Οι περισσότερες ζύμες περιέχουν αλεύρι, το οποίο με τη σειρά του περιέχει γλουτένη. Όσο περισσότερο ανακατεύουμε, χτυπάμε ή ζυμώνουμε ένα μείγμα με τη συγκεκριμένη πρωτεΐνη, τόσο πιο σφιχτό γίνεται. Αυτό το αποτέλεσμα είναι επιθυμητό στην περίπτωση π.χ. μιας ζύμης για πίτσα, αλλά όχι στη ζύμη των cookies που θέλουμε να βγουν μαλακά.
Επομένως, όταν χτυπάς ή αναμειγνύεις τα υλικά της ζύμης προσπάθησε να μην το παρακάνεις στο χρόνο και στην ένταση του ανακατέματος, αλλά ακολούθησε πιστά τις οδηγίες της κάθε συνταγής.