Ίσως σου έχει συμβεί να χρειαστείς για μια συνταγή τριμμένο μοσχοκάρυδο, αλλά μόλις αγοράσεις ένα βαζάκι από το σουπερμάρκετ να διαπιστώσεις ότι ήδη υπάρχει ένα ακόμα στην κουζίνα σου, σχεδόν ανέγγιχτο, κρυμμένο σε μια ντουλάπα. Ή να αναρωτιέσαι ποια μπαχαρικά ταιριάζουν σε ένα πιάτο σου αλλά επειδή δεν έχεις χρόνο να ψάχνεις στο χάος, να καταλήγεις να χρησιμοποιείς, για μία ακόμα φορά, πιπέρι και ρίγανη.
Ποτέ δεν είναι αργά όμως για να οργανώσεις τα βαζάκια με τα μπαχαρικά σου, μετατρέποντας την κουζίνα σου σε ένα μίνι «μπαχαράδικο», μια καθημερινή γιορτή γεύσεων, αρωμάτων και χρωμάτων. Με αυτό τον τρόπο και οικονομία θα κάνεις (αφού θα γλιτώσεις τις σπατάλες) και πιο δημιουργική θα γίνει η μαγειρική/ζαχαροπλαστική σου, αφού ανά πάσα στιγμή θα ξέρεις τι υπάρχει στο σπίτι σου και τι μπορείς να χρησιμοποιήσεις.
Αρκεί να ακολουθήσεις τον παρακάτω μίνι οδηγό οργάνωσης των μπαχαρικών σου: ένα πρότζεκτ που μπορείς άνετα να ολοκληρώσεις αυτό το Σαββατοκύριακο.
1. Βγάλε όλα τα μπαχαρικά από τα ντουλάπια και τα ράφια. Συγκέντρωσε κάθε βαζάκι, κουτάκι και σακουλάκι στον ίδιο πάγκο.
2. Πέταξε όσα έχουν λήξει. Ακόμα και αν δεν κινδυνεύεις από τροφική δηλητηρίαση από ένα εκπρόθεσμο μπαχαρικό, σίγουρα θα έχει χάσει τη γεύση και το άρωμά του. Σε κάθε περίπτωση όμως, προτού το πετάξεις δώσε του μια ακόμα ευκαιρία να αποδείξει την αξία του: άνοιξε το βαζάκι και μύρισέ το ή, αν είναι ολόκληροι κόκκοι, τρίψε μια μικρή ποσότητα σε μύλο μπαχαρικών να τσεκάρεις αν έχει ακόμα κάτι να προσφέρει. Γενικά, να έχεις κατά νου ότι οι κόκκοι διαρκούν περισσότερο από τα ήδη τριμμένα μπαχαρικά.
3. Ανάμειξε μπαχαρικά στο ίδιο βαζάκι. Σε περίπτωση που έχεις δύο μισοάδειες συσκευασίες από το ίδιο μπαχαρικό, τώρα είναι η ευκαιρία σου να τις ενώσεις (εκτός αν τουλάχιστον η μία είναι μπαγιάτικη). Ακόμα καλύτερα, μπορείς να αναμείξεις μικρές ποσότητες από διαφορετικά μπαχαρικά για να φτιάξεις μείγματα για χοιρινό, κοτόπουλο, ασιατικές συνταγές κ.λπ. Στο διαδίκτυο θα βρεις πολλές τέτοιες ιδέες.
4. Διάλεξε έναν αποθηκευτικό χώρο μακριά από πηγές θερμότητας. Για να παρατείνεις τη διάρκεια ζωής των μπαχαρικών σου, δεν πρέπει να εκτίθενται άμεσα στον ήλιο αλλά ούτε να βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από τις κουζινικές εστίες. Αποθήκευσέ τα λοιπόν σε ένα ράφι ή ντουλάπι, στο οποίο βέβαια θα έχεις εύκολη πρόσβαση.
5. Ταξινόμησε τα μπαχαρικά σου με αλφαβητική σειρά. Αν έχεις μια συλλογή από δεκάδες μπαχαρικά (που για να διαβάζεις το συγκεκριμένο θέμα, μάλλον αυτό θα συμβαίνει), μοίρασέ τα σε γυάλινα βαζάκια, τοποθέτησε απέξω ετικέτες με το περιεχόμενο και την ημερομηνία λήξης του καθενός και ταξινόμησέ τα με αλφαβητική σειρά.
6. Επένδυσε σε λύσεις εξοικονόμησης χώρου. Δεν έχεις πολύ χώρο στην κουζίνα σου, αλλά θέλεις τα μπαχαρικά σου σε κοινή θέα; Μπορείς να τοποθετήσεις μια ράγα στον τοίχο, πάνω από τον πάγκο της κουζίνας, από όπου θα κρεμάσεις τα δοχεία σου με γαντζάκια. Ή να βάλεις ένα έξτρα ραφάκι για βάζα μπαχαρικών. Ή να αγοράσεις μαγνητικά βαζάκια για μπαχαρικά, τα οποία θα κολλήσεις στην επιφάνεια του ψυγείου σου και σε άλλες μεταλλικές επιφάνειες, εξοικονομώντας έτσι πολύτιμο χώρο από πάγκους και ράφια.
7. Χρησιμοποίησε τα με φαντασία στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική σου
Έχεις κάποια μπαχαρικά που κοντεύουν να λήξουν, αλλά δεν ξέρεις πού να τα χρησιμοποιήσεις; Μπορούν να γίνουν η αφορμή για να φτιάξεις μια συνταγή που δεν έχεις δοκιμάσει ποτέ: για παράδειγμα, να χρησιμοποιήσεις το τριμμένο τζίντζερ σε γλυκά κουλουράκια αλλά και σε ασιατικά stir-fries. Λίγο τριμμένο τσίλι θα δώσει μια πικάντικη νότα σε συνταγές με σοκολάτα, ενώ η πάπρικα μπορεί άνετα να συνοδεύσει τα σπιτικά ποπκόρν σου. Το μοσχοκάρυδο ταιριάζει εξίσου σε ανατολίτικα γλυκά και σε φαγητά με κρέμα γάλακτος, ενώ η κανέλα θα βρει τη θέση της και στο ρυζόγαλο και στα μαγειρευτά με κρέας. Το κάρδαμο μπορεί να μπει και στο κοτόπουλο φούρνου και σε ένα κέικ καρότου.
Γενικά, μη διστάσεις να αυτοσχεδιάσεις ή, αν δεν έχεις ιδιαίτερη εμπιστοσύνη στις μαγειρικές ικανότητές σου, να αναζητήσεις στο διαδίκτυο νέες ιδέες για να αξιοποιήσεις τα μπαχαρικά που περιμένουν εδώ και καιρό υπομονετικά στην κουζίνα σου.