Σύμφωνα  με το FDA οι παραγωγοί τροφίμων μπορούν να διαφημίσουν με ασφάλεια ότι η κατανάλωση γιαουρτιού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2  – με ορισμένες προειδοποιήσεις.

Οι παραγωγοί τροφίμων μπορούν να διαφημίσουν ότι η τακτική κατανάλωση γιαουρτιού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 χωρίς αντίρρηση από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, ανακοίνωσε πρόσφατα η υπηρεσία.

Η απόφαση ήρθε ως απάντηση σε ένα αίτημα που υπέβαλε η Danone North America –ο γίγαντας τροφίμων πίσω από μεγάλες μάρκες, όπως η Dannon, η Activia, η Wallaby Organic και η Silk– το 2018. Η εταιρεία ζήτησε την αναγνώριση της FDA ότι δεν θα είχε αντίρρηση εάν η Danone πουλούσε γιαούρτι με τη δυνατότητα να μειώνουν τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.

Η FDA επιβεβαίωσε την Παρασκευή ότι δεν θα αντιταχθεί στον ισχυρισμό, με ορισμένες επιφυλάξεις. Οποιαδήποτε γλώσσα προς τους καταναλωτές πρέπει να σημειώσει ότι τα στοιχεία είναι περιορισμένα και ότι η κατανάλωση δύο φλιτζανιών (τρεις μερίδες) γιαούρτι την εβδομάδα είναι το όριο για τη μείωση του κινδύνου διαβήτη τύπου 2, ανέφερε.

Η Danone υπέβαλε την αίτησή της ως μέρος μιας τυπικής διαδικασίας για αυτό που ο FDA αποκαλεί «εγκεκριμένους ισχυρισμούς υγείας». Τέτοιοι ισχυρισμοί δεν απαιτούν την έγκριση του οργανισμού, αλλά οι εταιρείες ζητούν από τον FDA να καθορίσει τη συγκεκριμένη γλώσσα που μπορούν να χρησιμοποιήσουν με ασφάλεια, χωρίς η υπηρεσία να τους ακολουθεί για ψευδείς ισχυρισμούς.

Η αναφορά της Danone ανέφερε το θρεπτικό προφίλ των πρωτεϊνών, των βιταμινών και του χαμηλού νατρίου στο γιαούρτι, παράλληλα με μελέτες που υποστηρίζουν τη σχέση μεταξύ τακτικής κατανάλωσης γιαουρτιού και μειωμένου κινδύνου διαβήτη και σχετικών παθήσεων.

«Η αναφορά σημείωσε επίσης ότι τα στοιχεία υποστηρίζουν τις επιπτώσεις του γιαουρτιού στην υγεία ως τροφή και όχι σε σχέση με κάποιο μεμονωμένο θρεπτικό συστατικό ή ένωση και επομένως είναι ανεξάρτητο από την περιεκτικότητα σε λίπος ή ζάχαρη», ανέφερε στην ανακοίνωσή της η FDA.

Τα επίπεδα ζάχαρης και λίπους στο γιαούρτι ποικίλλουν ευρέως, φυσικά. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων λένε ότι παρόλο που ορισμένα γιαούρτια με χαμηλά λιπαρά ή χωρίς ζάχαρη είναι χαμηλά σε θερμίδες και αποτελούν υγιεινή πηγή πρωτεΐνης, βιταμίνης D και ασβεστίου, τα αρωματισμένα γιαούρτια είναι συχνά πλούσια σε πρόσθετα σάκχαρα και πρέπει να περιορίζονται. Η έρευνα έχει δείξει εδώ και καιρό μια σχέση μεταξύ της υψηλής κατανάλωσης πρόσθετων σακχάρων και του αυξημένου κινδύνου για διαβήτη τύπου 2.

Ορισμένα από τα στοιχεία που υποστηρίζουν τα οφέλη του γιαουρτιού για την υγεία προέρχονται από μια μελέτη του 2022, η οποία διαπίστωσε ότι η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων που έχουν υποστεί ζύμωση, ειδικά γιαουρτιού, «μπορεί να προσφέρει προστασία από την ανάπτυξη» διαβήτη τύπου 2.

Το γιαούρτι είναι επίσης μέρος της μεσογειακής διατροφής, μαζί με άλλα βασικά προϊόντα όπως φρέσκα προϊόντα, δημητριακά ολικής αλέσεως, ελαιόλαδο και ψάρια. Μια μελέτη του 2020 διαπίστωσε ότι η τήρηση της δίαιτας μείωσε σημαντικά τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2. Ωστόσο, μια μελέτη του 2016 δεν βρήκε καμία σχέση μεταξύ της κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων και της ασθένειας.

Ο Δρ Dariush Mozaffarian, ο οποίος παρείχε επιστημονική ανατροφοδότηση στην Danone όταν η εταιρεία συνέταξε την αναφορά της, είπε ότι η απόφαση του FDA είναι λογική, «δεδομένων των αυξανόμενων αποδεικτικών στοιχείων για τα οφέλη του γιαουρτιού που έχει υποστεί ζύμωση στην υγεία, ειδικότερα».

Αλλά ο Mozaffarian, διευθυντής του Ινστιτούτου The Food as Medicine στο Πανεπιστήμιο Tufts, τόνισε ότι τα τρόφιμα δεν μπορούν να διατεθούν στο εμπόριο ως πρόληψη ή θεραπεία μιας ασθένειας – γιατί τότε θα θεωρούνταν φάρμακο.

«Πιστεύω ότι αυτό είναι στην πραγματικότητα ένα σημαντικό πρόβλημα τόσο για τη βιομηχανία τροφίμων όσο και για τον FDA γιατί τώρα που μαθαίνουμε ότι τα τρόφιμα είναι στην πραγματικότητα φάρμακο και ότι τα τρόφιμα μπορούν, σε ορισμένες περιπτώσεις, να θεραπεύσουν ή να προλάβουν ασθένειες, δεν υπάρχει ρυθμιστικό μονοπάτι για να φτάσουμε εκεί» αυτός είπε.

Το γιαούρτι μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη; Το FDA λέει ότι μπορεί. - Γλυκούλι (glykouli.gr)

empty alt

Τα 4 ανοιξιάτικα λαχανικά που πρέπει να εντάξεις στη διατροφή σου

Εάν προσπαθείς να θωρακίσεις την υγεία σου τρώγοντας σωστά, τα λαχανικά σίγουρα διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην καθημερινή σου διατροφή.
empty alt

Δίαιτα… να την πιείς στο ποτήρι!

  Ένα smoothie πρέπει πάνω απ’ όλα να είναι απολαυστικό πέρα από υγιεινό. Παρακάτω θα βρεις τα πιο power συστατικά και τρόπους για να τα συνδυάσεις με βάση τις γεύσεις που προτιμάς αλλά και το σκοπό που θες να πετύχεις.
empty alt

Σαρδέλα, ένα νόστιμο και ωφέλιμο ψάρι

Καλοκαίρι και ψαράκι είναι ένας απόλυτος συνδυασμός απόλαυσης. Η σαρδέλα είναι μια εξαιρετική επιλογή καθώς μαγειρεύονται και με πολλούς τρόπους Στα κάρβουνα, τηγανητές ή ακόμα και παστές, εκτός από υπέροχη γεύση χαρίζουν και πολλές ωφέλιμες ιδιότητες στον οργανισμό σου.
empty alt

Ποιες τροφές φορτίζουν τις μπαταρίες σας σε ενέργεια

  Μερικές φορές το σώμα σας χρειάζεται μια ώθηση από ενέργεια για να συνεχίσει να φέρνει σε πέρας όλες τις δραστηριότητες που έχετε στο πρόγραμμα όλη την ημέρα.
empty alt

Το μπαχαρικό που βελτιώνει τη διάθεση και τη μνήμη

Αν αγαπάς το ινδικό φαγητό, σου έχουμε καλά νέα: η ουσία κουρκουμίνη, που δίνει στο ινδικό κάρι το χαρακτηριστικό κίτρινο χρώμα του, βελτιώνει τη μνήμη και τη διάθεση σε ανθρώπους με μέτρια απώλεια μνήμης η οποία συνδέεται με την ηλικία τους.
empty alt

Ποιες διατροφικές συνήθειες αποδυναμώνουν τον οργανισμό σου

Όταν περνάς ένα κρυολόγημα ή ίωση, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να καταπολεμήσεις την ασθένειά σου. Μπορείς να καταναλώσεις ωφέλιμα τρόφιμα όπως την κοτόσουπα και φρούτα που είναι γεμάτα βιταμίνη C, τα οποία είναι ικανά να σου δώσουν μια ισχυρή ώθηση στο ανοσοποιητικό σου σύστημα.
empty alt

5 «υγιεινά» λάθη που κάνουμε στο πρωινό μας

Όλοι ξέρουμε ότι το πρωινό γεύμα είναι το σημαντικότερο για να ξεκινήσουμε την ημέρα μας γεμάτοι ενέργεια και υγεία, αλλά και ένας βασικός παίκτης στην προσπάθειά μας να χάσουμε βάρος.
empty alt

Το εκπληκτικό διατροφικό προφίλ του σολομού και τα οφέλη που προσφέρει στην υγεία

Ο σολομός είναι ένα από τα πιο θρεπτικά τρόφιμα στον πλανήτη.
Back To Top