Το λένε και «ελληνικό χρυσάφι». Είναι το ελαιόλαδο και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της μεσογειακής διατροφής που έχει πολλές φορές αναγνωριστεί για τη συμβολή της στην καλή υγεία του οργανισμού.

Το λένε και «ελληνικό χρυσάφι». Είναι το ελαιόλαδο και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της μεσογειακής διατροφής που έχει πολλές φορές αναγνωριστεί για τη συμβολή της στην καλή υγεία του οργανισμού.

Την άποψη αυτή έρχεται να ενισχύσει μία έρευνα που έγινε στο Πανεπιστήμιο Temple των ΗΠΑ και έδειξε ότι το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο (που έχουμε την τύχη να παράγουμε και να απολαμβάνουμε άφθονο ως χώρα) σε βοηθάει να θυμάσαι καλύτερα και να μην έχεις «μνήμη χρυσόψαρου» ενώ παράλληλα μειώνει τις βλάβες στον εγκέφαλο, περιορίζοντας έτσι τις πιθανότητες εμφάνισης Αλτσχάιμερ.

«Διαπιστώσαμε ότι το ελαιόλαδο μειώνει τις φλεγμονές στον εγκέφαλο αλλά κυρίως ότι ενεργοποιεί μια διαδικασία που ονομάζεται αυτοφαγία» δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Ντομένικο Πρατικό, καθηγητής φαρμακολογίας και μικροβιολογίας και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Αυτοφαγία είναι η διαδικασία κατά την οποία τα κύτταρα καθαρίζουν τον εγκέφαλο από υπολείμματα και τοξίνες, όπως οι πλάκες βήτα αμυλοειδούς και οι νευροϊνιδιακοί κόμβοι, που θεωρούνται υπαίτιοι για την ανάπτυξη του Αλτσχάιμερ.

Για τις ανάγκες της έρευνας, οι επιστήμονες έδιναν διατροφή πλούσια σε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο σε ποντίκια από όταν ήταν 6 μηνών και δεν είχαν εκδηλώσει καθόλου συμπτώματα Αλτσχάιμερ.

Το επόμενο βήμα θα είναι να εξετάσουν την επίδραση του ελαιόλαδου σε ποντίκια που ήδη έχουν εκδηλώσει Αλτσχάιμερ.  «Θέλουμε να μάθουμε εάν η προσθήκη του ελαιόλαδου αργότερα στη διατροφή μπορεί να αναχαιτίσει ή και να ανατρέψει τη νόσο» ανέφερε ο Πρατικό.

*onmed.gr

 

empty alt

Η νέα τάση στο Instagram που μπορεί να αντικαταστήσει τα mason jars

Ξεκίνησαν από –πού αλλού; – την Ιαπωνία και την Κορέα και δεν αποκλείεται να αντικαταστήσουν τα mason jars.
empty alt

Η 24η Μαΐου είναι αφιερωμένη στο λατρεμένο Bánh mì

Αυτό το σάντουιτς θέλεις να το δοκιμάσεις. Πώς το ξέρω; Μα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα γαστρονομικά trends διεθνώς.
empty alt

Μόνο για σήμερα, μπορείς να κάνεις δικά σου αυτά τα ποτήρια από… τυρί

Αναρωτιέσαι τι δώρο θα κάνεις σε ένα φίλο που αγαπά το αλκοόλ και το καλό τυρί και μπορείς να διαθέσεις ένα… τουλάχιστον γενναιόδωρο ποσό; Τότε, σου έχουμε την τέλεια πρόταση.
empty alt

Η παράξενη τάση από την Ιαπωνία που συνδέεται με τη μακροζωία

Οι Ιάπωνες φημίζονται για το υψηλό προσδόκιμο ζωής τους – μάλιστα ένα ιαπωνικό νησί, η νήσος Οκινάουα, ανήκει στις λεγόμενες Μπλε Ζώνες όπως αποκαλούνται οι περιοχές του πλανήτη όπου οι κάτοικοι διακρίνονται για την υγεία και τη μακροζωία τους.
empty alt

Cloud eggs: Η νέα μανία του Instagram

To 2016 ήταν η χρονιά του sushi burger- το 2017 φαίνεται να ανήκει στο cloud egg! Αυτά τα αυγά έχουν γίνει το νέο trend που τρως για πρωινό και σου φτιάχνει τη διάθεση καθώς ο κρόκος στη μέση αντιπροσωπεύει τον ήλιο και τα φουσκωμένα ασπράδια μοιάζουν με […]
empty alt

Νέα σειρά κουζινικών από την Dolce & Gabbana

Ο διάσημος ιταλικός οίκος Dolce & Gabbana δεν κάνει μόνο θραύση στις πασαρέλες αλλά και στις…κουζίνες! Και όταν συνεργάζεται με έναν άλλο οίκο, γνωστό για το απαράμιλλο design του στις συσκευές κουζίνας, τη Smeg, το αποτέλεσμα δεν μπορεί παρά να είναι χάρμα οφθαλμών! Αποτέλεσμα της συνεργασίας, η […]
empty alt

Αν συνηθίζεις να τρως σοκολάτα για πρωινό, φάε τις νέες σοκολάτες με γεύση πρωινού

Όλοι ξέρουμε ότι η καλύτερη ώρα για να απολαύσεις μια σοκολάτα είναι νωρίς το πρωί, γιατί τότε έχεις περισσότερες πιθανότητες να την «κάψεις» μέσα στην ημέρα.
empty alt

Το γαστρονομικό φεστιβάλ Taste of Athens για πρώτη φορά στην Αθήνα

Το Taste of Athens, ένα γαστρονομικό φεστιβάλ που διοργανώνεται σε περισσότερες από είκοσι μεγάλες μητροπόλεις του πλανήτη, μεταξύ των οποίων σε εμβληματικά γαστρονομικά spots όπως το Λονδίνο, η Νέα Υόρκη, το Παρίσι, το Μιλάνο, το Ντουμπάι, το Μαϊάμι, το Λος Άντζελες, το Χονγκ Κονγκ κ.
Back To Top