Κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί στις τηγανιτές πατάτες αλλά μάλλον ήρθε η ώρα να προσπαθήσουμε να καταπολεμήσουμε την επιθυμία μας για αυτές και να τις αντικαταστήσουμε με δημητριακά ολικής άλεσης.

Κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί στις τηγανιτές πατάτες αλλά μάλλον ήρθε η ώρα να προσπαθήσουμε να καταπολεμήσουμε την επιθυμία μας για αυτές και να τις αντικαταστήσουμε με δημητριακά ολικής άλεσης. Νέα μελέτη αναφέρει ότι οι ενήλικες που τρώνε συστηματικά πατάτες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν διαβήτη τύπου 2, ανεξάρτητα από το αν έχουν περιττά κιλά ή όχι.

Ο κίνδυνος είναι ιδιαιτέρως αυξημένος σε όσους προτιμούν τις πατάτες τους τηγανητές, διότι το άμυλό τους πέπτεται πιο γρήγορα από τον οργανισμό με συνέπεια να αυξάνει περισσότερο από το αναμενόμενο τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, λένε οι ερευνητές.

Αντιθέτως, όσοι φροντίζουν να αντικαταστήσουν μερικές μερίδες πατάτες την εβδομάδα με δημητριακά ολικής αλέσεως, μπορεί να προστατεύσουν την υγεία τους.

Η μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Diabetes Care», πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Πανεπιστημίου της Οσάκα, στην Ιαπωνία, οι οποίοι ανέλυσαν στοιχεία από περισσότερες από 158.000 γυναίκες και από περισσότερους από 40.000 άνδρες.

Όπως διαπίστωσαν, όσοι εθελοντές έτρωγαν λιγότερες από δύο έως τέσσερις μερίδες πατάτες την εβδομάδα είχαν 7% περισσότερες πιθανότητες διαβήτη τύπου 2 σε σύγκριση με όσους έτρωγαν μία ή λιγότερη.

Ωστόσο όσοι έτρωγαν επτά μερίδες πατάτες την εβδομάδα είχαν κατά 33% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν διαβήτη, στη διάρκεια 20 ετών παρακολούθησης.

Οι τηγανητές πατάτες απεδείχθησαν πιο επικίνδυνες από τις βραστές, τις ψητές ή τον πουρέ. Έτσι, ενώ τρεις μερίδες τηγανητές πατάτες την εβδομάδα αύξαναν τον κίνδυνο διαβήτη κατά 19%, οι ίδιες μερίδες μαγειρεμένες με άλλο τρόπο τον αύξαναν κατά μόλις 4%.

Μάλιστα η συσχέτιση της συστηματικής κατανάλωσης πατάτας με τον κίνδυνο διαβήτη παρατηρήθηκε ακόμα και σε ανθρώπους με φυσιολογικό σωματικό βάρος, ενώ ήταν ανεξάρτητη από άλλους παράγοντες κινδύνου για εκδήλωση διαβήτη.

Οι ερευνητές υπολόγισαν επίσης πως οι λάτρεις της πατάτας που αποφασίζουν κάποια στιγμή να αντικαταστήσουν τρεις μερίδες πατάτες την εβδομάδα με ίση ποσότητα δημητριακών ολικής αλέσεως, μειώνουν κατά 12% τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 που διατρέχουν.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι «τα άτομα με αυξημένες πιθανότητες εκδήλωσης διαβήτη ή αντοχής στην ινσουλίνη, πρέπει να καταναλώνουν μειωμένες ποσότητες πατάτας και προϊόντων πατάτας», δήλωσε ο επιβλέπων ερευνητής δρ Κι Σουν, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Διατροφής του Χάρβαρντ.

 

empty alt

Πρέπει να βάζουμε τα λαχανικά στο ψυγείο;

Φανταστείτε το εξής σκηνικό: Έχετε μόλις επιστρέψει από το σούπερ μάρκετ ή το μανάβικο της γειτονιάς με ένα σωρό σακούλες γεμάτες λαχανικά και φρούτα.
empty alt

Το σπιτικό παγωτό που μπορείς να φτιάξεις μόνο με ένα υλικό!

Έχεις ένα τσαμπί από μπανάνες που κοντεύουν να χαλάσουν; Κόψε τις σε κομμάτια και βάλε τις στην κατάψυξη.
empty alt

4 συμβουλές για να αυτοσχεδιάσεις με (σχετική) ασφάλεια στην κουζίνα

Ακόμα και αν δεν έχεις αρκετή εμπιστοσύνη στις μαγειρικές σου ικανότητες για να ξεφύγεις λίγο από μια συνταγή (ή ακόμα και να αυτοσχεδιάσεις εντελώς), ακολουθώντας τα παρακάτω tips θα αυξήσεις τις πιθανότητες να φτιάξεις κάτι πραγματικά νόστιμο και πρωτότυπο, βασισμένος στην τόλμη και τη φαντασία...
empty alt

Μέλι με σκόρδο, το αχτύπητο δίδυμο στη γεύση!

Γλυκιά και πικάντικη μαζί, η παρακάτω σος θα γίνει το αγαπημένο σου συνοδευτικό σε διάφορα πιάτα. Ταιριάζει εξίσου σε ψητό χοιρινό και ψάρι, φτερούγες κοτόπουλου, σε σάντουιτς αλλά και σε ζεστά ροφήματα τσαγιού.
empty alt

Πατάτα: να την τρυπήσεις πριν την ψήσεις;

Έχει νόημα να τρυπάς μια πατάτα πριν τη βάλεις στο φούρνο; Ισχύει ότι θα εκραγεί αν δεν το κάνεις; Στην προσπάθεια να απαντήσουν στα παραπάνω ερωτήματα, οι food editors του Food52.com έκαναν ένα «σπιτικό» πείραμα, τρυπώντας μία πατάτα, αφήνοντας μια άλλη ακεραία, κάνοντας ακριβώς το ίδιο και […]
empty alt

Οδηγός: Πώς θα φτιάξεις δεκάδες διαφορετικά πιάτα με μία σάλτσα ντομάτας

Μια από τις πρώτες συνταγές στις οποίες εντρυφεί κάποιος αρχάριος στη μαγειρική είναι τα μακαρόνια με σάλτσα ντομάτας, όπου συνήθως επενδύουμε στο συνδυασμό από ντομάτα (φρέσκια ή κονσέρβα), σκόρδο, βασιλικό και φυσικά αλατοπίπερο.
empty alt

Χωριάτικη σαλάτα με ψητό σολομό

Αν οι διακοπές σου στο νησί αργούν ακόμα, αν τα μπάνια στη θάλασσα δεν έχουν ξεκινήσει και αν θες επειγόντως κάτι να σε ταξιδέψει – αυτή η συνταγή θα σε μεταφέρει σε γραφικά παραθαλάσσια χωριουδάκια – δεν έχεις παρά να αφεθείς στη γευστική απόλαυση και να παραδοθείς […]
empty alt

Γεύση θαλπωρής με σούπα με ψητή φέτα

Κρεμώδης ζεστή και γευστική αγκαλιά σε μπολ
Back To Top