Ένα κλασικό comfort food ακόμα πιο δελεαστικό
Μπέικον γεμάτο λιωμένο τυρί ή ρολά γεμιστά με κατσικίσιο τυρί, πάντα λατρεύουμε μια στιγμή με γέμιση τυριού. Και ενώ δεν θα μπορούσαμε ποτέ να πούμε ότι έχουμε ένα αγαπημένο τυρί, η φέτα είναι σίγουρα κοντά στην κορυφή. Η φέτα μπορεί να προσθέσει μια τυρώδη υφή σε ένα τηγανητό αυγό ή να συνδυάσει τόσα πολλά διαφορετικά φαγητά στον φούρνο (πώς θα μπορούσαμε ποτέ να ξεχάσουμε τα viral ψημένα ζυμαρικά φέτας). Αν αγαπάτε τα φαγητά με τυριά και είστε λάτρης της φέτας, αυτά τα κεφτεδάκια είναι για εσάς.
Αυτοί οι κεφτέδες είναι καρυκευμένοι με κρεμμυδάκι, σκόρδο και άφθονο ψιλοκομμένο άνηθο και μαϊντανό. Μέσα σε κάθε τρυφερό, ζουμερό κεφτεδάκι είναι ένας κύβος φέτας, προσθέτοντας μια κρεμώδη, ελαφρώς αλμυρή γεύση σε κάθε μπουκιά. Ενώ τα κεφτεδάκια ψήνονται, μια πικάντικη, σκορδάτη σάλτσα ντομάτας ενώνεται σε λιγότερο από 15 λεπτά. Οι ψημένοι κεφτέδες σιγοβράζονται στη σάλτσα αρκετή ώρα ώστε να ενωθούν όλες οι γεύσεις. Σερβίρετε αυτές τις γεμάτες τυρί καλλονές με ρύζι ή ζεστή πίτα—γιατί όχι και τις δύο;—και γαρνίρετε με περισσότερη θρυμματισμένη φέτα και ψιλοκομμένο άνηθο.
Τα κεφτεδάκια μπορούν να ετοιμαστούν πλήρως και να καταψυχθούν μια νύχτα πριν ψηθούν. Η σάλτσα και τα κεφτεδάκια θα διατηρηθούν στο ψυγείο για περίπου 5 μέρες. Τα κεφτεδάκια μπορούν να ετοιμαστούν και να καταψυχθούν για έως και 1 μήνα. Τα κεφτεδάκια μπορούν να ψηθούν κατεψυγμένα, αν και μπορεί να χρειαστούν περισσότερο χρόνο ψησίματος. Τα πλήρως ψημένα κεφτεδάκια και η σάλτσα μπορούν επίσης να καταψυχθούν μαζί για έως και 2 μήνες.
ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ:
4 - 6 μερίδες
ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
30 λεπτά
ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
1 ώρα 10 λεπτά
CAL/SERV:
546
Συστατικά
ΚΕΦΤΕΔΕΣ
85 γρ. φέτα
2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα (περίπου 1/2 c.)
1 μεγάλο αυγό, ελαφρά χτυπημένο
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
1/2 φλ. τριμμένη ψίχα ψωμιού ή τριμμένη φρυγανιά
2 κ.σ. φρέσκος άνηθος ψιλοκομμένος
1 κ.γ. φρέσκο μαϊντανό ψιλοκομμένο
3/4 κουτ. αλάτι
1/4 κουτ. φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
1 κιλό μοσχαρίσιος κιμάς
2 κουτ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
ΣΑΛΤΣΑ ΝΤΟΜΑΤΑΣ
2 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
λίγο ξύσμα λεμονιού
1/4 κουτ. αποξηραμένη ρίγανη
1/8 κουτ. θρυμματισμένες νιφάδες κόκκινο πιπέρι
800 γρ. ψιλοκομμένη ντομάτα
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Εκτέλεση
Τοποθετήστε μια σχάρα στο κέντρο του φούρνου. Προθερμάνετε στους 200°. Κόβετε τη φέτα σε κύβους 1/2".
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τα κρεμμύδια, το αυγό, το σκόρδο, το τρίμμα, τον άνηθο, τον μαϊντανό, το αλάτι και το μαύρο πιπέρι. Προσθέστε τον κιμά και στη συνέχεια ανακατέψτε με τα χέρια σας για να ενωθεί.
Κόψτε περίπου 2 κουταλιές της σούπας κιμά σε μια μικρή μπάλα. Πιέστε 1 κύβο φέτα στο κέντρο και μετά κλείστε καλά τον κιμά γύρω από το τυρί. Μεταφέρετε σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Επαναλάβετε με το υπόλοιπο μείγμα κιμά και το τυρί. Περιχύνετε τα κεφτεδάκια με λάδι και μετά τα ανακατεύετε απαλά να καλυφθούν.
Ψήστε τα κεφτεδάκια μέχρι να ροδίσουν και να ψηθούν, περίπου 20 λεπτά.
ΣΑΛΤΣΑ ΝΤΟΜΑΤΑΣ
Σε μια μέτρια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνετε το λάδι. Προσθέστε το σκόρδο, το ξύσμα λεμονιού, τη ρίγανη και το κόκκινο πιπέρι. Μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, μέχρι να μυρίσει, περίπου 30 δευτερόλεπτα. Προσθέστε τις ντομάτες και τους χυμούς τους και στη συνέχεια σκεπάστε μερικώς την κατσαρόλα. Αφήνετε να σιγοβράσει σε χαμηλή φωτιά και μαγειρεύετε, ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι να πήξει ελαφρώς η σάλτσα, περίπου 10 λεπτά. Καρυκεύετε με αλάτι και μαύρο πιπέρι.
Μεταφέρετε τα κεφτεδάκια στη σάλτσα. Μειώστε τη φωτιά στο χαμηλό και στη συνέχεια καλύψτε μερικώς. Αφήνετε να σιγοβράσουν και μαγειρεύουμε, ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι να ζεσταθούν τα κεφτεδάκια, για 5 με 7 λεπτά.