Συνήθως επισκεφτόμαστε μια καντίνα για να αγοράσουμε έτοιμο, μαγειρεμένο φαγητό. Ωστόσο στην καντίνα Food History Truck οι ρόλοι αντιστρέφονται: oι επισκέπτες μπαίνουν στην κουζίνα, μαγειρεύουν ένα φαγητό και, μαζί με αυτό, μοιράζονται με τους ιδιοκτήτες της ιστορίες γύρω από τη συγκεκριμένη συνταγή.
Στην πραγματικότητα, όπως γράφει το Atlas Obscura σε ένα μεγάλο, ιδιαίτερα ενδιαφέρον ρεπορτάζ, το Food History Truck είναι ένα ερευνητικό πρότζεκτ με επικεφαλής την Dr. Janis Thiessen, καθηγήτρια του Κέντρου Προφορικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Γουίνιπεγκ. Με μια ομάδα συνεργατών η ειδικός γυρίζει την επαρχία Μανιτόμπα του Καναδά (μια περιοχή πέντε φορές μεγαλύτερη από την Ελλάδα) συλλέγοντας συνταγές και αφηγήσεις γύρω από τη γαστρονομία.
Στην προηγούμενη μελέτη της η Thiessen διεξήγαγε συνεντεύξεις σε εργοστάσια, φάρμες και εστιατόρια. Δεδομένου όμως ότι ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής φαγητού συμβαίνει στο σπίτι, για να περισυλλέξει ιστορίες γύρω από τη γαστρονομία δημιούργησε αυτή την καντίνα, ουσιαστικά μια ανοιχτή κουζίνα όπου ο καθένας μπορεί να μπει και να μαγειρέψει ένα μικρό δείγμα από κάποιο πιάτο που ξεχωρίζει. Βασική προϋπόθεση, αυτό το πιάτο να συνοδεύεται από μια ιστορία.
Κάποιες από αυτές τις ιστορίες, μάλιστα, δεν περιορίζονται μέσα στα σύνορα του Καναδά αλλά έχουν ως αφετηρία ένα μακρινό μέρος του πλανήτη. Η ερευνήτρια φέρνει ως παράδειγμα την αφήγηση ενός άντρα που εγκατέλειψε το Ελ Σαλβαδόρ στη διάρκεια του εμφύλιου πολέμου της χώρας του. Όταν μετακόμισε στο Γουίνιπεγκ της Μανιτόμπα, προσπάθησε να διατηρήσει την εθνική ταυτότητά του, ενώ ταυτόχρονα αγωνιζόταν να προσαρμοστεί στην τοπική κοινωνία, μέσα από το φαγητό.
Τελικός στόχος της Thiessen και της ομάδας της είναι η έκδοση ενός «βιβλίου μαγειρικής και ιστορίας» όπως το περιγράφουν, αλλά και η δημιουργία μιας αληθινής καντίνας όπου κάθε πιάτο θα σερβίρεται μαζί με ένα QR code που θα αποκαλύπτει, με το σκανάρισμά του, την ιστορία που το συνοδεύει.
Αν στο μεταξύ θέλεις να μάθεις περισσότερα για το Food History Truck και για τη διαδρομή που ακολουθεί, μπορείς να κάνεις «κλικ» στη σελίδα www.manitobafoodhistory.ca