Τα άφθονα, υγιεινά λιπαρά της μεσογειακής διατροφής είναι ασπίδα εναντίον του καρκίνου, του διαβήτη και της καρδιοπάθειας. Αυτά είναι τα αποτελέσματα έρευνας αμερικάνων επιστημόνων οι οποίοι Εξετάζοντας συνδυαστικά μελέτες των τελευταίων 50 ετών κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η καλύτερη για την υγεία είναι μια διατροφή πλούσια σε λίπη, αρκεί να περιέχει τα σωστά είδη λιπών. Το συμπέρασμα αυτό επιβεβαιώνει τα αποτελέσματα άλλων ερευνών, οι οποίες αντικρούουν ευθέως το δόγμα της Ιατρικής που υποστηρίζει ότι κύρια αιτία της παγκόσμιας επιδημίας της παχυσαρκίας είναι τα λιπαρά . Και η ρίζα του κακού βρίσκεται στα διαιτολόγια που περιέχουν πολλή ζάχαρη και επεξεργασμένους υδατάνθρακες, όπως λευκό ψωμί, λευκά ζυμαρικά, λευκά δημητριακά πρωινού και τηγανητές πατάτες. Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες τα υγιεινά λιπαρά του ελαιολάδου, των ψαριών και των ξηρών καρπών που αποτελούν κορμό της μεσογειακής διατροφής, μειώνουν τον κίνδυνο αναπτύξεως ορισμένων σοβαρών νοσημάτων. Τα αποτελέσματα αυτά δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση «Annals of Internal Medicine» και σύμφωνα με αυτά η μεσογειακή διατροφή σχετίζεται με μείωση κατά 57% του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου του μαστού, κατά 29% του κινδύνου εμφράγματος και εγκεφαλικού, και κατά 30% του κινδύνου διαβήτη. Η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Χάνα Μπλούμφιλντ, καθηγήτρια Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα υποστηρίζει ότι «Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η υγιεινή διατροφή μπορεί να περιέχει άφθονα λίπη όταν αυτά είναι υγιεινά. Θα όριζα τη μεσογειακή διατροφή ως ένα διαιτολόγιο που έχει ως βάση φυτικής προελεύσεως τρόφιμα και δίνει έμφαση σε μονοακόρεστα λίπη, ιδίως στο ελαιόλαδο. Είναι ένα διαιτολόγιο με υψηλή κατανάλωση οσπρίων, ψαριών, φρούτων και λαχανικών, και χαμηλή ή μέτρια πρόσληψη γαλακτοκομικών και κρεατικών» Αν κάποιος προσπαθεί να τρώει υγιεινά, είναι απαραίτητο να χρησιμοποιεί ελαιόλαδο ως κύριο λίπος στο μαγείρεμα και στις σαλάτες και να τρώει πολλά φρούτα και λαχανικά με διαφορετικά χρώματα. Είναι όμως αναγκαίο να αποφεύγει να τρώει επεξεργασμένα δημητριακά και προϊόντα με πρόσθετη ζάχαρη, καθώς και το πολύ κρέας, προτιμώντας καλύτερα τα ψάρια
Μεσογειακή διατροφή για πάντα
- Πληροφορίες
Τα άφθονα, υγιεινά λιπαρά της μεσογειακής διατροφής είναι ασπίδα εναντίον του καρκίνου, του διαβήτη και της καρδιοπάθειας.
Όλα τα μυστικά για να φτιάξεις σπιτικό κεφίρ, ελιξίριο καλής υγείας και διάθεσης!
Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες έρευνες αποκαλύπτουν τα πολλαπλά οφέλη της κατανάλωσης τροφών με προβιοτικά, όπως ονομάζονται τα ωφέλιμα βακτήρια που συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος αλλά και συνολικά στην καλή σωματική και ψυχική υγεία (καθώς έχει βρεθεί ότι...
Τα 20 βιβλία μαγειρικής που κάθε σεφ πρέπει να διαβάσει!
Η μαγειρική αποτελεί ένα από τα πιο συναρπαστικά χόμπι και αποτελεί μια μορφή τέχνης σεβαστή σε όλο τον κόσμο.
Δύο διαφορετικοί τρόποι να φτιάξεις ένα μελάτο αυγό
Προτιμάς το αυγό μελάτο; Τότε πρέπει να προσέξεις ιδιαίτερα το χρόνο βρασμού. Πώς θα τον υπολογίσεις λοιπόν με ακρίβεια και ποια άλλα βήματα πρέπει να ακολουθήσεις για να παραμείνει ρευστός ο κρόκος και να πήξει το ασπράδι; 1η τεχνική 1.
7 γενικές συμβουλές για αρχάριους στη μαγειρική
Στη μαγειρική υπάρχουν κάποιοι γενικοί κανόνες που λύνουν τα χέρια και στον πιο αρχάριο, αλλά και σε εκείνον που ακόμα και μετά από χρόνια πείρας πελαγώνει μπροστά σε μια συνταγή, από το άγχος ότι κάτι μπορεί να πάει στραβά.
Τέσσερις τρόποι για να μην πετάξεις τίποτα από ένα λαχανικό
Μήπως πετάς πάντα τους μίσχους από το μπρόκολο ή τα φύλλα από τα καρότα; Κι όμως, ακόμα και τα μέρη των λαχανικών που θεωρείς μη βρώσιμα μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις σε διάφορες συνταγές.
Χωριάτικη σαλάτα με ρεβίθια
Τις μέρες της Μεγάλης Εβδομάδας ψάχνεις εύκολες συνταγές χωρίς κρέας που όμως να δώσουν διάρκεια στο αίσθημα κορεσμού ώστε να μείνεις μακριά από γευστικούς πειρασμούς.
Κρεμώδες κοτόπουλο φούρνου με αγκινάρες και μανιτάρια
Αυτό το γεύμα είναι χορταστικό και γευστικό, που τονίζεται από τα εποχιακά λαχανικά και τα τέλεια ισορροπημένα καρυκεύματα.
Υπέροχο ratatouille στον φούρνο
Μια εύκολη συνταγή με άρωμα Γαλλίας, εδώ σε μια ψητή εκδοχή