Συνήθως αντιμετωπίζουμε τις φακές σαν ένα αναγκαίο κακό: τα όσπρια που δεν μπορούν να λείπουν από το εβδομαδιαίο μενού, καθώς είναι πλούσια σε θρεπτικά στοιχεία και αρκετά οικονομικά, αλλά δεν είναι και σε θέση να προσφέρουν έντονες γευστικές συγκινήσεις. Αυτό έρχεται να αλλάξει με την παρακάτω συνταγή, από το Food52.com, που υπόσχεται να επισκιάσει ακόμα και τα αγαπημένα μας φαγητά!
Φακές με ψητά ντοματάκια και αγριοράπανο
Υλικά για 4 άτομα:
1 ½ φλιτζ. (ή 300 γρ.) φακές
4 ολόκληρες σκελίδες σκόρδου
1 μεγάλη ντομάτα
Λίγα κλωνάρια φρέσκο θυμάρι
2 φύλλα δάφνης
1 κ.σ. ή μισό κύβο ζωμό λαχανικών (προαιρετικά)
Άφθονο ελαιόλαδο
Λίγο ξίδι
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το σερβίρισμα:
400 γρ. ντοματάκια
Το ξύσμα από 1 ακέρωτο λεμόνι
Ελαιόλαδο
Μερικές χούφτες γαλέτα
Λίγο φρέσκο θυμάρι
1 σκελίδα σκόρδου, χοντροκομμένη
2 κ.γ. ξερό ή φρέσκο και ψιλοκομμένο αγριοράπανο
½ φλιτζ. (100 ml) τυρί κότατζ
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220 βαθμούς Κελσίου. Γεμίζουμε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό που μόλις έχουμε βράσει στο βραστήρα.
2. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τις φακές, ολόκληρες τις σκελίδες σκόρδου, ολόκληρη την ντομάτα, λίγα κλωναράκια από το θυμάρι, τα φύλλα δάφνης και το ζωμό λαχανικών, αν τον χρησιμοποιούμε. Σκεπάζουμε με 1 λίτρο ζεστό νερό, το βάζουμε σε μέτρια φωτιά να πάρει μια βράση και μετά χαμηλώνουμε τη φωτιά. Το αφήνουμε να σιγοβράσει για 25-30 λεπτά, μέχρι οι φακές να μαλακώσουν και το περισσότερο νερό να εξατμιστεί. Αν οι φακές μάς φαίνονται υπερβολικά στεγνές, συμπληρώνουμε λίγο ακόμα νερό από το βραστήρα.
3. Στο μεταξύ, ψήνουμε τα ντοματάκια. Τα κόβουμε στη μέση και τα στρώνουμε με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω σε ένα ταψάκι μαζί με αλάτι, πιπέρι και το ξύσμα λεμονιού. Περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο και τα αφήνουμε να ψηθούν για 15 λεπτά.
4. Στη συνέχεια, σε ένα άλλο ταψάκι, ανακατεύουμε τη γαλέτα με το θυμάρι και το χοντροκομμένο σκόρδο και περιχύνουμε με ελαιόλαδο. Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε στην άκρη.
5. Αναμειγνύουμε το αγριοράπανο με το τυρί κότατζ και τα αφήνουμε στην άκρη. Ενώ τα ντοματάκια συνεχίζουν να ψήνονται στο φούρνο, αφού περάσουν τα 15 λεπτά, βάζουμε και το μείγμα της γαλέτας στο φούρνο και αφήνουμε τα δύο ταψάκια για ακόμα 5 λεπτά, μέχρι η γαλέτα να ροδίσει και να γίνει τραγανή και τα ντοματάκια να μαλακώσουν.
6. Όταν γίνουν οι φακές και εξατμιστεί το νερό, και αφού έχουν κρυώσει τα ντοματάκια και το σκόρδο αρκετά για να μην καίνε, αφαιρούμε τη φλούδα τους και τα πολτοποιούμε μαζί δημιουργώντας μια πάστα. Ρίχνουμε την πάστα στην κατσαρόλα με τις φακές. Αν χρειαστεί προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και μετά συμπληρώνουμε με αρκετό ελαιόλαδο και λίγο ξίδι. Σερβίρουμε σε βαθιά μπολ, προσθέτοντας πάνω από τις φακές λίγη σάλτσα αγριοράπανου και λίγο από το μείγμα της γαλέτας.