Αν ένα χελιδόνι φέρνει την άνοιξη, το φθινόπωρο έρχεται μαζί με τα πρώτα μήλα. Και ποιος δεν αγαπάει αυτά τα φρούτα, που συμβολίζουν ακόμα και τον απαγορευμένο καρπό του παραδείσου; Ευτυχώς είναι αρκετά ανθεκτικά στη συντήρησή τους, οπότε μπορούμε να τα αγοράζουμε σε μεγάλες ποσότητες. Ακολουθώντας, ωστόσο, τα παρακάτω βήματα, θα παρατείνουμε ακόμα περισσότερο τη φρεσκάδα τους:
1. Διαλέγουμε τα καλύτερα μήλα. Όσο μικρότερα και όσο πιο παχιά η φλούδα, τόσο περισσότερο χρόνο θα διατηρηθούν φρέσκα, σε γενικές γραμμές. Φυσικά, προτιμάμε τα σφιχτά μήλα και αποφεύγουμε όσα έχουν δυσχρωμίες και χτυπήματα.
2. Τα κουβαλάμε προσεκτικά, σαν να είναι αυγά. Ακόμα και ένα μικρό χτύπημα στην επιφάνειά τους αρκεί για να πυροδοτηθεί η απελευθέρωση αιθυλενίου, ενός αερίου που προκαλεί την ταχύτερη ωρίμανση και αλλοίωση όχι μόνο του ίδιου του μήλου αλλά και των άλλων φρούτων γύρω του!
3. Τα διατηρούμε σε χαμηλές θερμοκρασίες. Σε αντίθεση με άλλα φρούτα, που αλλοιώνονται στο ψυγείο, τα μήλα αγαπούν τις συνθήκες της ψύξης. Ιδανικά, τα κρατάμε στο συρτάρι των φρούτων και των λαχανικών, φροντίζοντας να πετάμε αμέσως όσα αρχίζουν να χαλούν.
4. Προσθέτουμε υγρασία. Είτε τα κρατάμε στο ψυγείο είτε στον πάγκο της κουζίνας, αν δεν έχουμε χώρο στο ψυγείο μπορούμε να τα τυλίξουμε με ένα νωπό χαρτί κουζίνας ή, για να παγιδεύσουμε την υγρασία στο εσωτερικό τους ενώ ταυτόχρονα επιτρέπουμε στο αιθυλένιο να δραπετεύσει, μπορούμε να τα βάλουμε σε μια νάιλον σακούλα στην οποία έχουμε ανοίξει μερικές τρύπες.