Κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί στις τηγανιτές πατάτες αλλά μάλλον ήρθε η ώρα να προσπαθήσουμε να καταπολεμήσουμε την επιθυμία μας για αυτές και να τις αντικαταστήσουμε με δημητριακά ολικής άλεσης. Νέα μελέτη αναφέρει ότι οι ενήλικες που τρώνε συστηματικά πατάτες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν διαβήτη τύπου 2, ανεξάρτητα από το αν έχουν περιττά κιλά ή όχι.
Ο κίνδυνος είναι ιδιαιτέρως αυξημένος σε όσους προτιμούν τις πατάτες τους τηγανητές, διότι το άμυλό τους πέπτεται πιο γρήγορα από τον οργανισμό με συνέπεια να αυξάνει περισσότερο από το αναμενόμενο τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, λένε οι ερευνητές.
Αντιθέτως, όσοι φροντίζουν να αντικαταστήσουν μερικές μερίδες πατάτες την εβδομάδα με δημητριακά ολικής αλέσεως, μπορεί να προστατεύσουν την υγεία τους.
Η μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Diabetes Care», πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Πανεπιστημίου της Οσάκα, στην Ιαπωνία, οι οποίοι ανέλυσαν στοιχεία από περισσότερες από 158.000 γυναίκες και από περισσότερους από 40.000 άνδρες.
Όπως διαπίστωσαν, όσοι εθελοντές έτρωγαν λιγότερες από δύο έως τέσσερις μερίδες πατάτες την εβδομάδα είχαν 7% περισσότερες πιθανότητες διαβήτη τύπου 2 σε σύγκριση με όσους έτρωγαν μία ή λιγότερη.
Ωστόσο όσοι έτρωγαν επτά μερίδες πατάτες την εβδομάδα είχαν κατά 33% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν διαβήτη, στη διάρκεια 20 ετών παρακολούθησης.
Οι τηγανητές πατάτες απεδείχθησαν πιο επικίνδυνες από τις βραστές, τις ψητές ή τον πουρέ. Έτσι, ενώ τρεις μερίδες τηγανητές πατάτες την εβδομάδα αύξαναν τον κίνδυνο διαβήτη κατά 19%, οι ίδιες μερίδες μαγειρεμένες με άλλο τρόπο τον αύξαναν κατά μόλις 4%.
Μάλιστα η συσχέτιση της συστηματικής κατανάλωσης πατάτας με τον κίνδυνο διαβήτη παρατηρήθηκε ακόμα και σε ανθρώπους με φυσιολογικό σωματικό βάρος, ενώ ήταν ανεξάρτητη από άλλους παράγοντες κινδύνου για εκδήλωση διαβήτη.
Οι ερευνητές υπολόγισαν επίσης πως οι λάτρεις της πατάτας που αποφασίζουν κάποια στιγμή να αντικαταστήσουν τρεις μερίδες πατάτες την εβδομάδα με ίση ποσότητα δημητριακών ολικής αλέσεως, μειώνουν κατά 12% τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 που διατρέχουν.
Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι «τα άτομα με αυξημένες πιθανότητες εκδήλωσης διαβήτη ή αντοχής στην ινσουλίνη, πρέπει να καταναλώνουν μειωμένες ποσότητες πατάτας και προϊόντων πατάτας», δήλωσε ο επιβλέπων ερευνητής δρ Κι Σουν, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Διατροφής του Χάρβαρντ.