Εσένα, τι σου φέρνει δάκρυα στα μάτια; Είτε η απάντηση είναι «μια ρομαντική ταινία», είτε «η ήττα της αγαπημένης μου ποδοσφαιρικής ομάδας», σίγουρα στη λίστα των πραγμάτων που σε κάνουν ευσυγκίνητο θα περιλαμβάνονται και τα κρεμμύδια. Γιατί όμως μάς κάνουν να κλαίμε;
Τα κρεμμύδια διαθέτουν ένα βιοχημικό μηχανισμό άμυνας που ονομάζεται δακρυγόνος παράγοντας και ο οποίος τα προστατεύει από μικρόβια και θηρευτές του ζωικού βασιλείου. Ο συγκεκριμένος παράγοντας είναι εφοδιασμένος με θειικό οξύ, μια χημική ένωση που πυροδοτεί τη δημιουργία δακρύων.
Πώς θα προστατευτούμε όμως από αυτό τον εχθρό την ώρα που καθαρίζουμε κρεμμύδια; Δεν υπάρχει μια «μαγική» λύση, μπορούμε ωστόσο να ελαχιστοποιήσουμε την έκθεσή μας στο θειικό οξύ χρησιμοποιώντας ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι και κρατώντας ακουμπισμένη στον πάγκο την κομμένη πλευρά του κρεμμυδιού.