Οι Ιάπωνες φημίζονται για το υψηλό προσδόκιμο ζωής τους – μάλιστα ένα ιαπωνικό νησί, η νήσος Οκινάουα, ανήκει στις λεγόμενες Μπλε Ζώνες όπως αποκαλούνται οι περιοχές του πλανήτη όπου οι κάτοικοι διακρίνονται για την υγεία και τη μακροζωία τους. Ποια είναι τα μυστικά των Ιαπώνων;
Ένα από αυτά φαίνεται να είναι τα λεγόμενα Engay Foods: τροφές που περνούν από ειδική επεξεργασία ώστε να γίνονται πολύ μαλακές και να προστατεύουν ιδιαίτερα τους μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους από τον κίνδυνο πνιγμού. Συγκεκριμένα, σε μια κοινωνία όπου το ένα τέταρτο του πληθυσμού είναι 65 ετών και άνω, μεγάλο ποσοστό υποφέρει από διαταραχές κατάποσης που συχνά συνοδεύουν τη γήρανση και ασθένειες και οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν, αν όχι στον πνιγμό, σε υποσιτισμό και αφυδάτωση.
Πώς φτιάχνονται λοιπόν τα Engay Foods; Τροφές όπως το ψάρι, το κρέας και τα λαχανικά πολτοποιούνται όπως οι βρεφικές κρέμες. Και κάπου εδώ, αρχίζουν… τα εξωτικά: Με ένα ειδικό ζελέ, τα πολτοποιημένα υλικά πλάθονται στην αρχική τους μορφή έτσι ώστε να προστίθενται ακόμα και οι χαρακιές από το ψήσιμο στη σχάρα!
Ακόμη και αναπάντεχοι «υποψήφιοι», όπως τα μήλα, η μπίρα και το κρασί, έχουν αρχίσει πλέον να περνούν από τέτοια επεξεργασία. Άραγε σε έναν πλανήτη που γερνάει ολοένα, τα Engay Foods είναι το φαγητό του μέλλοντος;