Μερικοί από τους καλύτερους σήμερα ζαχαροπλάστες στην Αμερική έχουν ένα αναπάντεχο υπόβαθρο: σπουδές στην αρχιτεκτονική. Στη δημιουργία κάθε γλυκού ακολουθούν τα ίδια βήματα με την κατασκευή ενός κτιρίου. Σχεδιάζουν κάθε λεπτομέρεια και μελετούν την εφαρμογή της ιδέας τους σε μακέτες, προτού την υλοποιήσουν, όχι από σκυρόδεμα και πέτρα αλλά από ζάχαρη και αλεύρι.
Μια από τις εκπροσώπους της νέας αυτής γενιάς δημιουργών είναι η Jennifer Yee, με πτυχίο αρχιτεκτονικής, η οποία σήμερα επιμελείται τα επιδόρπια μιας μεγάλης αλυσίδας εστιατορίων στις ΗΠΑ. Ή η διασημότερη Dinara Kasko, μια ουκρανικής καταγωγής αρχιτέκτονας που έγινε ζαχαροπλάστης. Τα επιδόρπια της Kasko, που μοιάζουν βγαλμένα από sci-fi ταινία (κεντρική φωτό), είναι έντονα γεωμετρικά και στη δημιουργία κάποιων έχει επιστρατευτεί ακόμα και η τεχνολογία τρισδιάστατης εκτύπωσης.
Το «κίνημα» που συνδυάζει ζαχαροπλαστική και αρχιτεκτονική, παρά τη φουτουριστική αισθητική του, έχει τις ρίζες του, σύμφωνα με τους New York Times, στις αρχές του 18ου αιώνα, όταν ο Γάλλος σεφ Marie-Antoine Careme είχε γράψει μια μελέτη σχετικά με την εφαρμογή των αρχών της αρχιτεκτονικής στη ζαχαροπλαστική. Σήμερα, ωστόσο, η τεχνολογία ανοίγει νέες προοπτικές.
Γιατί όμως ένας αρχιτέκτονας θα επέλεγε να κάνει μια στροφή καριέρας προς τη ζαχαροπλαστική; Για τη Yee, τουλάχιστον, η ζαχαροπλαστική ήταν ανέκαθεν η μεγάλη της αγάπη, αλλά σπούδασε αρχιτεκτονική για να ικανοποιήσει την επιθυμία των γονιών της. Ωστόσο, πολλές από τις αρχιτεκτονικές γνώσεις της, όπως διαπίστωσε στην πορεία, είναι πολύτιμες και στη ζαχαροπλαστική.
«Η αρχιτεκτονική δεν αφορά μόνο το κτίσμα, αλλά και το περιεχόμενό του. Τον τρόπο με τον οποίο αυτό θα βελτιώσει τη ζωή κάποιου», είπε στους New York Times, προσθέτοντας: «Στα επιδόρπια επίσης εξετάζουμε μια σειρά από ερωτήματα όπως: Με ποιον τρόπο μπορώ να αξιοποιήσω αυτό το μήλο; Πώς θα αναδείξω τα τοπικά υλικά; Η δημιουργία ενός γλυκού επίσης προϋποθέτει τη μελέτη του περιβάλλοντος και τη διερεύνηση του τι θα ήταν λειτουργικό και όμορφο μέσα στο συγκεκριμένο χώρο».
«Έχοντας σπουδάσει αρχιτεκτονική», σχολίασε σχετικά μια άλλη εκπρόσωπος του «κινήματος», η Lisa Lu, πρώην αρχιτέκτονας εσωτερικών χώρων και νυν επικεφαλής μιας σοκολατοποιίας, «μπορώ να δημιουργήσω ένα επιδόρπιο γιατί καταλαβαίνω την έννοια της σύνθεσης – την ανάγκη να βρω μια ισορροπία και ένα σημείο εστίασης». Δεν ξέρουμε πόσο νόστιμα είναι τα «αρχιτεκτονικά» γλυκά, αλλά κρίνοντας από τις φωτογραφίες που ακολουθούν είναι σίγουρα χάρμα οφθαλμών.