Η βιταμίνη U είναι ένας όρος που εισήχθη στις αρχές της δεκαετίας του 1950 για τον προσδιορισμό μιας ένωσης στον χυμό λάχανου.

Η βιταμίνη U είναι ένας όρος που εισήχθη στις αρχές της δεκαετίας του 1950 για τον προσδιορισμό μιας ένωσης στον χυμό λάχανου. Παρά το όνομά της, η βιταμίνη U δεν είναι πραγματική βιταμίνη αλλά μάλλον παράγωγο του αμινοξέος μεθειονίνη.

Παραδείγματα παραγώγων μεθειονίνης που συχνά ονομάζονται βιταμίνη U περιλαμβάνουν S-μεθυλομεθειονίνη (SMM), μεθυλομεθειονίνη σουλφόνιο (SMM) και 3-αμινο-3-καρβοξυπροπυλο διμεθυλοσουλφόνιο.

Η βιταμίνη U διατίθεται όχι μόνο ως συμπλήρωμα, αλλά επίσης βρίσκεται φυσικά σε διάφορα τρόφιμα, ιδιαίτερα σταυρανθή λαχανικά όπως λάχανο, μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών και λάχανο.

Επιπλέον, οι εταιρείες καλλυντικών μπορούν να το προσθέσουν σε ορισμένες κρέμες, ορούς, μάσκες προσώπου και άλλα προϊόντα.

 

Οφέλη και χρήσεις

Η βιταμίνη U διαφημίζεται συχνότερα ως θεραπεία για έλκη στομάχου, αν και προτείνεται επίσης να βελτιώσει την πέψη, να ενισχύσει την ανοσολογική υγεία, να προστατεύσει από τροφικές αλλεργίες, να μειώσει τη χοληστερόλη και να επιταχύνει την επούλωση των πληγών.

Ωστόσο, η έρευνα είναι περιορισμένη. Μόνο λίγα από αυτά τα οφέλη υποστηρίζονται επί του παρόντος από την επιστήμη.

 

Μπορεί να βοηθήσει τα έλκη του στομάχου να επουλωθούν

Όταν η βιταμίνη U αρχικά ερευνήθηκε τη δεκαετία του 1950, μερικές μελέτες έδειξαν ότι η κατανάλωση 1 κουταλιού (945 mL) χυμού λάχανου καθημερινά βοήθησε τα έλκη του εντέρου να επουλωθούν 4-5 φορές ταχύτερα από την τυπική θεραπεία κατά του έλκους που υπήρχε τότε.

Ωστόσο, οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να επιβεβαιώσουν εάν αυτά τα αποτελέσματα οφείλονταν στη βιταμίνη U ή σε πολλά θρεπτικά συστατικά.

Έκτοτε, λίγες μελέτες έχουν εξετάσει το θέμα. Για να προσδιοριστεί εάν η βιταμίνη U είναι πραγματικά αποτελεσματική κατά των ελκών, απαιτείται περισσότερη έρευνα.

 

Μπορεί να προστατεύσει τους πνεύμονες, το συκώτι και τα νεφρά

Η βιταμίνη U μπορεί να προστατεύσει τους πνεύμονες, το συκώτι και τα νεφρά από βλάβες.

u

 

Μπορεί να μειώσει τα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων

Ενώ ορισμένα στοιχεία υποστηρίζουν την ιδέα ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης U βοηθούν στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων, τα στοιχεία παραμένουν αδύναμα. Για παράδειγμα, μια μελέτη υποδηλώνει ότι η βιταμίνη U μπορεί να εμποδίσει τη δημιουργία λιποκυττάρων και να μειώσει τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων, αλλά υπάρχουν λίγες σχετικές μελέτες σε ανθρώπους.

 

Μπορεί να βοηθήσει στην επούλωση τραυμάτων και στην προστασία του δέρματος

Η βιταμίνη U μπορεί να προσφέρει κάποια προστασία από τις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου (UV), καθώς και να επιταχύνει την επούλωση των πληγών.

Μελέτες δοκιμαστικών σωλήνων και ζώων αναφέρουν ότι η εφαρμογή βιταμίνης U απευθείας σε πληγές μπορεί να επιταχύνει το κλείσιμο των πληγών. Επιπλέον, η βιταμίνη U φαίνεται να προστατεύει από εγκαύματα και άλλες ζημιές που προκαλούνται από τις υπεριώδεις ακτίνες.

Με βάση αυτά τα ευρήματα, ορισμένοι ερευνητές προτείνουν ότι ορισμένα καλλυντικά πρέπει να παρασκευάζονται με βιταμίνη U.

 

Παρενέργειες και προφυλάξεις

Η βιταμίνη U είναι πιθανώς ασφαλής όταν καταναλώνεται απευθείας από πηγές τροφίμων. Ωστόσο, λίγα είναι γνωστά για την ασφάλειά του ή τις πιθανές παρενέργειες σε μορφή συμπληρώματος.

Επομένως, είναι πιθανότερο ασφαλέστερο να βασίζεστε σε τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη U, όπως λάχανο, μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών και λάχανο για να ενισχύσεις την πρόσληψη αυτής της ένωσης.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Χημικών Προϊόντων, η βιταμίνη U μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό των ματιών, του δέρματος ή των πνευμόνων σε περίπτωση άμεσης επαφής με αυτά τα όργανα. Έτσι, καλό θα ήταν να προσέχεις με προϊόντα περιποίησης του δέρματος που περιέχουν αυτήν την ένωση.

 

 

empty alt

Επικίνδυνες οι διατροφικές συνήθειες των νέων

Mε ψωμί, σνακ, αλλαντικά, αναψυκτικά και τηγανητές πατάτες, διατρέφονται οι νέοι ηλικίας 17-29 ετών στην Ελλαδα, αποκλείοντας τα φρούτα και λαχανικά, Αυτό είναι το αποτέλεσμα έρευνας που πραγματοποιήθηκε από το Κέντρο Ερευνών Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας του Mediterranean College, σε...
empty alt

Ποιες τροφές πρέπει να τρως οπωσδήποτε στα 30 σου

Αν περιμένεις να φτάσεις στα 60 και να μετανιώσεις για τις λάθος διατροφικές επιλογές που έκανες στα 30, επιλογή σου.
empty alt

Ποιες διατροφικές συνήθειες αποδυναμώνουν τον οργανισμό σου

Όταν περνάς ένα κρυολόγημα ή ίωση, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να καταπολεμήσεις την ασθένειά σου. Μπορείς να καταναλώσεις ωφέλιμα τρόφιμα όπως την κοτόσουπα και φρούτα που είναι γεμάτα βιταμίνη C, τα οποία είναι ικανά να σου δώσουν μια ισχυρή ώθηση στο ανοσοποιητικό σου σύστημα.
empty alt

Πώς θα υπολογίζεις εύκολα τις μερίδες του φαγητού που πρέπει να τρως;

Κάποιες φορές αρκεί να κάνεις μια τόσο απλή αλλαγή στην καθημερινότητά σου όσο το να αρχίσεις να χρησιμοποιείς μικρότερο πιάτο για να χάσεις κιλά και να βελτιώσεις την υγεία και τη σιλουέτα σου.
empty alt

Τα εντυπωσιακά πλεονεκτήματα της κατανάλωσης μαρουλιού

Ταπεινό ως προς την τιμή πώλησής του και ιδιαίτερα εύκολο να το βρούμε, το μαρούλι αποτελεί βασικό συστατικό για τις χειμερινές σαλάτες, βοηθώντας ταυτόχρονα τον οργανισμό μας με ποικίλους τρόπους.
empty alt

Πέντε καλοί λόγοι για να εντάξετε τα ακτινίδια στη διατροφή σας

Τα ακτινίδια είναι ένα φρούτο που μπορεί να καταναλωθεί σαν σνακ όλες τις ώρες της ημέρας, ενώ είναι ιδανική επιλογή για φρέσκα smoothies αν θέλετε να τους δώσετε ελαφρώς ξινή γεύση.
empty alt

Μια διατροφολόγος μοιράζεται την «υποτιμημένη» τροφή μακροζωίας που τρώει κάθε μέρα για να ενισχύσει το ανοσοποιητικό της σύστημα

Ψάχνετε για μια υγιή, φθηνή πρωτεΐνη που μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα και να σας βοηθήσει να ζήσετε περισσότερο; Πάρτε μερικά όσπρια την επόμενη φορά που θα είστε στο παντοπωλείο.
empty alt

7 πλούσια σε θρεπτικά συστατικά σνακ πριν τον ύπνο για τη βραδινή ρουτίνα των παιδιών σας, σύμφωνα με έναν διαιτολόγο

Οδηγός για αυτές τις βραδινές λιγούρες που τα κρατούν ξύπνια
Back To Top