Πόσες φορές σκέφτηκες να φας ένα μήλο (γιατί ένα την ημέρα το γιατρό τον κάνει πέρα) αλλά άλλαξες γνώμη γιατί βαρέθηκες να το καθαρίσεις; Στη θέση του μήλου βάλε όποιο φρούτο ή λαχανικό προτιμάς και το αποτέλεσμα είναι το ίδιο.
Πόσες φορές σκέφτηκες να φας ένα μήλο (γιατί ένα την ημέρα το γιατρό τον κάνει πέρα) αλλά άλλαξες γνώμη γιατί βαρέθηκες να το καθαρίσεις; Στη θέση του μήλου βάλε όποιο φρούτο ή λαχανικό προτιμάς και το αποτέλεσμα είναι το ίδιο.
Για σένα, λοιπόν, που βαριέσαι να καθαρίζεις ή γυρνάς μες στην κούραση στο σπίτι και δεν έχεις κουράγιο ούτε να βράσεις αυγό, σου έχω καλά νέα.
Ήρθε ο καιρός να βάλεις τέλος στο ξεφλούδισμα των φρούτων και των λαχανικών γιατί σύμφωνα με τους ειδικούς η φλούδα κρύβει πολλά ωφέλιμα συστατικά, όπως αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και φυτικές ίνες που κάνουν πολύ καλό στον οργανισμό σου και χάνονται ανεπιστρεπτί όταν την πετάς.
Ένα κλασικό παράδειγμα είναι το μήλο. Η φλούδα του μήλου περιέχει σχεδόν το 1/3 των θρεπτικών συστατικών του φρούτου, όπως βιταμίνες Α και C και κάλιο.
Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με την πατάτα που κλείνει στη φλούδα της τις μισές περίπου φυτικές ίνες που σε βοηθούν να χορτάσεις πιο εύκολα όταν την τρως, αλλά και μεγάλη ποσότητα από σίδηρο και ασβέστιο και πάντως πολύ μεγαλύτερη από όση υπάρχει στο εσωτερικό της πατάτας.
Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι όταν τρως τα φρούτα και τα λαχανικά με τη φλούδα, εκτός από το να ετοιμάζεις το φαγητό σου πιο γρήγορα που (όπως και να το κάνουμε) είναι πολύ βασικό στις ημέρες μας, αισθάνεσαι πολύ καλύτερα τη γεύση τους. Άσε που εκτός από την πατάτα, τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά κρύβουν στη φλούδα τους τις μισές φυτικές ίνες που περιέχουν, τις οποίες θα τις έχανες αν τα ξεφλούδιζες.
Τι μπορείς να τρως με τη φλούδα; Μήλα, αχλάδια, αγγούρια, καρότα, μελιτζάνες, νεκταρίνια, ροδάκινα, δαμάσκηνα, πατάτες και γλυκοπατάτες, ενώ ορισμένοι προτείνουν να τρως ακόμα και τη φλούδα της μπανάνας!
Και αν σου φαίνεται περίεργο να τρως π.χ. τη φλούδα του πορτοκαλιού, μπορείς πάντα να την αποθηκεύεις στην κατάψυξη και να τη χρησιμοποιείς όταν μαγειρεύεις για να ενισχύεις τη γεύση, π.χ. στο κοτόπουλο.