Όταν θέλεις να αγοράσεις κανέλα, πηγαίνεις στο σουπερμάρκετ και διαλέγεις ό,τι υπάρχει στο ράφι, σωστά; Το ήξερες όμως ότι στην πραγματικότητα υπάρχουν δύο διαφορετικά είδη κανέλας;
Πρόκειται για την κανέλα κασσία και την κανέλα Κεϋλάνης. Παρόλο που και στις δύο περιπτώσεις γίνεται συγκομιδή του φλοιού των δέντρων που ανήκουν στην ίδια οικογένεια, τα προϊόντα που παράγονται είναι διαφορετικά από άποψη γεύσης, αρώματος και χημικής σύνθεσης.
Κασσία
Η κασσία θεωρείται από κάποιους ότι δεν είναι αληθινή κανέλα, αλλά πρόκειται για το είδος κανέλας που πωλείται συνήθως σε σουπερμάρκετ και μπακάλικα. Η ίδια μάλιστα υποδιαιρείται σε τρεις κατηγορίες: Ινδονησίας, Κίνας και Σαϊγκόν, η καθεμία με διαφορετική ένταση αρώματος και γεύσης. Η πιο γλυκιά αλλά και πιο ήπια είναι η ινδονησιακή κασσία, ενώ η κινεζική έχει μεγαλύτερη ένταση και πικράδα από την ινδονησιακή. Η κασσία από τη Σαϊγκόν έχει έντονο άρωμα και γεύση, είναι σχεδόν πικάντικη.
Κεϋλάνης
Η κανέλα Κεϋλάνης, από την άλλη, που παράγεται στη Σρι Λάνκα, αποκαλείται από κάποιους «αληθινή κανέλα». Η αλήθεια είναι ότι είναι υψηλότερης ποιότητας. Η συγκομιδή και η επεξεργασία της γίνονται με το χέρι, με αποτέλεσμα να παράγονται φύλλα πολύ πιο λεπτά και εκλεκτά από εκείνα της κασσίας.
Επιπλέον, η γεύση και το άρωμα της κανέλας Κεϋλάνης είναι εξαιρετικά ήπια και ντελικάτα, με λεπτές, σχεδόν λουλουδάτες νότες. Αν και δυσεύρετη και πιο ακριβή, λοιπόν, αξίζει να την αναζητήσετε, ιδιαίτερα αν σκοπεύετε να τη χρησιμοποιήσετε σε μια συνταγή όπου η κανέλα γίνεται ο πρωταγωνιστής και όχι ένα ακόμα ανάμεσα σε πολλά μπαχαρικά.