Αν θέλετε να δώσετε έξτρα άρωμα και σούπερ γεύση στα συνηθισμένα δείπνα με κοτόπουλο, μην ψάχνετε άλλο. Αυτοί οι κεφτέδες κοτόπουλου έχουν μια επίγευση από μια παραδοσιακή σάλτσα kung pao που παίρνει το μεγαλύτερο μέρος της θερμότητάς της από αποξηραμένα κόκκινα τσίλι, τα οποία μπορείτε πάντα να μειώσετε ανάλογα με την αντοχή και τις προτιμήσεις σας. Οι κόκκοι πιπεριού Szechuan προσθέτουν επίσης μια μοναδική θερμότητα στο πιάτο και μπορούν να βρεθούν στις περισσότερες ασιατικές αγορές και εξειδικευμένα παντοπωλεία, αλλά αξίζει να αναζητήσετε. Οι κόκκοι πιπεριού Tellicherry δεν θα έχουν την ίδια γεύση, αλλά θα ήταν το καλύτερο υποκατάστατο, καθώς έχουν περισσότερη γεύση από τους παραδοσιακούς μαύρους κόκκους πιπεριού. Αυτά τα κεφτεδάκια θα σας χορτάσουν από μόνα τους, αλλά το σερβίρισμα μαζί με ρύζι θα σας βοηθήσει να αντέξετε λίγο πιο άνετα την πικάντικη σπιρτάδα τους!
ΥΛΙΚΑ:
4 ΜΕΡΙΔΕΣ
ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
20 ΛΕΠΤΑ
ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
1 ΩΡΑ
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
ΓΙΑ ΤΟ ΚΡΕΑΣ:
1 κιλό κοτόπουλο αλεσμένο
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
2 κουτ. φρέσκο τζίντζερ, ψιλοκομμένο
2 πράσινα κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές φέτες
3/4 φ. φρυγανιά
1 μεγάλο αυγό, χτυπημένο
1 κουταλιά της σούπας σάλτσα σόγιας χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένοι κόκκοι πιπεριού Szechuan
2 κ.σ. φυτικό λάδι
ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ:
1/2 φλ. ζωμό κοτόπουλου χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο
1/4 φλ. σάλτσα σόγιας χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο
2 κ.σ. κινέζικο κρασί μαγειρέματος ή ξηρό σέρι
2 κ.σ. ξύδι ρυζιού
1 κουταλιά της σούπας σάλτσα hoisin
1 κουταλιά της σούπας κρυσταλλική ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας άμυλο καλαμποκιού
2 πιπεριές ψιλοκομμένες
10 αποξηραμένες κόκκινες τσίλι πιπεριές
4 πράσινα κρεμμύδια, κομμένα σε κομμάτια 1 »
2 κουτ. φρεσκοκομμένο τζίντζερ
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
1 1/2 κουτ. φρεσκοτριμμένους κόκκους πιπεριού Szechuan
Ψημένα ανάλατα φιστίκια, για γαρνίρισμα
Μαγειρεμένο λευκό ρύζι, για το γαρνιτούρα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα μεσαίο μπολ, συνδυάστε το κοτόπουλο, το σκόρδο, το τζίντζερ, τα πράσινα κρεμμύδια και τη φρυγανιά. Προσθέτουμε το αυγό και τη σάλτσα σόγιας και αλατοπιπερώνουμε, βάζοντας και λίγους καλούς κόκκους πιπεριού. Ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν καλά. Πλάθετε σε 16 κεφτεδάκια ίσου μεγέθους. Εάν το μείγμα είναι πολύ υγρό, μπορείτε να βρέξετε τα χέρια σας ελαφρά με νερό για να κυλήσετε σε μπάλες.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνετε το λάδι. Προσθέστε κεφτεδάκια και μαγειρέψτε μέχρι να ροδίσουν από όλες τις πλευρές και η εσωτερική θερμοκρασία φτάσει τους 165 °, 18 έως 20 λεπτά. Αφαιρέστε από το τηγάνι και βάλτε τα σε ένα πιάτο για να παραμείνουν ζεστά.
Εν τω μεταξύ, σε ένα μικρό μπολ, συνδυάστε το ζωμό, τη σάλτσα σόγιας, το κρασί μαγειρέματος, το ξύδι, τη σάλτσα hoisin και τη ζάχαρη. Προσθέτουμε το άμυλο καλαμποκιού και χτυπάμε μέχρι να διαλυθεί.
Σκουπίστε τυχόν κομμάτια από το τηγάνι που είναι πολύ σκούρα. Επιστρέψτε το τηγάνι σε μέτρια φωτιά και προσθέστε περισσότερο λάδι, όσο χρειάζεται. Προσθέστε τις πιπεριές και μαγειρέψτε μέχρι να μαλακώσουν, 5 λεπτά. Προσθέστε αποξηραμένα τσίλι, πράσινα κρεμμύδια, τζίντζερ, σκόρδο και πιπέρι. Μαγειρέψτε μέχρι να μαλακώσουν και να αναδείξουν τα αρώματά τους, 2 λεπτά ακόμη. Προσθέστε το μείγμα της σάλτσας και επιστρέψτε τα κεφτεδάκια στο τηγάνι. Ρίξτε για να καλύψετε κεφτεδάκια. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε μέχρι να πήξει η σάλτσα και να ζεσταθούν τα κεφτεδάκια, 5 λεπτά.
Πασπαλίστε με φιστίκια και σερβίρετε πάνω από το ρύζι.