Αν ανακαλύψεις στα ντουλάπια σου μια συσκευασία κακάο σε σκόνη που έχει λήξει προ πολλού, μην την πετάξεις χωρίς δεύτερη σκέψη.

Αν ανακαλύψεις στα ντουλάπια σου μια συσκευασία κακάο σε σκόνη που έχει λήξει προ πολλού, μην την πετάξεις χωρίς δεύτερη σκέψη. Γιατί σε αντίθεση π.χ. με τα μπαγιάτικα μπαχαρικά που χάνουν το άρωμά τους στο πέρασμα του χρόνου, το κακάο παραμένει ακμαίο για πολύ-πολύ καιρό.

Για του λόγου το αληθές, η ομάδα του περιοδικού Cook’s Illustrated έκανε ένα πείραμα: έφτιαξε ζεστό ρόφημα κακάο και μπισκότα με κακάο χρησιμοποιώντας φρέσκο κακάο και κακάο που είχε λήξει πριν από έξι χρόνια!

Στη συνέχεια, από όσους τα δοκίμασαν, μόλις οι μισοί εθελοντές παρατήρησαν διαφορά ανάμεσα στα δείγματα με το φρέσκο και το μπαγιάτικο κακάο, χαρακτηρίζοντας τα δεύτερα «πιο μονότονα», «πιο ξεθυμασμένα» και με πιο «γλυκιά γεύση». Κανένας, όμως, δεν τα περιέγραψε ως «άγευστα».

Όταν η ομάδα του περιοδικού επανέλαβε το πείραμα με σκόνες κακάο που είχαν λήξει πριν από δύο χρόνια, συγκρίνοντάς τις με φρέσκο κακάο, οι εθελοντές δεν κατάφεραν να βρουν καμία διαφορά ανάμεσα στα δείγματα.

Η επιστημονική εξήγηση; Οι χημικές ενώσεις που δίνουν άρωμα και γεύση στο κακάο είναι λιγότερο ασταθείς από εκείνες που περιέχουν τα μπαχαρικά, με αποτέλεσμα να αργούν να εξατμιστούν και να διασπαστούν.

 

empty alt

Τα “αλκολικά” γονίδια μας

Τα γονίδιά μας φταίνει για την ροπή μας προς το αλκοόλ! Αυτό έδειξαν τα αποτελέσματα μελέτης επιστήμονων από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια (Penn State) .
empty alt

Είναι το ψήσιμο γλυκών μια μορφή ψυχοθεραπείας;

Σε κάποιους ανθρώπους αρέσει τόσο να φτιάχνουν γλυκά που βρίσκουν πάντα μια αφορμή για να προθερμάνουν τον φούρνο- θερμαίνοντας έτσι τις σχέσεις με τους γύρω τους αλλά και με τον ίδιο τους τον εαυτό.
empty alt

Τι θα μαγειρέψεις τον Οκτώβριο σύμφωνα με το ζώδιό σου

Αν αφήνεις τα άστρα και τους πλανήτες να επηρεάζουν την προσωπική ζωή σου, γιατί να μη σου δώσουν τα φώτα τους και στην κουζίνα; Για του λόγου το αληθές, το παρακάτω ωροσκόπιο από το Food52.com δεν περιλαμβάνει κατηγορίες όπως «Έρωτας» και «Καριέρα», αλλά «Φαγητό».
empty alt

Πόση ώρα πρέπει να αφήσω το νερό με τον καφέ στην πρέσα γαλλικού;

Αν χρησιμοποιείς χειροκίνητη πρέσα γαλλικού καφέ, υπάρχει πάντα η πιθανότητα να μην αφήσεις αρκετή ώρα το νερό με τον καφέ, με συνέπεια ο καφές σου να βγει «νερουλός», ή να το αφήσεις υπερβολικά πολλή ώρα, με αποτέλεσμα ο καφές σου να αποκτήσει πικρή γεύση.
empty alt

Ποια τάπερ είναι καλύτερα: τα πλαστικά ή τα γυάλινα;

Όταν καλείσαι να διαλέξεις ανάμεσα σε ένα γυάλινο ή ένα πλαστικό τάπερ, η απάντηση καθορίζεται ανάλογα με την εκάστοτε χρήση του αλλά και τα δικά σου ζητούμενα.
empty alt

3 τρόποι να χρησιμοποιήσεις στη μαγειρική σου τα κοτσάνια των μυρωδικών

Σχεδόν κάθε συνταγή σου λέει να χρησιμοποιήσεις μόνο τα φύλλα του βασιλικού, του μαϊντανού, του άνηθου ή άλλων φρέσκων μυρωδικών.
empty alt

Μεσογειακή σαλάτα με ρεβίθια

Αν συνδυάσεις βραστά ρεβίθια με το περιεχόμενο μιας σχεδόν κλασικής χωριάτικης σαλάτας μαζί με βινεγκρέτ λεμονιού-μαϊντανού έχεις ένα γευστικό πιάτο που επιπλέον θα κρατήσει για ώρες μακριά το αίσθημα της πείνας.
empty alt

Ρολά κανέλας με δημητριακά ρυζιού

Αν αγαπάς τα ρολά κανέλας και αν λατρεύεις τις λιχουδιές με δημητριακά ρυζιού, τότε θα βρεις ότι ο συνδυασμός των δύο είναι κάτι παραπάνω από συναρπαστικός.
Back To Top