Όταν δοκιμάζεις για πρώτη φορά είτε να κόψεις σε κυβάκια ένα καρότο είτε να κομματιάσεις ένα μεγάλο κομμάτι κρέας, ίσως αναρωτιέσαι πώς καταφέρνουν οι σεφ να κόψουν τα υλικά τους χωρίς να κινδυνεύουν διαρκώς από ατυχήματα.

Όταν δοκιμάζεις για πρώτη φορά είτε να κόψεις σε κυβάκια ένα καρότο είτε να κομματιάσεις ένα μεγάλο κομμάτι κρέας, ίσως αναρωτιέσαι πώς καταφέρνουν οι σεφ να κόψουν τα υλικά τους χωρίς να κινδυνεύουν διαρκώς από ατυχήματα. Οι παρακάτω βασικοί κανόνες θα βοηθήσουν κι εσένα να χρησιμοποιείς τα μαχαίρια κουζίνας με άνεση και ασφάλεια.

1. Διάλεξε τα κατάλληλα μαχαίρια για κάθε χρήση. Για παράδειγμα, διαφορετικό για το κρέας, διαφορετικό για το ψωμί και άλλο για το κόψιμο των φρέσκων μυρωδικών. Αναζήτησέ τα σε εξειδικευμένα καταστήματα με είδη σπιτιού και, ακόμα καλύτερα, εξοπλισμό κουζίνας.

2. Ακόνισέ τα. Τουλάχιστον μία φορά το χρόνο, ακόνισε τη λεπίδα τους με ένα ειδικό ακονιστήρι μαχαιριών. Καλό είναι, επίσης, να τα πλένεις στο χέρι, γιατί τα απορρυπαντικά που χρησιμοποιούνται στα πλυντήρια πιάτων είναι αρκετά ισχυρά και μπορεί σταδιακά να προκαλέσουν αλλοιώσεις στο ανοξείδωτο ατσάλι.

3. Πιάσε τα σωστά. Τοποθέτησε το δείκτη και τον αντίχειρα όσο το δυνατόν πιο κοντά στη λεπίδα και τύλιξε τα υπόλοιπα δάχτυλα σφιχτά γύρω από τη λαβή. Με αυτό τον τρόπο θα τα χειριστείς ευκολότερα και με μεγαλύτερη ασφάλεια.

4. Τις στρογγυλές τροφές, κόψε τις πρώτα στη μέση. Έτσι, στη συνέχεια μπορείς να τις ακουμπήσεις από την επίπεδη πλευρά στην επιφάνεια κοπής για να τις ψιλοκόψεις με ασφάλεια. Ιδιαίτερα στο πρώτο, πιο «κρίσιμο» κόψιμο, κράτησε το μαχαίρι περίπου στο ύψος του αγκώνα σου για να έχεις καλύτερο έλεγχο.

5. Κράτα την τροφή που κόβεις με τα δάχτυλά σου σαν μια δαγκάνα. Τα ακροδάχτυλά σου πρέπει να δείχνουν προς την επιφάνεια κοπής, όχι προς τη λεπίδα του μαχαιριού, ώστε σε περίπτωση που κάποια κίνησή σου ξεφύγει, να μη γίνουν τα πρώτα θύματα της λεπίδας! Αυτό το κόλπο χρειάζεται προσπάθεια και εξάσκηση.

6. Κράτα την άκρη της λεπίδας ακουμπισμένη στην επιφάνεια κοπής. Στη συνέχεια κόψε την τροφή κινώντας το μαχαίρι μπρος πίσω, σαν να χρησιμοποιείς πριόνι, προσπαθώντας να μην απομακρύνεις την άκρη του από την επιφάνεια κοπής. Είναι θέμα ασφάλειας.

empty alt

Οι 5 τροφές που σου είναι απαραίτητες όσο μεγαλώνεις

Όσο περνάνε τα χρόνια οι διατροφικές σου ανάγκες αλλάζουν και ο οργανισμός σου χρειάζεται εξτρά ενίσχυση και προστασία.
empty alt

Πώς θα ψήσεις παντζάρια στο φούρνο

Ίσως θεωρείς δεδομένο, κάθε φορά που θέλεις να μαγειρέψεις παντζάρια, ότι αρκεί να τα βάλεις σε άφθονο νερό και να τα αφήσεις να βράσουν.
empty alt

Ο γύρος της Ιταλίας σε 5 μακαρονάδες

Από τα αλπικά τοπία του Βορρά μέχρι τους τιρκουάζ κόλπους του Νότου οι οποίοι ευωδιάζουν αρωματικά φυτά και μεσογειακή αλμύρα, και από το υπερμοντέρνο Μιλάνο που ακολουθεί -και συχνά ορίζει- τις τελευταίες τάσεις της μόδας και του design μέχρι την απαράλλακτη μέσα στους αιώνες Ρώμη, η Ιταλία […]
empty alt

Αυτή η επιστημονική ανακάλυψη θα σε κάνει να αναθεωρήσεις τον τρόπο που φτιάχνεις καφέ

Μήπως ακολουθείς όλη την ιεροτελεστία παρασκευής καφέ, παίρνοντας ολόκληρους κόκκους και αλέθοντάς τους στο σπίτι; Τώρα υπάρχει ένας τρόπος να ανεβείς –ένα ακόμη- επίπεδο.
empty alt

Strawberry Prosecco Slushie

Strawberry Prosecco Slushie συνταγή, για ένα εύκολο κοκτέιλ prosecco φτιαγμένο σε μπλέντερ με ιταλικά prosecco, παγωμένες φράουλες, χυμό πορτοκάλι και μέλι.
empty alt

Γευστικές μπουκιές για μάξιμουμ ενέργεια

Οι απαιτήσεις της εποχής, οι αλλαγές στη θερμοκρασία και ο σύγχρονος τρόπος ζωής (παρά την πανδημία) απαιτούν από όλους μας υψηλά επίπεδα ενέργειας.
empty alt

Ταϊλανδέζικη σούπα με κοτόπουλο και καρύδα

Γνωστή ως Tom Kha Ghai, αυτή η σούπα καρύδας είναι από αυτές που πάντα μας ανοίγει την όρεξη και μας ζεσταίνει με ένα αρωματικό γευστικό ταξίδι.
empty alt

Ζαμπόν + τυρί + φούρνος = τέλειο πρωινό

Ξέρω τι σκέφτεστε: «Γιατί να θέλω να ανοίξω τον φούρνο για να μαγειρέψω πρωινό;» Συνήθως θα συμφωνούσαμε μαζί σας, αλλά μετά την πρώτη σας μπουκιά από αυτό το καταπληκτικό (και εύκολο στην παρασκευή) φουρνιστό brunch, θα θέλετε να το φτιάχνετε σχεδόν κάθε πρωί.
Back To Top