Όταν δεν έχεις πολλά πράγματα να προσθέσεις στο γουόκ για ένα γρήγορο στιρ-φράι, χρησιμοποίησε… αγγουράκι. Κι όμως, σύμφωνα με ένα θέμα του Serious Eats, είναι ένα πρώτης τάξης υλικό, καθώς μετά από λίγη ώρα μαγειρέματος στο γουόκ γίνεται τρυφερό και νόστιμο ενώ ταυτόχρονα παραμένει ζουμερό.
Δοκίμασε, λοιπόν, να το συνδυάσεις με κρέας όπως κοτόπουλο, χοιρινό ή κιμά, λίγο σκόρδο και μερικές νιφάδες μπούκοβο, όπως στην παρακάτω συνταγή:
1. Μαρινάρεις το κρέας, αν χρησιμοποιείς κοτόπουλο ή χοιρινό ή μοσχαράκι ή ακόμα και κάποιο χορτοφαγικό υποκατάστατο όπως το τόφου.
2. Αφού πλύνεις τα αγγουράκια σου (προτίμησε κάποια ποικιλία χωρίς σπόρους ή αφαίρεσε τους σπόρους), τα καθαρίζεις και τα κόβεις σε λωρίδες πάχους 0,5 εκ. (όχι λεπτότερες).
3. Βάζεις τις λωρίδες αγγουριού σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτεις αλάτι και τις αφήνεις για περίπου μισή ώρα. Με αυτό τον τρόπο πρώτον, αφαιρείς την πλεονάζουσα υγρασία, που μπορεί να κάνει το στιρ-φράι νερόβραστο. Δεύτερον, δίνεις στο αγγουράκι καλύτερη γεύση.
4. Ξεπλένεις τις λωρίδες αγγουριού και τις αφήνεις να στραγγίσουν καλά, απλωμένες πάνω σε χαρτί κουζίνας.
5. Ετοιμάζεις μια σάλτσα, για παράδειγμα από σόγια σος, σησαμέλαιο και κορν φλάουρ. Δεν χρειάζεσαι μεγάλη ποσότητά της γιατί τα αγγουράκια θα συνεχίσουν να απελευθερώνουν υγρό την ώρα του μαγειρέματος. Σε αυτό το πιάτο, η σάλτσα σου θα λειτουργήσει κυρίως ως ενισχυτικό γεύσης.
6. Αρχίζεις το μαγείρεμα, ρίχνοντας στο γουόκ πρώτα το κρέας με το μπούκοβο και μαγειρεύοντάς το μέχρι να ροδίσει. Τότε, βγάζεις το κρέας από τη φωτιά και το βάζεις στην άκρη.
7. Κατόπιν ρίχνεις το σκόρδο στο γουόκ, σε φέτες προσέχοντας να μην καεί από τη δυνατή φωτιά.
8. Μετά από λίγα δευτερόλεπτα προσθέτεις και τα αγγουράκια, μαγειρεύοντάς τα για λίγα λεπτά, και στη συνέχεια ξαναρίχνεις το κρέας στο μείγμα.
9. Συμπληρώνεις με τη σάλτσα και ανακατεύεις να πάει παντού ομοιόμορφα.
10. Μόλις τα αγγουράκια αποκτήσουν μια ελαφρώς γυαλιστερή όψη, το πιάτο σου είναι έτοιμο. Αποσύρεις από τη φωτιά κι απολαμβάνεις έναν καινούριο, πρωτότυπο συνδυασμό υλικών!