Επιστρέφει πανηγυρικά η εποχή της σαλάτας, βλέπε καλοκαίρι. Και παρόλο που μια σαλάτα καλό είναι να υπάρχει όλο το χρόνο στο μενού σου, καθώς ανεβαίνει η θερμοκρασία κερδίζει όλο και πιο συχνά τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο τραπέζι σου.
Για να είναι όμως μια σαλάτα σου όχι μόνο θρεπτική αλλά και πιο γευστική και χορταστική, το ντρέσινγκ πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της. Το οποίο, ιδανικά, είναι σπιτικό – που σημαίνει κατά κανόνα πιο υγιεινό, πιο οικονομικό και απόλυτα προσαρμοσμένο στα δικά σου γούστα. Η γεύση είναι εγγυημένη και με τα τυποποιημένα ντρέσινγκ, αλλά κάποια από αυτά περιέχουν υψηλές ποσότητες αλατιού, ζάχαρης και άλλων πρόσθετων, υπονομεύοντας έτσι την υγεία σου.
Πώς θα εξασφαλίσεις όμως την επιτυχία κάθε σπιτικού ντρέσινγκ σου;
-Μη φοβηθείς να χρησιμοποιήσεις αλάτι και κάποια γλυκαντική ουσία. Να είσαι σίγουρος ότι η περιεκτικότητα του σπιτικού σου ντρέσινγκ στα συγκεκριμένα συστατικά θα είναι μικρότερη από ό,τι σε ένα τυποποιημένο προϊόν. Εξάλλου, σε ένα σπιτικό ντρέσινγκ μπορείς αντί για ζάχαρη να χρησιμοποιήσεις κάποιο άλλο γλυκαντικό, όπως μέλι, πετιμέζι, βαλσαμικό ξίδι, βαλσαμική κρέμα ή σιρόπι σφενδάμου, που εκτός από γλύκα θα χαρίσουν στο μείγμα σου και την επιθυμητή πυκνότητα.
-Πράγματι, η πυκνότητα είναι ένα από τα βασικά κριτήρια επιτυχίας του ντρέσινγκ. Μπορείς να την πετύχεις προσθέτοντας σιγά σιγά ελαιόλαδο σε ξίδι ή χυμό λεμονιού που έχεις προηγουμένως αναμείξει με το ωμό ασπράδι ενός αυγού και χτυπώντας το μείγμα διαρκώς. Ή μπορείς, πολύ απλά, να προσθέτεις ένα συστατικό που θα αυξήσει αμέσως την πυκνότητα του ντρέσινγκ σου, όπως είναι η μαγιονέζα, η μουστάρδα, το στραγγιστό γιαούρτι, το ταχίνι και/ή κάποια από τις προαναφερόμενες γλυκαντικές ουσίες. Σε κάθε περίπτωση, ανακάτεψε καλά τα υλικά σου ή, ακόμα καλύτερα, ανακίνησέ τα σε μια γυάλα με καπάκι, σαν να φτιάχνεις κοκτέιλ, για να ενωθούν και να απλωθούν, αμέσως μετά, ομοιόμορφα στη σαλάτα σου.
-Ανακάλυψε την «εξίσωση» του καλού ντρέσινγκ. Ώρα για λίγα απλά μαθηματικά. Ο David Bez στο βιβλίο μαγειρικής Supper Love προτείνει σε κάθε σπιτικό ντρέσινγκ σαλάτας να εφαρμόζεις τον παρακάτω κανόνα: 3 μέρη ελαιόλαδο + 1 μέρος όξινο υλικό (ξίδι, σόγια σος, χυμό λεμονιού) + 1 μέρος κρεμώδες υλικό (ταχίνι, γιαούρτι, φιστικοβούτυρο) +1 μέρος γλυκό υλικό (μέλι, σιρόπι σφενδάμου, νέκταρ αγαύης) + 1 μέρος βότανα ή μπαχαρικά. Στα μπαχαρικά, ωστόσο, για να μην «πνίξει» η μία γεύση την άλλη, καλό είναι να χρησιμοποιήσεις το πολύ μέχρι δύο διαφορετικά, π.χ. πιπέρι και ρίγανη ή κάρι και τζίντζερ σε μια ασιατική σαλάτα, για να μη χάσεις το μέτρο.
-Μη διστάσεις να παντρέψεις ετερόκλητα υλικά, συμβουλεύει ο Bez. Όπως σιρόπι σφενδάμου με αλατισμένο βούτυρο αμυγδάλου ή με γιαούρτι και σκόρδο. Πιθανότατα η τόλμη σου θα ανταμειφθεί, ιδιαίτερα αν η σαλάτα σου αποτελεί μια σχετικά ουδέτερη βάση (π.χ. αποτελείται κυρίως από μαρούλι και αγγουράκι).
-Μη βιαστείς να προσθέσεις το ντρέσινγκ αμέσως στη σαλάτα σου. Ρίξε το ακριβώς τη στιγμή της κατανάλωσης, διαφορετικά θα κάνει τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά σου να μαραθούν. Αν ετοιμάζεις μια σαλάτα π.χ. για το γραφείο, μετάφερε το ντρέσινγκ σε ξεχωριστό δοχείο.