμότητα.

Βιταμίνη Α

Η βιταμίνη Α εμπλέκεται και στην αναπαραγωγική διαδικασία και επηρεάζει τόσο τη γυναικεία όσο και την αντρική γονιμότητα. Παράλληλα, είναι απαραίτητη για την ομαλή ανάπτυξη του εμβρύου. Σύμφωνα με μελέτη του 2011 στην επιθεώρηση Nutrients, η έλλειψη βιταμίνης Α συνδέεται στενά με τη δυσκολία σύλληψης, τις επαναλαμβανόμενες αποβολές και τις συγγενείς ανωμαλίες στα έμβρυα.

Βιταμίνη Β

Το σύμπλεγμα των βιταμινών Β συμβάλλει στην ενίσχυση της αναπαραγωγικής ικανότητας. Ειδικά, η Β6 είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της εγκυμοσύνης. Επίσης, η Β12 βοηθά στην ενδυνάμωση του ενδομήτριου που έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του κινδύνου αποβολής, ενώ στους άνδρες συμβάλλει στην αύξηση της ποσότητας σπέρματος.

Βιταμίνη Ε

Αλλιώς, η επονομαζόμενη τοκοφερόλη. Η ονομασία της προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις «τόκος» (γέννα, δημιουργία) και «φέρω». Αποτελεί μία από τις σημαντικότερες βιταμίνες που έχει σχετισθεί με τη γονιμότητα. Η Βιταμίνη Ε βελτιώνει την ποιότητα των ωαρίων στις γυναίκες και των σπερματοζωαρίων στους άνδρες, ενώ συμβάλλει στην προστασία του DNA τους, χάρη στις ισχυρές αντιοξειδωτικές της ιδιότητες. Οι γυναίκες συνιστάται να λαμβάνουν υψηλής ισχύος βιταμίνη Ε. Επίσης η λήψη της σε συνδυασμό με τη βιταμίνη C αυξάνει την απορρόφησή της από τον οργανισμό.

Ινοσιτόλη & L-Αργινίνη 

Είναι πρόδρομες μορφές του νιτρικού οξειδίου (NO), το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην καλή ροή του αίματος στο ωοθυλάκιο και τα αναπαραγωγικά όργανα και να συμβάλλει στη διέγερση των ενδομήτριων εκκρίσεων, δημιουργώντας μια υγιή επένδυση στη μήτρα κατά τη διάρκεια της εμφύτευσης. Επιπλέον, σε μελέτες παρατηρήθηκαν αυξημένες εκκρίσεις στον τράχηλο σε γυναίκες που έλαβαν ινοσιτόλη και τα επίπεδά της έχουν συνδεθεί με την καλή έκβαση της εγκυμοσύνης. Η L-αργινίνη μπορεί επιπλέον να επηρεάσει την απελευθέρωση του ωοθυλακίου και την εμφύτευση.

N-ακετυλοκυστεΐνη (NAC) 

Είναι πρόδρομος ουσία της γλουταθειόνης που είναι ένα σημαντικό αντιοξειδωτικό ένζυμο του οργανισμού. Η NAC έχει σύμφωνα με μελέτες σημαντική αντιοξειδωτική δράση και μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες σύλληψης. Είναι ευρέως γνωστή ως βλεννολυτικός παράγοντας για τις βλεννώδεις εκκρίσεις.

Συνένζυμο CoQ10

Η σχέση μεταξύ συνένζυμου CoQ10 και γονιμότητας είναι πολυδιάστατη. Κατ’ αρχάς, συνδέεται με τη διαδικασία παραγωγής ωαρίων, την ωορρηξία και την ανάπτυξη του εμβρύου, λειτουργίες που απαιτούν τεράστια ποσά ενέργειας. Για να καλύψει τις ανάγκες αυτές, ο γυναικείος οργανισμός χρειάζεται υψηλά επίπεδα συνενζύμου CoQ10.

Φυλλικό οξύ

Το φυλλικό οξύ είναι μία από τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β (B9). Είναι σημαντικό συμπλήρωμα για τις γυναίκες που θέλουν να μείνουν έγκυες, επειδή η λήψη του φυλλικού οξέος έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά ότι προλαμβάνει τις ανωμαλίες σύγκλεισης του νωτιαίου σωλήνα, δηλαδή διαταραχές που αφορούν στη διάπλαση του νευρικού συστήματος του εμβρύου σε ποσοστό 70%. Αυτό συμβαίνει ήδη από δύο ή τρεις εβδομάδες μετά τη σύλληψη, όταν αρκετές γυναίκες μπορεί να μην γνωρίζουν καν ότι είναι έγκυες.

Ψευδάργυρος
Ο ψευδάργυρος παίζει σημαντικό ρόλο στην ωορρηξία και τη γονιμότητα της γυναίκας, αλλά και στην παραγωγή σπέρματος και τεστοστερόνης στον άνδρα.

Ω3 και Ω6 λιπαρά

Τα ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα μπορούν να βελτιώσουν την γονιμότητα στις γυναίκες επειδή: Αυξάνουν την ροή αίματος στη μήτρα. Συμβάλλουν στη ρύθμιση του έμμηνου κύκλου. Μπορεί να βελτιώνουν την ποιότητα των ωαρίων. Μειώνουν τη φλεγμονή που μπορεί να επέμβει και να παρεμποδίσει τη σύλληψη και τη διατήρηση της εγκυμοσύνης.

Μια πλήρης και ισορροπημένη διατροφή μπορεί να καλύψει μέρος των βιταμινών και των στοιχείων που θα βοηθήσουν στη σύλληψη, ο γιατρός που σας παρακολουθεί ωστόσο είναι ο πλέον κατάλληλος για να σας πει αν χρειάζεστε συμπλήρωμα και ποιο ακριβώς κάνει για εσάς.

empty alt

Η καλή γεύση απαιτεί συγκέντρωση

Το εύγεστο φαγητό θέλει την απόλυτη προσοχή μας . Αυτό υποστηρίζει μια νέα έρευνα η οποία αποκαλύπτει ότι ακόμα και το πιο τέλειο έδεσμα έχει ήπια γεύση όταν το τρώμε μπροστά στην τηλεόραση ή κάνουμε οτιδήποτε αποσπά την προσοχή μας από το πιάτο.
empty alt

Τι πρέπει να προσέχεις στα λαδερά φαγητά

Τα λαδερά φαγητά αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας και περιλαμβάνουν μεγάλο αριθμό συνταγών. Βασικό τους συστατικό είναι τα λαχανικά, που πολλές φορές «παντρεύονται» με αμυλούχα τρόφιμα, για παράδειγμα ρύζι ή πατάτες ή πηγές πρωτεϊνών, όπως κρέας ή κοτόπουλο,...
empty alt

Κολοκύθια με τη ρίγανη

Κάνεις δίαιτα, ή διατροφή. Όπως και να το πεις, το ζητούμενο είναι να δεις τη ζυγαριά να πέφτει.
empty alt

Αγκινάρα: η εξαιρετικά θρεπτική και πολύτιμη για την υγεία σου

  Αν και συχνά θεωρείται λαχανικό, οι αγκινάρες (Cynara cardunculus var. Scolymus) είναι ένας τύπος γαϊδουράγκαθου. Αυτό το φυτό προέρχεται από τη Μεσόγειο και χρησιμοποιείται για αιώνες για τις πολλές φαρμακευτικές του ιδιότητες.
empty alt

Τι είναι τα προσαρμογόνα ή ανταπτογόνα και πού κάνουν καλό;

Είτε έχεις ακουστά τα Adaptogens, στα ελληνικά προσαρμογόνα ή ανταπτογόνα, είτε όχι, είναι πιθανό να τα έχεις δει ως πρόσθετη επιλογή στην τοπική καφετέρια ή στα μενού του smoothie bar ή να τα έχεις διαβάσει στα συστατικά ροφημάτων ή φυτικών συμπληρωμάτων.
empty alt

Τροφές και ροφήματα που μας βοηθάνε να κοιμόμαστε καλύτερα

Ένας καλός βραδινός ύπνος αποτελεί το μυστικό ώστε να αισθανόμαστε καλύτερα όταν σηκωνόμαστε για τη δουλειά μας και όλες μας τις δραστηριότητες μέσα στην ημέρα, ενώ είναι ιδιαίτερα σημαντικός για την καλύτερη λειτουργία του οργανισμού μας.
empty alt

Τα σημαντικά οφέλη των χουρμάδων για την υγεία

Με καταγωγή από τη Μέση Ανατολή, αλλά και εύκολο να καλλιεργηθούν στη Μεσόγειο, τις ΗΠΑ και το Μεξικό, οι χουρμάδες είναι ένα ιδιαίτερα γευστικό φρούτο, που καταναλώνεται κυρίως αποξηραμένο, αλλά και φρέσκο από τον Νοέμβριο μέχρι τον Ιανουάριο.
empty alt

Μούσμουλο: ένα φρούτο με εκπληκτικά ωφέλιμο διατροφικό προφίλ

Τα οφέλη που προσφέρει το μούσμουλο στην υγεία σου θα σε ενθουσιάσουν
Back To Top