Μια συνταγή με αρώματα της Μεσογείου, που θυμίζει και τα ελληνικά αυγά μάτια με ντομάτα, μόνο που εδώ είναι σχετικά πιο καυτερά απ’ όσο τα συνηθίζουμε. Σε κάποιες εκδοχές αφού κάνουν τη σάλτσα στο τηγάνι, τη μεταφέρουν σε ταψί και ψήνουν τα αβγά στο φούρνο, εδώ όλη η προετοιμασία γίνεται στο τηγάνι.
Εύκολη συνταγή Shakshuka:
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι (σε κύβους)
1 πράσινο ή κόκκινο πιπέρι (σε κύβους)
4 φρέσκα σκελίδες σκόρδου (ψιλοκομμένα)
2 κουταλιές της σούπας πάπρικα
1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
1/4 κουταλάκι του γλυκού σκόνη τσίλι
700-500 γρ. αποφλοιωμένες ντομάτες
4-6 αυγά
Αλάτι και πιπέρι
1 μάτσο φρέσκο κόλιαντρο, ψιλοκομμένο
1 ματσάκι φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
Φέτα (προαιρετικό)
Πίτα (προαιρετικό)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ξεκινήστε θερμαίνοντας το ελαιόλαδο σε τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το πιπέρι και το κρεμμύδι στο τηγάνι και μαγειρέψτε για περίπου 5 λεπτά (ή έως ότου το κρεμμύδι να είναι ημιδιαφανές).
Στη συνέχεια, προσθέστε το σκόρδο και επιπλέον μπαχαρικά στο τηγάνι. Μαγειρέψτε για 1 λεπτό.
Τώρα ήρθε η ώρα για τις ντομάτες. Προσθέστε την κονσέρβα αποφλοιωμένες ντομάτες ή σάλτσα που έχετε τρίψει μόνοι σας στο τηγάνι και λιώστε τες με ένα κουτάλι. Καρυκέψτε με αλάτι και πιπέρι με βάση της γεύσης σας. Αφήστε την να σιγοβράσει για περίπου 10 λεπτά.
Χρησιμοποιήστε το κουτάλι σας για να φτιάξετε μικρές «φωλιές» στη σάλτσα ντομάτας. Στη συνέχεια, σπάστε τα αυγά σας σε κάθε «φωλιά».
Καλύψτε και μαγειρέψτε μέχρι να γίνουν τα αυγά (σας συνιστούσαμε να τα μαγειρέψετε μέχρι να σκληρύνουν οι κρόκοι, αλλά να μην παραμείνουνε μελάτα.)
Πασπαλίζετε με φέτα στην κορυφή (προαιρετικά) και σερβίρετε με ψημένες πίτες ή φρυγανισμένο ή ψημένο ψωμί.
Tip: Μπορείτε εκτός από κρεμμύδι να προσθέσετε πιπεριές.