Για τους λάτρεις των ψητών πατατών και των τσιπς, η πατάτα Hasselback θα προσφέρει μια γεύση από παράδεισο.

Για τους λάτρεις των ψητών πατατών και των τσιπς, η πατάτα Hasselback θα προσφέρει μια γεύση από παράδεισο. Το Hasselbackspotatis, γνωστό και ως πατάτες Hasselback, είναι μια σουηδική εφεύρεση που μετατρέπει μια ταπεινή ψητή πατάτα σε ένα νόστιμο έργο τέχνης. Κάθε πατάτα τεμαχίζεται μερικώς σε μια σειρά λεπτών σχισμών που στη συνέχεια αλείφονται με λάδι ή βούτυρο και ψήνονται μέχρι να αποδώσουν μια ψητή-φρυγανισμένη- τραγανή- τελειότητα.

 

Ακολουθούν οι βασικές συμβουλές για να φτιάξεις τις πιο όμορφες και πιο νόστιμες πατάτες Hasselback:

 

  • Χρησιμοποίησε ένα κοφτερό μαχαίρι για να κάνεις πολύ λεπτές περικοπές. Για να δημιουργήσεις ένα όμορφα τραγανό Hasselback, κάνε τις περικοπές σας όσο το δυνατόν πιο κοντά – ιδανικά σε απόσταση 1/8″. Όσο πιο αυστηρές είναι οι περικοπές, τόσο πιο έντονη η τραγανότητα καθώς η πατάτα ψήνεται.

 

  • Χρησιμοποίησε ένα ζευγάρι τσοπ στικ ως προφυλακτήρες ασφαλείας. Τοποθέτησε την πατάτα ανάμεσα σε ένα ζευγάρι τσοπ στικς έτσι ώστε τα τσοπ στικ να αποτρέψουν το μαχαίρι σας από το τεμαχισμό της πατάτας μέχρι κάτω. Θέλεις να βεβαιωθείς ότι στη βάση της είναι άθικτη η πατάτα στο κάτω μέρος για δομική ακεραιότητα. Εάν κόψεις κατά λάθος όλη τη διαδρομή, μην ανησυχείς! Ενώνεις μαζί τα κομμάτια με μια οδοντογλυφίδα και ψήνεις κανονικά – απλά θυμήσου να αφαιρέσεις την οδοντογλυφίδα πριν το σερβίρεις!

 

  • Μην τις ξεφλουδίσεις. Η φλούδα θα σε βοηθήσει να διατηρήσεις την πατάτα περισσότερο άθικτη στο σύνολό της, και θα τραγανιστεί επίσης στο φούρνο, ειδικά αν συνεχίζεις να αλείφεις την πατάτα με το νόστιμο μείγμα σκόρδου λαδιού καθώς ψήνεται. Επιπλέον, ίνες!

 

  • Ο χρόνος ψησίματος μπορεί να διαφέρει. Ανάλογα με το μέγεθος των πατατών, μπορεί να χρειαστούν 10 λεπτά περισσότερο ή λιγότερο από τους προτεινόμενους χρόνους μαγειρέματος παρακάτω. Συνεχίζεις να ψήνεις έως ότου οι άκρες των πατατών να είναι όμορφα χρυσές και τραγανές και η πατάτα στο σύνολό της να είναι μαλακή στο πιρούνι χωρίς αντίσταση.

 

  • Αν λατρεύεις το τυρί κρέμας, τα μπαχαρικά, τα τραγανά ωμά κρεμμύδια καθώς και η καυτή σάλτσα, τότε μπορείς να τα βάλεις πάνω από την ψημένη πατάτα σου: μια κρεμώδη σάλτσα τυριού κρέμας ισορροπημένη από τη Sriracha, πασπαλισμένη με όλα τα παραπάνω. Ό,τι θέλεις για να αποκτήσεις ένα νόστιμο κάλυμμα: οποιοδήποτε τυρί με θρυμματισμένα κομμάτια μπέικον, ξινή κρέμα, νιφάδες τσίλι ή ακόμα και ψιλοκομμένη σαλάτα!

 

ΥΛΙΚΑ:

4 ΜΕΡΙΔΕΣ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:

5 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

1 ΩΡΑ 20 ΛΕΠΤΑ

Hasselback

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΤΑΤΕΣ

4 μεγάλες πατάτες

3 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο, τριμμένη

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΥΜΜΑ ΤΥΡΙΟΥ

4 κουταλιές της σούπας. τυρί κρέμα, μαλακό

1/4 γ. βραστό νερό

ΓΙΑ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ

1 κουταλιά της σούπας λευκό σουσάμι

1 κουταλιά της σούπας μαύρο σουσάμι

1 κουταλιά της σούπας αποξηραμένες νιφάδες κρεμμυδιού

1 κουταλιά της σούπας αλεσμένο σκόρδο

1 κουταλιά της σούπας σπόροι παπαρούνας

1 κουτ. αλάτι

ΓΙΑ ΤΟ DRESSING

Sriracha ή καυτή σάλτσα (προαιρετικά)

Κόκκινα κρεμμύδια σε κύβους

Φρεσκοκομμένα φρέσκα κρεμμύδια

Hasselbackc

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ψήσε τις πατάτες. Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 200°. Σε ένα ξύλο κοπής, τοποθετείς μια πατάτα κατά μήκος μεταξύ δύο τσοπ στικς. Κόβεις μερικώς κάθε πατάτα σε παχιά φέτες, φροντίζοντας να μην το κόβεις τη βάση χρησιμοποιώντας τα τσοπ στικ ως προστατευτικό ασφαλείας. Τοποθετείς τις κομμένες πατάτες σε ένα μεγάλο ταψί.

Σε ένα μικρό μπολ, χτυπάς ελαφρά μαζί το λάδι και το σκόρδο. Αλείφεις με το μισό μείγμα από το λάδι σκόρδου σε όλες τις φέτες πατάτας και στη συνέχεια καρυκεύεις κάθε πατάτα με αλάτι και πιπέρι.

Ψήνεις για 30 λεπτά. Αφαιρείς τις πατάτες από το φούρνο και στη συνέχεια αφαιρείς προσεκτικά τις φέτες πιέζοντας απαλά ενώ στρίβεις την πατάτα με το δείκτη και τον αντίχειρά σου. Αλείφεις με το υπόλοιπο μείγμα σκόρδου στις πατάτες, φροντίζοντας να περνάς το μείγμα ανάμεσα στις φέτες.

Συνεχίζεις το ψήσιμο για 40 λεπτά ακόμα, έως ότου οι πατάτες είναι τελείως τρυφερές και οι κορυφές έχουν ανθίσει προς τα έξω και μοιάζουν τραγανές και βαθιά χρυσές.

Hasselbackb

Για την επικάλυψη

Εν τω μεταξύ, σε ένα μικρό μπολ, συνδυάζεις το τυρί κρέμα με βραστό νερό, ανακατεύοντας μέχρι να μαλακώσει.

Σε ένα άλλο μικρό μπολ, συνδυάζεις σουσάμι, αποξηραμένο κρεμμύδι, αποξηραμένο σκόρδο και παπαρουνόσπορο.

Περιχύνεις  τις ψητές πατάτες με σάλτσα κρέμας και ζεστή σάλτσα, αν θέλεις. Πασπαλίζεις με όλα τα καρυκεύματα, τα κόκκινα κρεμμύδια και τα σχοινόπρασο πριν το σερβίρεις.

Enjoy!

 

 

empty alt

Για να φτιάξεις το τέλειο ντρέσινγκ σαλάτας, ακολούθησε την παρακάτω εξίσωση

Δεν υπάρχει πιο απλός τρόπος να νοστιμίσεις μια σαλάτα από ένα μείγμα από ελαιόλαδο και ξίδι. Κάποιες φορές όμως αυτός ο συνδυασμός γίνεται λίγο μονότονος και τότε επιζητάς τη γευστική ανατροπή που θα δώσει ενδιαφέρον ακόμα και στο πιο συνηθισμένο πιάτο.
empty alt

Ζήστε περισσότερο με καυτερές κόκκινες πιπεριές!

Σας αρέσουν τα καυτερά φαγητά με μπόλικη κόκκινη πιπεριά, τότε μπορεί να ζήσετε περισσότερο! Μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα συσχετίζει την κατανάλωση καυτερής κόκκινης πιπεριάς με τη μείωση κατά 13% της θνησιμότητας, κυρίως από έμφραγμα ή εγκεφαλικό.
empty alt

3 υλικά + 3 λεπτά είναι όλα όσα χρειάζεσαι για μια σπιτική ζεστή σοκολάτα!

Υπάρχουν άπειρες συνταγές ζεστής σοκολάτας, π.χ. με μπαχαρικά, κονιάκ και λικέρ, όμως μια πολύ απλή και εγγυημένα επιτυχημένη βασίζεται στην εξής απλή λογική: ανακατεύεις γάλα με την μπάρα σοκολάτας της επιλογής σου και προσθέτεις μαρσμέλοου.
empty alt

Ο καλύτερος τρόπος να καρυκεύσεις το κρέας

Όταν καρυκεύουμε μπριζόλες, τις απλώνουμε σε ένα ταψάκι και τις πασπαλίζουμε και από τις δύο πλευρές, διαδοχικά, με αλάτι και όποια άλλα μπαχαρικά θέλουμε.
empty alt

7 tips για να φτιάξεις μια σαλάτα στο… κόψε-σβήσε

Όταν η θερμοκρασία ανεβαίνει, και ιδιαίτερα καθώς πλησιάζουν οι μέρες για τα πρώτα καλοκαιρινά μπάνια, η σαλάτα μετατρέπεται σε πρωταγωνιστή των μενού μας.
empty alt

Το μυστικό για να μαγειρέψεις σωστά το στήθος κοτόπουλου

Εύκολα μπορεί να αποτύχει το μαγείρεμα του στήθους κοτόπουλου: για παράδειγμα, να σου ψηθεί καλά απέξω αλλά να μείνει άψητο από μέσα, ή να παραψηθεί.
empty alt

Τέλειος κι εύκολος σπιτικός πουρές

Το να φτιάξεις τον δικό σου σπιτικό πουρέ δεν είναι τόσο μπελαλίδικο όσο νομίζεις και η αξεπέραστη γεύση του σίγουρα θα ανταμείψει τον κόπο σου.
empty alt

Απολαυστικό smoothie με ροδάκινο

Ψάχνετε τρόπο να δροσιστείτε αυτές τις αποπνικτικές μέρες του καλοκαιριού; Τότε θα θελήσετε να ετοιμάσετε ένα από τα smoothies με χαμηλούς υδατάνθρακες! Με μόνο πέντε υλικά και πέντε λεπτά προετοιμασίας που απαιτούνται, μπορείτε να χαλαρώσετε με αυτή τη δροσιστική καλοκαιρινή γουλιά σε χρόνο...
Back To Top