Τα λαδερά φαγητά αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας και περιλαμβάνουν μεγάλο αριθμό συνταγών. Βασικό τους συστατικό είναι τα λαχανικά, που πολλές φορές «παντρεύονται» με αμυλούχα τρόφιμα, για παράδειγμα ρύζι ή πατάτες ή πηγές πρωτεϊνών, όπως κρέας ή κοτόπουλο, μαγειρεύονται με ελαιόλαδο, ενώ σχεδόν πάντα συνοδεύονται από […]

Τα λαδερά φαγητά αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας και περιλαμβάνουν μεγάλο αριθμό συνταγών. Βασικό τους συστατικό είναι τα λαχανικά, που πολλές φορές «παντρεύονται» με αμυλούχα τρόφιμα, για παράδειγμα ρύζι ή πατάτες ή πηγές πρωτεϊνών, όπως κρέας ή κοτόπουλο, μαγειρεύονται με ελαιόλαδο, ενώ σχεδόν πάντα συνοδεύονται από ψωμί και τυρί.

 

Έτσι, το λαδερό φαγητό μετατρέπεται σε πλήρες γεύμα, με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και άλλα μικροθρεπτικά συστατικά. Παράλληλα, μπορεί -υπό προϋποθέσεις- να αποτελέσει μια ολιγοθερμιδική επιλογή, βοηθώντας έτσι στον καλύτερο έλεγχο της ενεργειακής πρόσληψης και τη διαχείριση του σωματικού βάρους.

Για να επιτευχθεί αυτό, θα πρέπει να δοθεί προσοχή στην ποσότητα ελαιολάδου που προστίθεται κατά το μαγείρεμα, καθώς το ελαιόλαδο, αν και ενισχύει τη θρεπτική αξία του γεύματος, από την άλλη, μπορεί να εκτοξεύσει και το θερμιδικό του περιεχόμενο. Βέβαια, θα πει κανείς πως «λαδερό χωρίς λάδι δε γίνεται», ωστόσο είναι σημαντικό η προσθήκη του να γίνεται με μέτρο. Εναλλακτικά, η χρήση διάφορων μυρωδικών και φρέσκιας ντομάτας μπορεί να οδηγήσει σε ένα εξίσου γευστικό αποτέλεσμα.

Τέλος, προσοχή θα πρέπει να δίνεται και στα συνοδευτικά των λαδερών, αφού η κατανάλωση αυξημένης ποσότητας τυριού και ψωμιού μπορεί να επιβαρύνει σημαντικά την ενεργειακή πυκνότητα του γεύματος.

 

Πηγή: neadiatrofis.gr

empty alt

Ωμά vs Αποξηραμένα

Βρίσκεσαι στο σούπερ μάρκετ. Από τη μια τα φρέσκα φρούτα, δελεαστικά τακτοποιημένα. Από την άλλη, ράφια γεμάτα συσκευασίες αποξηραμένων φρούτων σε σακουλάκια.
empty alt

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της νηστείας

Διανύουμε την περίοδο της Σαρακοστής πριν το Πάσχα και πολύς κόσμος έχει ήδη ξεκινήσει να νηστεύει. Η νηστεία έχει μεγάλη θρησκευτική αξία αλλά το ερώτημα παραμένει: είναι ευεργετική για την υγεία μας όταν γίνεται για μεγάλο χρονικό διάστημα; Τα μειονεκτήματα Κύριο χαρακτηριστικό της διατροφικής...
empty alt

Πώς δεν θα πάρεις κιλά όταν εργάζεσαι από το σπίτι

Αν άρχισες πρόσφατα να εργάζεσαι από το σπίτι, ίσως ο δείκτης της ζυγαριάς σου να πήρε ανοδική πορεία, γιατί το αποτέλεσμα είναι, μεταξύ άλλων, να τσιμπολογάς όλη μέρα – είτε ως αφορμή για να κάνεις μικρά διαλείμματα είτε απλά επειδή το ψυγείο βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από […]
empty alt

Pasta lovers και συντήρηση ζυμαρικών στο ψυγείο

Όπως και άλλα προμαγειρευμένα τρόφιμα και υπολείμματα, τα μαγειρεμένα ζυμαρικά πρέπει να αποθηκεύονται στο ψυγείο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα μαγειρεμένα ζυμαρικά περιέχουν υγρασία που τελικά θα οδηγήσει σε ανάπτυξη μούχλας και οι ψυχρότερες θερμοκρασίες επιβραδύνουν τη διαδικασία λήξης τους.
empty alt

Τα σημαντικά οφέλη που σου προσφέρει ο φρέσκος χυμός πορτοκάλι

Ο χυμός πορτοκάλι αποτελεί μια υγιεινή αγαπημένη συνήθεια σε όλο τον κόσμο. Για να τον φτιάξεις δεν θα χρειαστείς τίποτα παραπάνω από έναν απλό στίφτη.
empty alt

7 διατροφικές επιλογές για το πιο δυνατό ανοσοποιητικό αυτόν τον χειμώνα

Αναζητείτε κι εσείς τρόπους να ενισχύσετε τον φετινό, δύσκολο χειμώνα λόγω της πανδημίας, το ανοσοποιητικό σας σύστημα; Τότε διαβάστε ποιες τροφές πρέπει οπωσδήποτε να προσθέσετε στην καθημερινότητά σας ώστε να ενδυναμώσετε τις αντιστάσεις σας απέναντι σε ιούς και κρυώματα.
empty alt

Κάστανα: ο πιο λαχταριστός χειμερινός καρπός είναι και εξαιρετικά ωφέλιμος

Τα κάστανα, χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και πλούσια σε βιταμίνη C, μοιάζουν περισσότερο με φρούτο παρά με ξηρό καρπό.
empty alt

Γιατί να βάλεις τη ρόκα στη διατροφή σου

Το καλύτερο συστατικό για σαλάτα σού προσφέρει πολλά οφέλη
Back To Top