Αν πετύχει, θα γίνει πεντανόστιμο. Αν όχι, μπορεί να βγει τόσο στεγνό και άνοστο που θα θυμίζει… σόλα παπουτσιού. Ο λόγος για το ψητό στήθος κοτόπουλου που, όσο απλό κι αν ακούγεται, θέλει την τέχνη του. Μια μαρινάδα από αλάτι, μπίρα και ζάχαρη θα σου διασφαλίσει το καλύτερο αποτέλεσμα. Ο λόγος;
Ο συγκεκριμένος συνδυασμός συστατικών μαλακώνει το κρέας, κλειδώνει στο εσωτερικό του την υγρασία και εμπλουτίζει τη γεύση του. Για την ακρίβεια, κάνει το κοτόπουλο διακριτικά αλμυρό, ελαφρώς γλυκό και με μια υποψία βύνης. Η παρακάτω συνταγή μαρινάδας, μάλιστα, περιέχει συστατικά που δεν λείπουν ποτέ από μια κουζίνα.
Το μοναδικό μειονέκτημα της όλης διαδικασίας; Είναι κάπως χρονοβόρα. Δηλαδή, θα χρειαστεί να τοποθετήσεις το κρέας στη μαρινάδα για τουλάχιστον δύο ώρες πριν από το ψήσιμο.
Ιδού λοιπόν η συνταγή για τέλειο ψητό στήθος κοτόπουλου:
4 φιλέτα στήθος κοτόπουλου
1 κουτάκι μπίρα (330 ml)
¼ φλιτζ. αλάτι
¼ φλιτζ. καστανή ζάχαρη (ή λευκή)
1 κ.σ. μπαχαρικά της επιλογής σου
-Αναμειγνύεις όλα τα υλικά και τα μοιράζεις σε τέσσερα σακουλάκια. Τοποθετείς στο εσωτερικό τους από ένα φιλέτο και τα κλείνεις αεροστεγώς. Τα βάζεις στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες (μπορείς να μαρινάρεις τα φιλέτα ακόμη και για μία ολόκληρη νύχτα: όσο περισσότερο, τόσο το καλύτερο).
-Πριν από το ψήσιμο, βγάζεις τα φιλέτα από τα σακουλάκια, πετάς τη μαρινάδα και αλείφεις το κρέας με λίγο λάδι ή βούτυρο. Τα ψήνεις για 6-8 λεπτά από κάθε πλευρά ή μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς. Αν προτιμάς να τα ψήσεις με την πέτσα τους, αυξάνεις το χρόνο ψησίματος στα 10-15 λεπτά ανά πλευρά.