Τα μάνγκο μπορούν να προστατεύουν από τον καρκίνο και τη δυσκοιλιότητα και να σταματήσουν την ανάπτυξη των νοσημάτων που συνδέονται με την παχυσαρκία, Αυτό δείχνουν τέσσερις νέες μελέτες οι τρεις εκ των οποίων πραγματοποιήθηκαν σε ζώα και η μία σε ανθρώπους. Τα αποτελέσματα των ερευνών έδειξαν ότι ορισμένα συστατικά αυτών των φρούτων έχουν την δυνατότητα να καταπολεμούν τις παρενέργειες από την υπερκατανάλωση λιπαρών και την παχυσαρκία, καθώς και να αναστέλλουν την ανάπτυξη των λιποκυττάρων.Οι έρευνες δείχνουν επίσης ότι μπορούν να επιβραδύνουν την εξέλιξη των καρκινικών όγκων του μαστού, να βελτιώνουν την λειτουργία του εντέρου και να μειώνουν τη φλεγμονή που σχετίζονται με τη δυσκοιλιότητα.
Tα αποτελέσματα των ερευνών παρουσιάσθηκαν στο Ετήσιο Συνέδριο Πειραματικής Βιολογίας (EB2016) που διεξήχθη στο Σαν Ντιέγκο και δημοσιεύθηκαν ταυτοχρόνως στην επιθεώρηση “FASEB Journal”.Τα μάνγκο είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, αντιοξειδωτικές ουσίες και λιποδιαλυτικά φυτοχημικά.Σε μία από τις νέες μελέτες, επιστήμονες από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Οκλαχόμα διαπίστωσαν πως όταν πρόσθεταν στο παχυντικό φαγητό ποντικών λίγο αποξηραμένο πολτό από μάνγκο, τα ζώα πάχαιναν λιγότερο.
Μια άλλη μελέτη, που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο A&M του Τέξας έξειξε ότι τα μάνγκο διεγείρουν τον μεταβολισμό των λιπών στα πειραματόζωα.Η τρίτη μελέτη, που διεξήχθη στο ίδιο πανεπιστήμιο, έδειξε ότι μία πολυφαινόλη των μάνγκο που λέγεται πυρογαλλόλη καταστέλλει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων του μαστού στα ποντίκια.
Τα αποτελέσματα της τέταρτης μελέτης υποστηρίζουν ότι 300 γραμμάρια μάνγκο την ημέρα καταπολεμούν πιο αποτελεσματικά τα συμπτώματα της χρόνιας δυσκοιλιότητας απ’ ό,τι η λήψη συμπληρωμάτων φυτικών ινών σε ομάδα κατά τα άλλα υγιών πασχόντων από τη νόσο.
Η μελέτη αυτή έδειξε ότι τα μάνγκο βελτιώνουν όλες τις παραμέτρους της εντερικής κένωσης, μειώνουν την παραγωγή ενδοτοξινών, καταστέλλουν την φλεγμονή και αυξάνουν τη συγκέντρωση λιπαρών οξέων βραχείας αλύσου(είναι ένα είδος λιπιδίων που παράγονται από τον μεταβολισμό των φυτικών ινών) στο παχύ έντερο, με αποτέλεσμα να βελτιώνουν την υγεία του και να συμβάλλουν στην ρύθμιση της λειτουργίας του.
Προγενέστερες έρευνες έχουν συνδέσει τα μάνγκο με μειωμένο κίνδυνο αναπτύξεως καρκίνων του μαστού, του παχέος εντέρου και το προστάτη, καθώς και με χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης.Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι βελτιώνουν την υγεία των ματιών και την πέψη, κάνουν καλό στο δέρμα και μπορεί να τονώσουν ακόμα και την σεξουαλική λειτουργία.Αν και απαιτούνται περισσότερες έρευνες, ιδίως στους ανθρώπους, ολοένα περισσότερες μελέτες υποδηλώνουν ότι η κατανάλωση μάνγκο μπορεί να ασκήσει προστατευτική δράση έναντι της παχυσαρκίας, ορισμένων καρκίνων και της φλεγμονής, καθώς και να δράσει προστατευτικά στο έντερο», σχολίασε ο δρ Λεονάρντο Ορτέγκα, διευθυντής Έρευνας στο Εθνικό Συμβούλιο Μάνγκο (NMB) των ΗΠΑ το οποίο χρηματοδότησε εν μέρει ή εξ ολοκλήρου τις μελέτες.