Πώς μπορούμε να χορτάσουμε εκατομμύρια ανθρώπους στον πλανήτη; Αυτό το ερώτημα βασανίζει επιστήμονες, οικονομολόγους και πολιτικούς.
Η απάντηση ίσως να είναι να πάρουμε στοιχεία από τον αέρα, να προσθέσουμε λίγη ηλιακή ενέργεια και να τα μετατρέψουμε σε μια ιδιαίτερα θρεπτική πρωτεΐνη. Ακούγεται σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αλλά αυτό ακριβώς έκαναν Φινλανδοί επιστήμονες από τα ιδρύματα Lappeenranta University of Technology (LUT) και VTT Technical Research Centre.
Αρκούν τέσσερις παράγοντες για τη συγκεκριμένη, ανώνυμη προς το παρόν πρωτεΐνη: ηλεκτρισμός, μικρόβια, διοξείδιο του άνθρακα και νερό. Όλα μαζί υποβάλλονται σε διαδικασία ηλεκτρόλυσης στο εσωτερικό ενός βιοαντιδραστήρα που λειτουργεί με κάποια ανανεώσιμη μορφή ενέργειας, όπως το ηλιακό φως. Το αποτέλεσμα; Μια σκόνη πλούσια σε θρεπτικά στοιχεία, η οποία περιέχει πάνω από 50% πρωτεΐνη, 25% υδατάνθρακες, λιπαρά και νουκλεϊκό οξύ.
«Πρακτικά, όλα αυτά τα υλικά τα βρίσκουμε στον αέρα», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Juha-Pekka Pitkänen. Προς το παρόν απέχουμε ακόμα από τη μαζική παραγωγή αυτής της πρωτεΐνης: πρέπει να περάσουν γύρω στις δύο εβδομάδες ώστε ο βιοαντιδραστήρας να παράγει ένα γραμμάριό της.
Όμως στο μέλλον μια πιο αποδοτική ενεργειακά διαδικασία αναμένεται να κάνει την παραγωγή της ταχύτερη από εκείνη των παραδοσιακών αγροτικών προϊόντων.