Η Κροατία έχει ούτως ή άλλως πολλά να προσφέρει στους επισκέπτες της – όχι τυχαία, άλλωστε, το επιβλητικό κάστρο του Dubrovnik χρησιμοποιείται ως σκηνικό για το King’s Landing του Game of Thrones.

Η Κροατία έχει ούτως ή άλλως πολλά να προσφέρει στους επισκέπτες της – όχι τυχαία, άλλωστε, το επιβλητικό κάστρο του Dubrovnik χρησιμοποιείται ως σκηνικό για το King’s Landing του Game of Thrones.

Πλέον όμως αυτή η χώρα διαθέτει ένα ακόμη αξιοθέατο, must-see για τους λάτρεις της γευσιγνωσίας αλλά και των καταδύσεων: το Edivo Vina, σε απόσταση μίας περίπου ώρας από το Dubrovnik, στην πόλη Drace, είναι το πρώτο υποθαλάσσιο οινοποιείο της χώρας που είναι επισκέψιμο. Σου δίνει τη δυνατότητα όχι μόνο να γευτείς το κρασί του, αλλά και να συμμετάσχεις σε οργανωμένες καταδύσεις που σε ξεναγούν στο εσωτερικό του αλλά και σε ένα γειτονικό ναυάγιο στον Κόλπο Mali Ston. Μεταφέρει, έτσι, την εμπειρία της γευσιγνωσίας κυριολεκτικά σε άλλο επίπεδο.

Το κρασί του Edivo Vina ωριμάζει πάνω από το έδαφος για τρεις μήνες και κατόπιν αποθηκεύεται σε αμφορείς αρχαιοελληνικού τύπου και βυθίζεται στο νερό για ένα με δύο χρόνια. Η μοναδική αυτή διαδικασία ωρίμανσης, σύμφωνα με το Lonely Planet, δίνει στο κρασί ένα χαρακτηριστικό άρωμα πεύκου. Τα δοχεία σφραγίζονται όχι μόνο με φελλό αλλά και με δύο στρώσεις καουτσούκ που εμποδίζουν το θαλασσινό νερό να εισβάλει στο εσωτερικό – και το κρασί να διαρρεύσει στο βυθό. Στη συνέχεια οι αμφορείς τοποθετούνται σε κλουβιά, τα οποία κλειδώνονται για να αποθαρρύνουν τους επίδοξους… υποβρύχιους κλέφτες.

Σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες του Edivo Vina, η ιδέα της ωρίμανσης του οίνου στο νερό γεννήθηκε από την πεποίθηση ότι «η θάλασσα προσφέρει φυσική δροσιά σε ιδανικές συνθήκες ενώ η απόλυτη ησυχία του βυθού βελτιώνει την ποιότητα του κρασιού».

Αλλά ακόμα και αν δεν σε ενθουσιάζει η ιδέα να φορέσεις καταδυτικό εξοπλισμό και να επισκεφτείς το οινοποιείο, μπορείς πάντα να αγοράσεις μία από τις φιάλες του, που ανασύρονται μετά από περίπου 700 μέρες καλυμμένες με κοράλλια, όστρακα και άλλους σχηματισμούς του βυθού. Περισσότερες πληροφορίες μπορείς να βρεις εδώ.

empty alt

Τι θα μαγειρέψεις τον Οκτώβριο σύμφωνα με το ζώδιό σου

Αν αφήνεις τα άστρα και τους πλανήτες να επηρεάζουν την προσωπική ζωή σου, γιατί να μη σου δώσουν τα φώτα τους και στην κουζίνα; Για του λόγου το αληθές, το παρακάτω ωροσκόπιο από το Food52.com δεν περιλαμβάνει κατηγορίες όπως «Έρωτας» και «Καριέρα», αλλά «Φαγητό».
empty alt

Έτσι θα φτιάξεις τέλειο κοτόπουλο στο φούρνο

Το κατεξοχήν οικογενειακό και αγαπημένο φαγητό είναι απλό στην προετοιμασία του. Αρκεί να είσαι σχολαστικός σε κάποιες λεπτομέρειες.
empty alt

Η μία και μοναδική οδηγία που πρέπει να ακολουθείς σε όλες τις συνταγές

Κάθε συνταγή είναι μοναδική, για όλες όμως, ή τουλάχιστον για όσες περιλαμβάνουν μαγείρεμα, πρέπει να έχεις υπόψη σου τον εξής κανόνα: Δεν χρειάζεται να ακολουθήσεις πιστά τον συνιστώμενο χρόνο μαγειρέματος, αρκεί να καταλάβεις ότι το φαγητό είναι έτοιμο σύμφωνα με την περιγραφή της συνταγής.
empty alt

Marie Harel: 256 χρόνια από τη γέννηση της γυναίκας που παρασκεύασε το Καμαμπέρ

Πίσω από το τυρί με το λευκό περίβλημα και την έντονη μυρωδιά, που είτε τη μισείς είτε τη λατρεύεις, κρύβεται η ιστορία μας γυναίκας, της Marie Harel.
empty alt

Οδηγός: Οι τροφές που εκτοξεύουν τη λίμπιντο

Το γεύμα είναι και στην εποχή μας ένα συνηθισμένο, αν και όχι πάντα πετυχημένο, πρελούδιο του έρωτα.
empty alt

Φθινοπωρινή σαλάτα με μανταρίνι και πορτοκάλι

Όταν πρόκειται για σαλάτες που ταιριάζουν σε ένα εντυπωσιακό δείπνο, αυτή παίρνει το βραβείο. Τα μανταρίνια της δίνουν μια έκρηξη φρεσκάδας ενώ η παρμεζάνα δίνει μια επίγευση οξύτητας και ξηρότητας.
empty alt

Mac & Cheese Pizza Bites

Ένας συνδυασμός απόλαυσης φτιαγμένος στον παράδεισο
empty alt

Γευστικό ταξίδι στην Τοσκάνη με σαλάτα-τορτελίνι

Ζυμαρικά+σαλάτα = ο πιο δροσερός συνδυασμός του καλοκαιριού
Back To Top